跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好彩係自行收生,大抽獎我都入唔到心儀小學,到大抽獎派o左我去錦繡個間小學,我好驚入唔到好小學,跟住我就同個仔魚翁殺綱,好好彩!個仔係interview后,都有好幾間小學收o左佢。而加我篩選剩餘兩間,希望,元朗媽咪,或者有小朋友係呢倆間就讀小朋友媽咪俾d意見我。請你o地講係學校程度。其實本人比較喜歡(徐澤林),但係徐澤林程度是否比榮茵低,請問有冇媽咪可以幫幫我,我就快煩死啦!我連上班都冇心機工作,剩係唸住邊間好,個仔一入去六年,太深太谷我又驚佢跟唔上,對學習失去興趣,太淺我又驚佢升中派位有題問,徐澤派位理唔理想,大多派去邊啊?唔好意思咁多o野問,因為我要盡快決定,希望,各媽咪俾到有用見解我。

[ 本文章最後由 BoBoChau 於 08-7-8 15:20 編輯 ]

大宅

回覆 #1 BoBoChau 的文章

以我所知,榮茵小學上午校唔錯的...如果你唔介意其宗教背景。

至於徐澤林,有傳聞說其升中派位未如理想,不過勝在是千禧校舍,樣樣都新。

大宅

係啊!榮茵真係好舊,係學術方面係好注重兩文(英文,普通話),並且於今年P.1已經推行。請問知唔知係唔係好多勁課?

徐澤林我喜歡佢係千禧小學,I.T方面優勝。

徐澤林係學術方面真係咁差?

我都唔知我小朋友谷唔谷得?

民房

今日徐澤林都收咗我個仔,不過我無選因為我校友會巳收咗,我都好煩都唔知邊間好只但係上星期巳經註冊了校友會所以唔想煩反正每間學校都有好有唔好地方.

禁止訪問

洋房

我個仔啱啱係徐澤林讀完小六, 真真正正第一批一手湊大 (小一時係新校),佢同其他班內朋友仔都派得好好! 今日亦聽到唔小家長講入咗鄉中,趙中,陳瑞芝, etc.

我同個仔都好開心選擇讀徐澤林,老師校長好用心對學生. 又有普通話班又有電子書包.
我最鐘意係佢無小食部又唔準小朋友帶無謂零食!

學術差? 何以見得? 用咩標準?

大宅

我囝囝今年升小一入咗徐澤林,你可唔可以講多d有關這間學校實際的校園情況呀,我親友都覺得這所學校只是一般,但我上年觀校完畢,我就愛上這所學校,但到這一刻又有d擔心,唔知程度係點,功課多唔多,教學方法係唔係真做到活動教學呢?

原文章由 kittywmk 於 08-7-9 00:16 發表
我個仔啱啱係徐澤林讀完小六, 真真正正第一批一手湊大 (小一時係新校),佢同其他班內朋友仔都派得好好! 今日亦聽到唔小家長講入咗鄉中,趙中,陳瑞芝, etc.

我同個仔都好開心選擇讀徐澤林,老師校長好用心對學生. 又有 ...

禁止訪問

大宅

好開心啊!有徐澤林家長 kittywmk o係到同我分享有關學校最新資料。

今日我用上午時間到兩間學校作實地考察,因為我亦知道係到留言未必有太多當校o既家長比到意見我。我先到榮茵,因為佢放10:50a.m,然后去徐澤林放12:00p.m。榮茵我同三個家見傾談過。其中有個榮茵家長同我分享,而加o既榮茵係唔會太谷d小朋友,因為佢有三個小朋友都係讀榮茵,大家姐已經中學畢業,兩個妹妹還係榮茵讀,相比姐姐時現在榮茵已經無咁多功課,有一個家長還覺得不夠多功課。總括一般小朋友可以應付得來。派位方面有家長同我講,今年有4班,其中一班都能入到Band1學校。我有問小朋友老師兇唔兇,有小朋友答我,有d兇。我個人見解,榮茵始終係傳統學校,亦都係其中一個特色。

徐澤林:其中一個讀緊小三家長同我分享,小朋友讀小一時書本是淺些,但學校不段努力求變,程度已較過往有所改變,而加深o左啦,程度亦都不比同區差,小朋友亦都好喜歡返學。最令我深深體會,亦都令我最終決定揀徐澤林o既一大要素。我唸每間小學都一樣,會有一些小朋友家長不能在放學時,第一時間去到接小朋友。見到徐澤林小朋友過o左等后家長接放學,而未有家長接的小朋友,會被安排在一個地方等后,我唸唔到校長會出現,而且好關心地同小朋友交談,小朋友亦都好恭恭敬敬回答校長,我睇得出校長係出於真心,一個咁關心及注重小朋友校長,我相信學校一定會不段求變,更加迎合家長及小朋友。

小朋友喜歡返學,自然對學習有興趣,家長培育亦都係一個主要因素,我希望佢快快樂樂上學去。每間小學都有佢個特色,學術固然重要,我亦都好注重,但學校同家長溝通亦都非常重要,我唸徐澤林呢方面會做得好好。

我決定揀徐澤林。唔使再煩啦,終於揀o左啦!希望我D壓力瘡唔好再出啦!

