自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說同亞女(4歲)搭巴士坐咗關愛座位(亞女係有比錢),而亞女佔一個位係瞓咗覺,而我後一排有個男人(大概50歲)連貨(係一個22吋既mon連盒)坐咗兩個位,車上既位應該得返兩至三個(連擺貨既座位),有個女人(大概50歲,行動正常,精神奕奕)一上車就行埋我度叫我抱起個女比佢坐(我當時睇緊電話),我反應都未嚟得切,喺我隔離行座位坐緊既叔叔(大概70歲)就同個女人講我後面有位,個男人拎起箱貨就坐得啦(但個女人仲等我抱起個女),拎住貨個男人就話抱起個小朋友咪得囉,幫口既叔叔就話你啲貨無比錢,理應都唔係啲貨坐啦,個小朋友瞓緊覺係都要人叫醒佢,好陰公架,個男人就好不滿攞起啲貨比個女人坐(個男人仲喺度講啲貨無位放),最後我都係抱起咗亞女讓比人坐(因一路有人上車)!

唔好意思,打得有啲亂!

伯爵府

回覆:呢個世界仲有好心人既

點解要叫醒個女, 我一定唔會。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:點解要叫醒個女, 我一定唔會。

原帖由 giraheiyear 於 15-09-29 發表
agree

大宅

引用:點解要叫醒個女, 我一定唔會。

原帖由 giraheiyear 於 15-09-29 發表
其實都係行個方便,我一直都會咁做,不過今次有人幫口!
而且我唔想比人拍片放上網

複式洋房

個女人梗係叫你抱起個女啦,點都易叫個男人拎起d貨,欺善怕惡!好彩重有人幫口,而家座個位都咁大壓力,完全比人濫用讓座,有時怕麻煩都費時座

大宅

引用:個女人梗係叫你抱起個女啦,點都易叫個男人

原帖由 Haruka234 於 15-09-29 發表
個女人梗係叫你抱起個女啦,點都易叫個男人拎起d貨,欺善怕惡!好彩重有人幫口,而家座個位都咁大壓力,完 ...
係,真係欺善怕惡,因為長途車,無得唔坐!

侯爵府

我唔會抱,我子女俾足錢,坐定定安瞓中,又唔係無其他位坐。。如果真係到無位坐,我唔介意抱子女讓,學阿叔話齋件貨無俾錢,憑咩坐,我實叫個男人抱起件貨,我都唔會打搞個小朋友。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

我彩佢都傻!一來我地係有俾錢同關愛座既意思係俾有需要既人!
個女人明蝦你

大宅

引用:我彩佢都傻!一來我地係有俾錢同關愛座既意

原帖由 Ho_BB 於 15-09-29 發表
我彩佢都傻!一來我地係有俾錢同關愛座既意思係俾有需要既人!
個女人明蝦你

...

珍珠宮

引用:話說同亞女(4歲)搭巴士坐咗關愛座位(亞

原帖由 carman~wayne 於 15-09-29 發表
話說同亞女(4歲)搭巴士坐咗關愛座位(亞女係有比錢),而亞女佔一個位係瞓咗覺,而我後一排有個男人(大 ...
你要講個女有比車$!

大宅

引用:Quote:原帖由 carman~wayne 於 15-09-29 發

原帖由 sarali 於 15-09-29 發表
你要講個女有比車$!
個叔叔幫我講咗,佢早我一個站上車!

公爵府

引用:話說同亞女(4歲)搭巴士坐咗關愛座位(亞

原帖由 carman~wayne 於 15-09-29 發表
話說同亞女(4歲)搭巴士坐咗關愛座位(亞女係有比錢),而亞女佔一個位係瞓咗覺,而我後一排有個男人(大 ...
你都話有俾錢,正常唔駛理佢。

大宅

引用:Quote:原帖由 carman~wayne 於 15-09-29 發

原帖由 piv 於 15-09-29 發表
你都話有俾錢,正常唔駛理佢。
而家網絡欺凌太勁,堅持唔讓真係怕喺youxxxx見到自己,我唔想比人起底!

tsung    發表於 15-9-29 20:20

大宅

我都想分享!話說有日同女同c6搭巴士坐上層,當時車上好多人,只有單丁位,我們三個都要分開坐車頭,車中間,車尾!我女坐車中間!車途中,我女突然向車尾的我大聲說“媽咪,要紙巾”,佢呢排有傷風,有鼻水!但我當時身上無紙巾,我就說“我無吖,問爸爸攞!”這時候,坐我女附近的一位叔叔聽到就說“我有,拿去吧”!叔叔給我女兒遞上一包紙巾!我連忙教女兒說謝謝,拿一張,然後還給叔叔!我這時对這位叔叔感到好感激,原來香港重有好人!之後,我女旁边有坐位,我就坐上去,這時我留意到這位叔叔,他是一個皮膚黑黑,像早前劉浩龍所形容的十隻手指都是黑边的人!

但我感受到他的善良!

大宅

引用:我都想分享!話說有日同女同c6搭巴士坐上層

原帖由 bbnice 於 15-09-29 發表
我都想分享!話說有日同女同c6搭巴士坐上層,當時車上好多人,只有單丁位,我們三個都要分開坐車頭,車中間 ...
好人真係無樣睇,我都估唔到70歲既叔叔會開口幫忙!

大宅

會同佢講,小朋友有比車費,不會理她

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我唔會讓,好人好姐要嘈醒個小朋友,關愛座係包括俾小朋友坐架

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 sarali 於 15-09-29 發表你要

個叔叔幫我講咗,佢早我一個站上車!

唔好理啲廢人。。。。

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:lazywife 的帖子

大宅

我都唔會讓俾佢,一黎小朋友訓左,二黎有俾錢,三黎後面仲有位~如果佢一定要坐,一係等下架車,一係搭的士lor~

首頁

尾頁

跳至