6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

就快七個月,已經食左一個月糊仔/粥仔,但越來越扭計,工人開頭用玩具引佢食,但最近越來越曳,已經好難餵,我諗住試下曳/唔食就餓佢,等佢食好d,請問jm有咩餵bb心得?

男爵府

回覆:yrinetino 的帖子

開壞咗個頭喇,食飯一定唔可以用玩具引佢㗎!健康院書仔都有講,食飯要喺一個固定位置,唔好開電視,唔好比玩具,等佢知道而家要專心食飯。如果佢而家一食就扭,我覺得可以試下佢唔肯食就唔餵,等佢肚餓自然會坐定定食,又或者試下餓佢少少先開始食。

公爵府

叻叻勳章

回覆:求救: bb食粥仔好扭計

出牙,唔想食

水晶宮

佢係唔係吽牙仔啊?你睇下佢牙肉有冇白色,同埋成日想要嘢?

伯爵府

放BB 係HIGH CHAIR, 再齊齊坐到飯枱 (大人).
大人食野, 同時又餵吓BB
可以同佢玩吓FINGER FOOD, 比啲SPOON個啲佢拎上手當玩具.

電視就唔好一開始比佢睇..

咁細冇咁耐性, 食幾啖唔肯食就放佢走..
1個中後再上返CHAIR 再食..

唔急住代一餐..
先TRAIN 佢坐定係HIGH CHAIR 食野..

洋房

係咪食厭咗,試下其他搭配方法,同埋可以試下煲粥家粟米等有D甜味嘅嘢一齊煲,如果一D味都冇BB肯定會越來越唔中意嫁,同埋試下多響佢面前食嘢,同你食嘢可以俾D佢

大宅

請問有咩finger food 介紹?

大宅

回覆 yrinetino 的帖子

我仔之前食粥都係邊食邊玩玩具,又鍾意掉玩具,食餐粥要邊餵邊執玩具,好頭痛又浪費時間,後來發現可以邊食邊俾少少飯粒或面包之類,佢就肯食完成碗,唔使再俾玩具

子爵府

畀面勳章

不如你試下唔好比玩具佢玩,要玩玩匙和碗

禁止訪問

回覆:sophia1121 的帖子

別墅

我阿B6,7個月時都係咁……
比野佢玩真係治標不治本……
我之後試,一開餵先比d佢比較鐘意的味道,如蘋果蓉,南瓜蓉,甜甜地,佢會肯食d
大大自己肯食,追食

洋房

試下一齊食,唔好開電視,唔好俾玩具,話佢知,食飯唔可以玩,都可以換個人餵

公爵府

叻叻勳章

我2個都食得好差,都唔知可以點,細果個比姐姐夾入廚房或角位食架喇

大宅

如果bb好合作梗係最好咩都唔比一口氣食晒啦
但事實係bb年紀愈大就愈好奇,點會肯乖乖咩都無比你餵成碗粥丫
我地食飯都要㩒電話啦

我盡量唔比電視佢睇, 但會有玩具引佢囉。或者比書佢睇,唔一定bb書,舊雜誌都得。同埋一邊唱歌一邊餵,好似玩遊戲咁,佢又食得開心

首頁

尾頁

跳至