自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ftm左幾年為搵錢想出黎做番野去到間新公司做得唔太開心
因為人地一早聯群結黨已經好熟
已嘗試搵話題但佢地完全冇興趣
仲要日日係咁講好掛住以前果位同事
而家同佢地一齊真係好辛苦,日日都等放工
我諗緊定係我自己一個食飯算
如自我孤立係咪仲唔好
現在既我真係想死咁濟

珍珠宮

2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆:求救,有試過係職場被人孤立麻

最衰果期係對立

我一直做呀做,做呀做。我相信始終有一日係有人明白同理解
捱到依家,自己有時主動d同人傾下,関係都改善左。除左有一個,吾like老細欣賞我工作能力多d而成日想借人對手攪小動作,佢自己就扮傻。新人去人地度係甘,佢對你熱情你仲驚。比d時間自己同人地,主動d打招呼傾兩句,總有雨過天清既一日。

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

試過,好難受,同埋呢D工都唔會做得耐

大宅

君子之交淡如水咪ok囉
我都曾經試過自己一個食飯,獨來獨往
你唔對佢地態度差,好快就無事
唔需要係職場搵知己嫁嘛

男爵府

2020勳章

回覆:SWEETYYAN 的帖子

一出黎做嘢眼裡只有黑同白冇灰色,努力做好每一件工作,老闆,上司個個欣賞我,同事憎死我,唔埋是非堆,自己—人食飯,生完個仔心態改變,做事得過且過,都係唔講是非,講臭仔經,而家同事相處—佰分

珍珠宮

2020勳章

做好本份, 只講公事, 再慢慢看下點先再打算。

大宅

如果係工作性質上係對立,例如:要互相競爭或爭位上,或你要點佢哋做嘢,就整定冇朋友…

但如果唔係,就諗吓係咪自己問題…

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

我試過,係讀完書第一份工,捱咗兩年密密做,老細突然話想升我,不過唔知我攪唔攪得掂班馬騮。我知佢暗示我同佢哋關係要改善。
於是我開始間唔中買尐好少少嘅零食請佢哋食,佢哋幫仔女問功課時又幫手答下,有次搬office我專登星期六搬哂自己尐嘢,跟住星期一幫佢哋手,大約半年咗右同佢哋關係真係改善咗好多。都升咗。

我後尾諗其實自己係外來者應該主動尐融入佢哋。

風雨同路

珍珠宮

2020勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

回覆 SWEETYYAN 的帖子

如果唔影響工作, 就繼續做住先, 另外, 見到人就笑住打招呼, 買 D 零食放枱面或櫃內, 有同事過開嚟就請佢地食, 同 team 如果可以自己野做完, 主動問下有無野幫到佢地, 初入去, 豬頭骨都要做, 如果做晒咁多佢地都無咩改善, 出年搵過份新工

珊瑚宮

引用:Ftm左幾年為搵錢想出黎做番野去到間新公司

原帖由 SWEETYYAN 於 15-09-26 發表
Ftm左幾年為搵錢想出黎做番野去到間新公司做得唔太開心
因為人地一早聯群結黨已經好熟
已嘗試搵話題但佢地 ...
重返職場,係其他人眼中expect你成熟獨立些,唔使下下要埋堆才叫融入,反而對你工作表現有要求,做好自己,上手覺得交接順利,下手收齊冇甩漏,才算真正融入公司,友誼自然來。

加油!

大宅

希澂 發表於 15-9-26 14:30
回覆 SWEETYYAN 的帖子

如果唔影響工作, 就繼續做住先, 另外, 見到人就笑住打招呼, 買 D 零食放 ...
你所講既事我已盡量做,但於事無補而家直程當我冇到

男爵府

玩具勳章

如果你有獨當一面既能力,人地自然會埋你堆,否則,無論你再千方百計去討好人,人地反而會睇你唔起。
第一步,專注工作,就算未能做出什麼成績,也不要別人善後先。

珍珠宮

2020勳章

lypoon 發表於 15-9-26 14:17
試過,好難受,同埋呢D工都唔會做得耐
完全認同
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

子爵府

睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+SWEETYYAN+於+15-09-26+發表F

原帖由 wonderlulu 於 15-09-26 發表
重返職場,係其他人眼中expect你成熟獨立些,唔使下下要埋堆才叫融入,反而對你工作表現有要求,做好自己, ...
講得好啱呀

珍珠宮

2020勳章

如你工作係無問題,別人唔會孤立你好耐。但係你下下接唔上手,樣樣不停咁問完又問,你就算買一間零食店返嚟,我都唔會想食。

我唔係話你一定係工作差,只因我公司正有類似情況,我有感而發啫……

男爵府

人緣運不算差,暫時未試過,即使A同B吾妥,但我同AB都可以係傾得埋玩得埋既,主要我吾會理人點講對方,我都吾會爆返出去,佢地公事好私事都好啦~有野幫到就幫,做好自己就會容易同同事融洽

子爵府

回覆:求救,有試過係職場被人孤立麻?

唔需要刻意埋堆!順其自然做自己

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:SWEETYYAN 的帖子

有,捱左大半年,搞手終於走左,一天都光晒

人生本是苦

大宅

回覆:求救,有試過係職場被人孤立麻?

最憎同事話掛住舊同事

侯爵府

2020勳章

引用:君子之交淡如水咪ok囉我都曾經試過自己一個

原帖由 yanfish 於 15-09-26 發表
君子之交淡如水咪ok囉
我都曾經試過自己一個食飯,獨來獨往
你唔對佢地態度差,好快就無事
只要唔係對立, 就OK.
食飯時間,自己都要休息一下,仲一齊?!

首頁

尾頁

跳至