論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

bun 姨 45歲, 之前來過 hk打工 6 年 (同一僱主)
然後回家6年結婚,有個 3歲的仔

她在我家做了 1 年半,一直都無乜大問題 (我以為)
但剛在樓下遇到一鄰居, 我不識她,
只是她每天帶個孫落去玩,
而認得我 bb (我 bb係會 十分主動同人打招乎的 )

她告訴我~~~
你個工人每天帶bb出去, 係目無表情, 不跟bb交談的
你 bb不斷 gi li goo loo, 但個工人只係一直向前望, 或向前推 bb車,
工人 會望住bb玩, 但不出聲, 心不在焉的

我bb還未會說甚麼話, 不知道是否跟照顧者有關
我估工人也未別按我指示讀書或講故事
我覺得 工人耽誤了我 bb的發展-

09年 3月約滿
現在我如何是好?
短期和長期有乜對策?
請指點下

[ 本文章最後由 olimo 於 08-7-17 22:32 編輯 ]

伯爵府

是的,BB頭幾年的發展是非常重要的,我的親戚的女兒從小很少人跟她說話,幼稚園老師以為她是自閉的,直至她的祖母得知後特意老遠到她家跟她常常聊天,她就變得很開朗,判若兩人。

所以我最近請人都是請三十多歲的,有好的英語能力的菲傭,當然她的態度也非常重要,她跟我的BB相處了幾個小時,我覺得還不錯才聘請,當然上任後表現如何要密切跟進,我打算如果BB的語言能力有進步,我就稱讚她,否則就問她為甚麼,讓她知道我是很重視的,當然事前要跟她說清楚我的要求啦!

男爵府

1. 45歲,照顧bb是否老了點?你仲使唔使佢做家務架?bb不斷長大時,佢有冇咁既體力去照顧bb呢?
2. 除了你鄰居的說話外,你平時係咪满意佢既表現呢?
3. 你bb幾大呀?
每個bb的發展都有d唔同,當然很多人都話過跟外僱的bb學說話會遲d,我細b就黎一歲一個月,仲係唔識講嘢.佢只係有時會叫"爸爸,媽媽,哥".但有時就唔會講.而我大b咁既歲數時,已識講好多嘢.
炒佢就不值得啦,要補好多 比佢,可以忍的話,完約唔續佢為妙

男爵府

1. 45歲,照顧bb是否老了點?你仲使唔使佢做家務架?bb不斷長大時,佢有冇咁既體力去照顧bb呢?
2. 除了你鄰居的說話外,你平時係咪满意佢既表現呢?
3. 你bb幾大呀?
每個bb的發展都有d唔同,當然很多人都話過跟外僱的bb學說話會遲d,我細b就黎一歲一個月,仲係唔識講嘢.佢只係有時會叫"爸爸,媽媽,哥".但有時就唔會講.而我大b咁既歲數時,已識講好多嘢.
炒佢就不值得啦,要補好多 比佢,可以忍的話,完約唔續佢為妙

伯爵府

好媽媽勳章

謝謝你們的回應

我 bb 19個月大, 平時我真係不清楚
尚可吧

我 hb 係 返 shift的,
他說 他 day off 在家時, 工人都有 read aloud 講故事
所以 當我把鄰居的說話告訴 hb時
hb 則替工人說好話 , 他不覺得有問題
只是話明天跟工人傾傾

我 hb 講講下, 仲話覺得我們對她不好
成日要工人食隔夜食物

hkaa
你是否請在 hk 的完約現成工人 ?

伯爵府

好媽媽勳章

咁我不馬上換人的話
就要考慮是否續約

[ 本文章最後由 olimo 於 08-7-17 23:59 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

hkaa

[ 本文章最後由 olimo 於 08-7-17 23:57 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

謝謝你們的回應

尚可吧

他說 他 day off 在家時, 工人都有 read aloud 講故事
只是話明天跟工人傾傾

成日要工人食隔夜食物

hkaa

水晶宮

樓主,
你要留意下工人主唔主動同你bb玩. 你bb又會唔會主動拎d玩具撩工人陪佢玩?

工人同唔同bb玩, 其實係睇性格. 你鄰居講的未必係事實的全部, 但係你可以觀察下. 你bb已經19個月大, 工人帶bb到公園時, 係唔係跟到實, 跟住bb一齊跑? 你hb 話睇到工人在家read stories aloud to BB, 咁工人& bb有冇交流? bb聽到個故事之後會唔會笑, 或者示意工人再讀另一本書?

