論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小心此菲傭,RAMBXX, MARITXX PASCXX

我將會通知佢大家會了斷僱傭關係,原因如下:
1)
我家長期有飲品給小朋友飲用,如果佢有需要同我說我也會給她飲用,最初的一個月也沒什麽事,之後就全部歸佢飲用。多謝都冇句,簡直是老馮!每次說請通知我才准飲用,她立刻黑面及搏嘴話以前僱主是 FREE 比佢?唉!你有本事就返歸啦!

2)
我女兒要夾髮夾的,上學就用黑色,平時就用漂亮一點,早排我想找個公仔髮夾,找來找去也找不到,便叫菲姐幫手,佢想也不想便說找不到,並說是否在她放假(星期日)時我們取走?唉!從第一日面試時我就對她說小朋友的物品會隨處放,你就負責幫佢地放好。如果小朋友要找什麽東西時,請你幫幫忙,佢就話係佢嘅責任,因為先生太太係唔知嫁,而係姐姐的責任。咁宜家係我的問題?:;pppp:

3)
星期日放假,大家最初協議早上 8:00出門,晚上 8:00 前回來。初時很準時,但最近就要求 早上 7:00出門,晚上 9:00 才回來。我當然拒絕,就黑面話她很忙教會有很多嘢做!OK 不如你轉去教會做啦!:;pppp:

4)
打電話 –最初的一個月會問我可唔可以打電話返屋企,之后因為太多電話而比我責罵,還主動說比個電話我保管,假期交回比佢。(因為佢轉用我個固網打出街),到現在連煑飯又煲,做家務又煲,有一次煲到要我一面罵,她還繼續講,到收線後還說我麻煩,阻住佢打電話。

5)
還有其它。 我只是希望請一個誠實及有責任心的姐姐,點解咁難?

6)
我現在找緊姐姐去取代佢,而這個極品姐姐亦會找工作。如果你哋接受到,請PM我。這個極品樣子清秀、誠實。

大宅

原文章由 TUNGLOKMOM 於 08-7-17 16:42 發表
小心此菲傭,:RAMBXX, MARITXX PASCXX

1)
我家長期有飲品給小朋友飲用,如果佢有需要同我說我也會給她飲用,最初的一個月也沒什麽事,之後就全部歸佢飲用。多謝都冇句,簡直是老馮!每 ...

依d衰人點會有人要佢,快d講清楚佢d資料出黎,如姓名,出生日期.....讓大家知道唔好請佢,

大宅

回覆 #2 TUNGLOKMOM 的文章

依d衰人點會有人要佢,快d講清楚佢d資料出黎,如姓名,出生日期.....讓大家知道唔好請佢,

大宅

回覆 #2 TUNGLOKMOM 的文章

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

咁巴閉叫佢番菲律賓, 學乜人過嚟打工搵錢啫...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

原文章由 TUNGLOKMOM 於 08-7-17 16:42 發表
小心此菲傭,:RAMBXX, MARITXX PASCXX

1)
我家長期有飲品給小朋友飲用,如果佢有需要同我說我也會給她飲用,最初的一個月也沒什麽事,之後就全部歸佢飲用。多謝都冇句,簡直是老馮!每 ...

She has given me a termination letter. She wants to leave on mid August and the balance XX days she promises to give me money in lieu of notices. What can I do? Which things I need to pay attention? Please help.

She asks me to give her money in stead of ticket. That means she plans to work in HK. Please let me know if I insist to give her a ticket is OK? or how much I need to pay? Should I pay +tax or fuel charges?

Her birthday: Apr 2X, 198X

If you want more details. Please PM me.

男爵府

梗係唔好比 $ 代機票.
因為法律上您係有責任送佢返歸, 如果佢使晒$ 賴死, 政府一樣會要您買過張機票比佢.

所以, 您企硬比將機票.
機票一定要多過 14 天有效, 叫旅行社出收據寫您名, 就算佢去退票都只能退 $ 比您.

洋房

for price of the ticket, you can refer to cebu pacific website, HK to Manila including tax is around $400.

複式洋房

回覆 #8 TUNGLOKMOM 的文章

同我以前個工人一樣。唔俾人話得架,話佢就話我大聲沒禮貌。仲識去agent度投訴我tim。我就講:『唔俾人話得,就唔好出來做工人啦!返去做小姐。』

首頁

尾頁

跳至