自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

資料:我之前有過情緒病,現好返。好多謝身邊所有愛我的人,係佢哋的支持和容忍才令我振作同康復。當然,亦有好多人白眼我,但無緊要,我明唔係個個明白情緒病,唔係個個一定老馮支持我。

事件:好喇,我堂妹原來都有情緒病。由佢出世到十五歲前都同我住,感情如親姊妹。我同佢講點面對,佢負能量唔好等等。佢喊晒話我好命,話我身邊個個支持我,佢只有自己一個。我當下即刻反對,我咪在旁開解佢,我咪支持緊佢囉
佢話我好返,所以現在話佢唔啱。

唉。我聽完佢講,加睇住佢喊,我好唔開心。

1.我激勵佢,唔想佢辛苦太長時間,所以講野好直接,希望佢快點振作。

2.我回想,我家人知我病時,從來無話過我唔啱,一直叫我慢慢來。
係咪我用錯方法呢?係咪直係唔應該直斥其非呢?其實,將心比己,我對佢已收口,我明白有人在病時被人話難受。但,真係只能慢慢等佢振作嗎?

多謝大家聽我講

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:要重新振作,邊個方法work

叫堂妹上嚟Bk啦,里到啲Jm個個都好好,唔會歧視佢,話唔定,仲可以做好朋友添。

個人認為,鼓勵方法最好係陪佢跑步,唔須要多說話,只係用心陪佢跑,同佢一齊感受,一齊經歷,而唔係講《我得你一樣得》之類嘅野,你嘅經歷真係未必可以套用在她身上。

以上純個人意見,若唔岩聽,請忽略,勿怪

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:叫堂妹上嚟Bk啦,里到啲Jm個個都好好,唔會

原帖由 catfitfit 於 15-09-26 發表
叫堂妹上嚟Bk啦,里到啲Jm個個都好好,唔會歧視佢,話唔定,仲可以做好朋友添。

個人認為,鼓勵方法最好係 ...
岩聽的。謝謝。好有用,令我明白應該點至可以陪佢一齊感受

子爵府

2020勳章

引用:資料:我之前有過情緒病,現好返。好多謝身

原帖由 alphabetagamma 於 15-09-26 發表
資料:我之前有過情緒病,現好返。好多謝身邊所有愛我的人,係佢哋的支持和容忍才令我振作同康復。當然,亦 ...
陪佢做運動!

珍珠宮

2020勳章

alphabetagamma 發表於 15-9-26 09:14
資料:我之前有過情緒病,現好返。好多謝身邊所有愛我的人,係佢哋的支持和容忍才令我振作同康復。當然,亦 ...
你堂妹好可能妒忌你,大家情況一樣但你有家人的支持。而家由你同佢講唔合適

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:alphabetagamma 發表於 15-9-26 09:1

原帖由 chocolatebean 於 15-09-26 發表
你堂妹好可能妒忌你,大家情況一樣但你有家人的支持。而家由你同佢講唔合適 ...
我都係如佢家人一般

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 alphabetagamma 於 15-09-26

原帖由 Happybabyhbb 於 15-09-26 發表
陪佢做運動!
好,我會的,謝謝。

禁止訪問

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:alphabetagamma 發表於 15-9-26 09:1

原帖由 bkfans 於 15-09-26 發表
2 應該好啲.
我估我真係唔識,所以用錯方法,聽多啲jm意見可以知道原來自己太用自己果套。集思廣益。

公爵府

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:叫堂妹上嚟Bk啦,里到啲Jm個個都好好,唔會

原帖由 catfitfit 於 15-09-26 發表

個人認為,鼓勵方法最好係 ...
我家亦有情緒病的親人,她離家自己一人住劏房,完全封閉自己,她父母亦冇辦法了,請問我怎樣可幫手?我是由細睇到佢大,她小時候,每逢假期在婆婆家小住,我與她感情很深,雖然我冇特別表露出來。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

回覆:要重新振作,邊個方法work?

你係過來人
應該知咩說話啱聽、咩說話唔啱聽
當佢情緒激動時仲刺激佢同批評佢
真係唔係咁好
多啲聆聽佢,比耐心去同佢傾,了解佢嘅問題,體諒佢,唔係指責佢
如果情況無好轉就陪佢睇醫生

首頁

尾頁

跳至