[ 本文章最後由 BoBoChau 於 08-7-9 18:28 編輯 ]

大宅

我是一個教師,我想講的是每一間學校的課程都是依據教育局的指引,大家都是用那幾間出版社的書,根本沒有課程深淺的分別?除非,有學校在小一就棄用小一課程,教小二課程!
只是有些學校買很多補充來操練學生,家長就覺得功課多,課程深,有些就著重訓練學生思考,比較少操練式功課,有比較多由老師設計的工作紙!
所以,我個人覺得各校有各校的特式,視乎家長的取向!

大宅

kittybebe,

好多謝你中肯回應。

較早前亞仔同學媽咪(幼稚園)同我講,前演員(楊羚)對徐澤林都有評價,有興趣可以睇吓!

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 80518/cela/oaa1.txt

大宅

BoBoChau:

很高興你已有了決定,可能我個女將會是你個仔的同學仔!
因為我本人十分欣賞徐澤林小學,亦有幸於第一輪自行收生已成功了!

p.s. : 雖然我是教師,但並不是在該校任教!以免他人以為我自己讚自己la!

禁止訪問

大宅

原文章由 rainstarwater 於 08-7-9 23:44 發表

我想問下,點樣先可以大把握d入到心儀學校呢?
THANKS!

【誠意】係對每間小學感覺都好重要,不論你揀唔揀徐澤林。

激死我! 本來我打o左一編成【千三幾字】內容同大家分享,點知到當我按發表回覆時,話綱站發生問題,我編o野咁就無o左啦!

kittybebe : 睇o下開學后,我o地會唔會編入同一班。

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 kittybebe 於 08-7-9 22:50 發表
BoBoChau:

很高興你已有了決定,可能我個女將會是你個仔的同學仔!
因為我本人十分欣賞徐澤林小學,亦有幸於第一輪自行收生已成功了!

p.s. : 雖然我是教師,但並不是在該校任教!以免他 ...

kittybebe:
我想問吓你是否基督教教徒?第一輪自行收生是否幾會好微?

各位子女就讀緊"徐澤林小學"的媽咪:
本人囝囝今年9月開始第一輪自行收生,我都好喜歡這間小學,好希望你們能說多些關於此校的事,能使我更了解!thanks!

[ 本文章最後由 longheibaby 於 08-7-11 17:21 編輯 ]

禁止訪問

大宅

longheibaby,

我有20分,因為我是基督徒,所以,較大機會!
依家徐澤林的競爭都幾大,因為去年我於第三日去交表,已經排到
第3xx份,當時我都好驚入唔到,不過,好彩!

大宅

各位有興趣入讀徐澤林mama,喺到我同大家分享我小小經驗,希望對你哋有幫助啦!

我有位朋友,一早已經決定同個仔報讀徐澤林,她本人及小朋友並没有宗教背景,係第一輪自行收生入唔到。到大抽獎甲部(不受校綱限制)第一首選她揀徐澤林(她本身校綱係屬於73區),佢好高興同我講,佢入到徐澤林。

而我自己係用【誠意】+我個仔表現。我自己寫咗封【自薦信】+【幼稚園校園自薦信】我做咗一份portfolio交過去,徐澤林無要個file,但收晒我所有資料及文件。而榮茵我並没有做任何嘢,只係交后補form。取錄我個仔,係全靠佢個表現。

面試當日還有一個同班同學一齊去interview,面試后(約一個星期),我好快收到電話取錄咗我個仔,但同學仔並無取錄。同學媽咪當然唔開心。就係我發表呢個topic當日,有位媽咪回應我佢放棄咗學位,以此同時,未能取錄媽咪亦都好高興致電給同我講,徐澤林有一個學位可以取錄佢個小朋友。

其實係我身邊都有好幾位媽咪喜歡徐澤林,但因為校綱問題(天小圍),所以佢哋另願選私小。

首頁

尾頁

跳至