夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢刻好迷惘。。。
係責任? 係愛? 點分?

18年都沒曾心靈溝通,沒有共同興趣,沒有共同喜好,這樣的關係應該比較像朋友多於情人/夫婦吧?這樣的關係,亦可以在一起18年,是否奇蹟?

我要求的沒要求的,他都盡力滿足我。這是愛嗎?還是責任?

瑪瑙宮

GabKar2012 發表於 15-10-9 10:31
呢刻好迷惘。。。
沒小朋友? 咁平日傾咩多?

大宅

引用:Quote:GabKar2012 發表於 15-10-9 10:31 呢

原帖由 Nancy20090615 於 15-10-09 發表
沒小朋友? 咁平日傾咩多?
拍拖10年,結婚差不多8年。而家有一女兒。我們從來沒有傾談,無聊的或許有吧。。。心靈上的從來沒有,就算有都係吵架時才有一點。我們很少吵架。

大宅

引用:呢刻好迷惘。。。係責任

原帖由 GabKar2012 於 15-10-09 發表
呢刻好迷惘。。。
好想問jm點解18年來都唔自己問C6佢點諗,而又18年後自己係度亂諗,亂估呢?
兩公婆有咩唔問得呢?
重有你地之前拍左甘耐拖先結婚,唔係已經好清楚大家關係架嗎?

男爵府

回覆 GabKar2012 的帖子

幾耐沒有傾談? 應該不會18年掛!

子爵府

唔愛又嫁,又生b?

水晶宮

GabKar2012 發表於 15-10-9 10:31
呢刻好迷惘。。。

沉重的、有壓力的、不做會有內疚、做得不夠好會有內疚、認為必須要做、認為應該要做、有標準設定、不一定是真心想要做的 ---> 責任

喜悅的、分享的、沒有內疚的、不求回報的、沒有 "必須要 ... " 、沒有 "應該要 ... "、沒有規範沒有標準設定、真心想要做的 ---> 愛

Pinkzzz    發表於 15-10-18 10:30
mh1228    發表於 15-10-10 00:55

瑪瑙宮

HTLT 發表於 15-10-9 11:24

同意, 拍拖十年都無心靈溝通, 點成為結婚對象呢?

大宅

引用:Quote:原帖由 GabKar2012 於 15-10-09 發表

原帖由 Lam-美咲 於 15-10-09 發表
好想問jm點解18年來都唔自己問C6佢點諗,而又18年後自己係度亂諗,亂估呢?
兩公婆有咩唔問得呢?
重有你地 ...
點會無嘗試同佢傾,但我地傾唔到。
我一直都默默愛著佢,信任佢,俾自由佢。但係佢唔比我進入佢內心,我都無辨法。我以為我默默愛佢就夠,但原來唔係。我係好難愛上一個人,如果愛就會義無返故嗰種人。佢追咗我好耐先追到我,所以我一直以為佢一定只一心一意只對我好。佢係兩性關係上好細膽,所以我以為他會對我好專一。專一,係我心目中係至高無上嘅地位。所以我認為佢專一只對我好,好多無理嘅嘢我都一直忍受著。

。。。講到呢度,我諗你都明點解我講咁多癈話

大宅

引用:回覆 GabKar2012 的帖子幾耐沒有傾談

原帖由 HTLT 於 15-10-09 發表

結婚前或許有吧!太耐,無印象。結婚後,係,你可以咁講。

大宅

引用:唔愛又嫁,又生b

原帖由 katherinelum 於 15-10-09 發表
唔愛又嫁,又生b?
我愛,好愛,所以嫁佢。
亦因為好愛,佢想要小朋友,所以生埋bb。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Lam-美咲 於 15-10-09 發表好

原帖由 GabKar2012 於 15-10-09 發表
我一直都默默愛著佢,信任佢,俾自由佢。但係佢唔比我進入佢內心,我都 ...
直接d佢係咪鍾意左第二個呀

未經本人同意,請勿轉載內容!

大宅

引用:Quote:GabKar2012 發表於 15-10-9 10:31 呢

原帖由 全為愛 於 15-10-09 發表
沉重的、有壓力的、不做會有內疚、做得不夠好會有內疚、認為必須要做、認為應該要做、有標準設定、不一定 ...
唔該哂,咁我有點清晰明白了。
我對佢一直係愛。佢對我,已經由愛變成責任了。

子爵府

我同老公都沒有共同興趣,沒有共同喜好,有時我陪下佢,有時佢陪下我

wcpcelia    發表於 15-10-9 14:12

大宅

引用:Quote:原帖由 GabKar2012 於 15-10-09 發表

原帖由 eggpudding 於 15-10-09 發表
直接d佢係咪鍾意左第二個呀
要問嘅都問咗,已經作了決定。但經歷完呢件事,我反思緊我地之間嘅關係,同埋諗緊以後條路要點行點面對啫。

大宅

引用:我同老公都沒有共同興趣,沒有共同喜好,有

原帖由 katherinelum 於 15-10-09 發表
我同老公都沒有共同興趣,沒有共同喜好,有時我陪下佢,有時佢陪下我
我地初時有咁做,後來無。

水晶宮

GabKar2012 發表於 15-10-9 11:53
唔該哂,咁我有點清晰明白了。
我對佢一直係愛。佢對我,已經由愛變成責任了。
再有以下補充給你作參考及考慮 ......

現實世界裡的兩性關係,都是因為 "愛" 及或 "需要" 及或 "責任" 而走在一起。單純只因愛而在一起的,極少數;大部份人都是混合了愛、 需要和責任,畢竟人類就是這個模式,我認為這正常不過。

而把愛看得很重要的人,認為只要有愛就能排除萬難在一起、認為要很愛才應該在一起的人,往往其實大部份都未弄清楚愛是什麼、對愛有著很多的誤解。

至於關係裡的愛漸漸磨滅、及或只剩下責任,只因一旦安定了,人就開始不懂珍惜不懂感恩、視之為理所當然,並且對對方有要求、想對方成為自己心目中的標準 ...... 這樣的相處模式是在把愛推向滅亡。

另,我隱隱感到你的愛裡有很多犧牲、你的愛有點盲目、你在愛裡把自己縮到很小,所以,你 "愛的方式" 並沒有吸引到他來以 "愛" 回饋你。

mh1228    發表於 15-10-10 00:56

琥珀宮

GabKar2012 發表於 15-10-9 11:43
我一直都默默愛著佢,信任佢,俾自由佢。但係佢唔比我進入佢內心,我都 ...
佢有小三?

大宅

引用:Quote:GabKar2012 發表於 15-10-9 11:53 唔

原帖由 全為愛 於 15-10-09 發表
再有以下補充給你作參考及考慮 ......

現實世界裡的兩性關係,都是因為 "愛" 及或 "需要" 及或 "責任" 而 ...
我不知道自己對愛是否有誤解。但我好同意你最後兩段所說的。

正確點來說,是我不懂得如何去愛他,去回應他。他,不是完全沒有反映過他對我的渴求,只是我太自以為是的無視了他那少有的說話和想法。現在,我已經改變了很多很多,他亦應該受落的,但是我又很害怕,對自己對他沒有信心。

而他,開始有嘗試表達多點自己嘅想法。但是對於兩性關係嘅想法,他始終避開不談。

大宅

引用:Quote:GabKar2012 發表於 15-10-9 11:43 點

原帖由 tansyneko 於 15-10-09 發表
佢有小三?
只可以說,還說不上,但將來難說。

首頁

尾頁

跳至