跳至

首頁

尾頁

大宅

啱同醫生book左8月底開刀,因為晴晴8月中返學,好驚佢又要適應返學,又要適應細佬出世,有冇咩心得分享....?

你地如果餵人奶,大b會唔會唔開心架...?

別墅

SIUMI,

今胎駝得辛唔辛苦呀?好快細佬就出世了,好期待呢!!
我細B就快2個月大了!!
你唔駛担心晴晴, 她咁乖,
心心好粗魯,好活躍,
但一對住細佬就會好溫柔,
成日都話要錫細佬抱細佬,
我生之前成日同佢講好快細佬會出來同心心玩,
所以佢係好期待細佬回家的,
當細佬第 一日回家時,
心心好興奮,第一時間去錫細佬,
我好難忘果一刻呢!!
但係呷醋就實有,
所以,我陪心心的時間係多過陪細佬,
細佬多數由工人同婆婆湊!

餵人奶大b唔會唔開心,
心心見到我pump奶,仲會話媽咪開奶奶,
仲學我,放個奶pump在心口pump奶!!

不過,湊兩個真係好辛苦!!

大宅

百合花,

好開心呀見到你覆我....我都好想知你,心心同細佬近況.....

駝細佬都ok呀,同駝晴晴差唔多,不過就冇上次晴晴咁多休息,加上工作都幾大壓力.....睇情況細佬應該冇晴晴出世咁重磅(奶奶成日叫我食多d野....)

聽到心心咁錫細佬真係好.....我宜家都成日同晴晴講遲d細佬出世....有個bb同佢玩,不過佢唔識講,成日喊架.....晴晴好好笑,會跟我講,細佬"熱又喊,凍又喊,眼訓又喊...."

唉...我都開始驚驚地坐月,要照顧細b,又要顧住晴晴,老爺奶奶工人姐姐,一屋都係人......

你幾時坐完月呀....?!

原文章由 心心媽媽咪 於 08-7-9 15:46 發表
SIUMI,

今胎駝得辛唔辛苦呀?好快細佬就出世了,好期待呢!!
我細B就快2個月大了!!
你唔駛担心晴晴, 她咁乖,
心心好粗魯,好活躍,
但一對住細佬就會好溫柔,
成日都話要錫細佬抱細佬,
我生之前成日同佢講好快細佬會出來 ...

別墅

siumi,

我放埋今個星期就完產假,
不過會接住放暑假,
放多一個月左右!!

我坐月時完全唔理廚房,由呀媽同工人搞,
因為自己要餵奶同理大女,
已經好唔得閒,
我今次坐月真係休息得好少,
所以你要襯晴晴返了學時盡量瞓呀!!

心心都係8月返學啦,
開學初實喊到C C 下,
因為心心真係好癡身!!

siumi, 第日等你細B大D,
我地要見下面呀!!

[ 本文章最後由 心心媽媽咪 於 08-7-9 16:59 編輯 ]

大宅

I am very very busy .. my maid has left .. take care two children is very busy . I have back to office to work la .. now, my mum takes care of the small B.

Luckily, yiu yiu goes to school (full day) is quite well now, she does not cry anymore. And I discovered that her discipline is quite good after going to school, such as she will sit properly when having meal.

It is difficult to find maid now .. poor ..

大宅

以我所知, viv823 & wjazzw都生咗啦...
大家都好忙...
真係替妳哋開心...
成個屋企都熱鬧晒!!
祝各位小B, 快高長大, 聽聽話話 & 食多D奶奶!!
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

大宅

大家好呀, 我都好耐冇上bk, 因為揍兩個真係好忙,加上公司又忙,不過我都好開心.
比比e+都適應左做家姐,有時會幫手照顧小比, 不過有時都會係到攪亂擋.

我e+都仲係餵緊人奶呀, 希望最小可以餵到一歲, 因為e+公司忙d, 冇咁多時間照顧小比, 但係小比都好痴我, 可能餵人奶關係啦, 另外,touchwood 講,小比都冇乜病痛,所以希望你地都可以keep on breastfeed 喇!
俾張大小比既泳裝, 大家睇下先!

[ 本文章最後由 pigletchan 於 08-8-3 13:16 編輯 ]

洋房

生左第二胎o既0605媽媽,你地大b點呀....?

我細仔就嚟11個月喇, 大囡囡而家兩歲3個月, 非常咁多嘢講呀, 佢同細佬有時好鬼死friend, 有時每當細佬爬去攞佢D玩具, 佢就....哈哈..惡到死咁想打佢呀, 咁當然可以及時控制...但有時都來唔切架, 我唯有而家成日好長氣咁教佢咯...各位mami有冇同樣case 呢, 又有セ辦法呀 ?

民房

My little baby boy is 6 months. My daughter is 27months old. They are very friend (kiss bb, play toghter, hug bb)but sometimes (like Hungcat's case) sister "hit" bb. I always teach her to be a good sister & sharing with bb.
It is busy and most important no private time. However happy to see their growth. This week my daughter helps bb to pray whenever bb drinks milk.

複式洋房

My elderson is now 2 yr 3 months and my younger son is almost 14 months. They can play and (fight) with each other already. I feel tired taking care of them but honestly, I am happy. I can see brother-hood in them.

Good luck Siumi, add oil on breastfeeding

大宅

ADD OIL ...

[ 本文章最後由 babyduo 於 08-8-15 16:19 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至