工人長幫對住bb, 如果佢肯同bb玩, 同bb傾計, bb會快d學識講野. 不過有個問題是, 父母跟bb講廣東話, 工人就講英文, 有部分的情形是bb會較遲先至講野.... 不過到bb掌握得到, 佢肯開金口, 就會好番講到好多野. 你而家最緊要係放工返到屋企之後多d陪bb玩, 同佢講多d野, 與此同時, 觀察下工人係唔係不願意陪bb玩, 你見到問題, 就同工人傾下.

大宅

d工人最鍾意係啊sir面前扮好好, 加上你個工人都45yrs old啦, bb再大就更加要多體力精神去同bb玩, 加上佢地咁大, 都無乜童心教佢地, 都係找過一個young d, 可以同bb一齊玩o架啦, 因為工人同bb厄, 教佢, 同佢講o野真係好緊要o架. 話晒bb對工人時間比較長, 佢地遲講o野一定係同工人有關的.

我個呢bun好young, 得25yrs old, 佢同bb成日玩d野餐啊, 同公仔一齊玩啊, 教佢abc, 1-20咁啊, 小叭佢中英文現在都識, 識句子 好似: 姐姐 cook yummy yummy咁, 所以工人好緊要

原文章由 olimo 於 08-7-17 23:55 發表
謝謝你們的回應

尚可吧

只是 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

伯爵府

我本來只打算請本地完約工人,後來面試一個因僱主移民而被斷約的工人,由於她有好的原因,所以只須於上任後一年內到澳門一趟就行了,入境處會替我證實的,我覺得可親自面試會比較好。

hkaa

大宅

成日要工人食隔夜食物 ===> 既然你地咁耐疚, 不如買定d鮑參翅肚比佢食啦.....無病呀, 我地帶飯咪一樣食隔夜餸, 有乜問題呀, 記住佢係工人唔係皇帝呀.

同唔同bb講野同玩跟本唔關本地定海外, 印或菲既問題, 係本身個工人鐘唔鐘意小朋友, 再講, 雖然工人對bb既時間係最長, 但你都唔可以倚賴晒佢地教bb講野, 十個工人有十個都會係先生太太面前扮野, 如果你有裝came而又收到聲就知, 講乜都無用.

唔想個小朋友友發展遲緩, 你就一定付出多d, 一放工返去同佢玩, 講吓野, 叫個工人入廚房煮飯.....我地講廣東話, 工人講英文無問題架, 最緊要佢肯講囉.

你比我, 我會相信個婆婆講既野囉, 因工人一定唔會係佢面前扮野的, 再講, 你叫得工人帶個b去街就預咗佢一係掛住同d fd傾, 一係就發呆架啦(相信你自己係街/公園都見唔少啦)

謝謝你們的回應

尚可吧

只是 ...

伯爵府

好媽媽勳章

我從來都唔expect工人會幫我教仔架, 我個印肯同我個仔玩, 我覺得算係咁了. 而且, 佢講廣東話都唔正啦, 我寧願我自己同個仔相處時, 同佢講多d野算了

其實唔好話工人啦, 親如自己奶奶, 都未必識得同小朋友玩. 我個仔到2歲都未係好識講野, 連爸爸媽咪都唔識叫. 我問過健康院姑娘, 如果麻麻少同佢講野, 係咪會影響佢語言發展, 跟住俾番個姑娘話我, 麻麻的責任只係幫你照顧佢起居, 唔係幫你教仔... 果時, 我諗, 又好似幾啱喎...

依家我要工人, 佢反而仲同多左我個仔現添, 99佢真係好少教我個仔野, 玩到顛就更加唔會...

所以, 唔好期望咁大, 你會無咁失望囉.

不如諗下, 點樣可以在親子時間, 多d同小朋友溝通吧

大宅

我覺得主要睇你信唔信婆婆講的事?

如平時,BB見到工人會唔會笑?會唔會主動走去"療"工人玩?怕唔怕生"保"人?

我個囡都係19個月大,平時,我無叫工人點樣同BB玩/讀書俾BB聽,我BB有時會走去拿D書來看,早上起床會出廳找工人(不過,找唔到都唔會唔開心),有時見到工人都會笑,會主動找個工人同佢玩,我個工人來了7個月...

起初這個工人唔識同BB玩,亦好明顯見到,BB有BB玩,工人就自顧自玩BB的玩具(當時我覺得自己請左個客人回家添)...來了4個月後,情況有明顯改善,同時,帶BB出外,BB的表現都有所不同...因為我上一個工人係好識湊BB,亦好主動同BB玩,我可以見到出外時,BB由幾主動,變成被動(現在工人初來時),再變回現在唔怕生"保"...

大宅

其實 , 打工人蛇王 , 相信係好普遍的事 !

可以平時多 D 溝通 , 對佢多點關心 , 或許有點幫助 !

首頁

尾頁

跳至