興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係新手,買左canon450D連kit,依家要去旅行,支鏡唔夠用,有咩好建議?
我考慮過買SIGMA APO50-150mm F2.8 EX Dc HSM,因為真係好想有支大光圈。
其實支kit鏡平時都唔係好夠用,因為光圈唔夠,我買部機主要係影仔仔架,但又唔想買支新鏡打支kit鏡入冷宮(我個人鍾意用變焦鏡)。
所以我又考慮買Canon 55-250mm F4-5.6 IS
加canon 50mm F1.8
再加Canon 430 EX II
價錢都係貴過買SIGMA APO50-150mm F2.8 EX Dc HSM少少。
各位高手有咩意見?唔該幫幫忙。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 yotal 於 08-7-19 10:36 發表
我係新手,買左canon450D連kit,依家要去旅行,支鏡唔夠用,有咩好建議?
我考慮過買SIGMA APO50-150mm F2.8 EX Dc HSM,因為真係好想有支大光圈。
其實支kit鏡平時都唔係好夠用,因為光圈唔夠,我買部機主要係影仔仔架,但又唔想買支 ...

當然係 55-250is + 50f1.8 + 430ex 好d,
燈, 長鏡, 50mm 定焦日後更多用途

大宅

咁Canon 430 EX II 好?定係Canon 430 EX好?好似430 EX冇得玩飛燈,係咪?
點解50mm定焦日後更多用途?因為我未用過定焦鏡,只係覺得成日要走黎走去就位好似好麻煩咁。
多謝解答﹗

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 yotal 於 08-7-19 11:26 AM 發表
點解50mm定焦日後更多用途?因為我未用過定焦鏡,只係覺得成日要走黎走去就位好似好麻煩咁。
多謝解答﹗ ...

chloepapa 既意思我諗係你有鏡有燈, 日後有更多用得著既地方, 好過同一個budget 買一枝sigma.

55-250is我都有, 覺得okay 嫁.

版主

原文章由 yotal 於 08-7-19 11:26 發表
咁Canon 430 EX II 好?定係Canon 430 EX好?好似430 EX冇得玩飛燈,係咪?
多謝解答﹗ ...

430EX 同 430EX II 都可以從屬飛燈, 即係由另一支燈 (580EX / 580EX II ) 去引發, 唔可以單單由機頂燈仔去引閃

如果430EX II 唔係貴430EX 好多, 真係買 II 好D, 淨係隻金屬腳都好過舊款好多
(430EX II 好似七月尾出)

支 50mm f1.8, 係用來影淺景深的平價鏡首選, 抵
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2172

大宅

唔該晒你地呀,估唔到咁快有回覆,睇黎我可以安安樂樂去旅行lu。
因為今次帶埋個仔去長隆,所以比較緊張。
支50mm f1.8其實有朋友比我試用過,我都覺得幾好,但我一直唔肯買係因為我真係超新手,買機時咩叫光圈同快門都唔知,依家部機用左個幾月,又不斷進修,所以掌握左少少先開始搵鏡,怕買錯左浪費錢。

男爵府

聽你地咁講, 好似個個都好快要買鏡, 咁原裝枝鏡會唔會冇乜用? 咁好唔好唔要原裝鏡, 一早買另一枝呢?

男爵府

我都想買呢部機, 想請教枝50mm+450D是否好易操作, 有冇使用心得?

原文章由 yotal 於 08-7-19 11:41 發表
唔該晒你地呀,估唔到咁快有回覆,睇黎我可以安安樂樂去旅行lu。
因為今次帶埋個仔去長隆,所以比較緊張。
支50mm f1.8其實有朋友比我試用過,我都覺得幾好,但我一直唔肯買係因為我真係超新手,買機時咩叫光圈同快門都 ...

大宅

如果價錢許可,又知自己要咩既話,梗係買支好d架啦,不過450d支kit鏡都唔錯,只係我好恨有支大光圈變焦鏡,但真係超貴呀。
我依家都係唔想打支kit鏡入冷宮,所以搭買其它鏡,但我相信遲早有一日我都會換左佢。
但支kit鏡真係好輕,帶出街幾方便架。

原文章由 bbkingdom 於 08-7-19 12:27 發表
聽你地咁講, 好似個個都好快要買鏡, 咁原裝枝鏡會唔會冇乜用? 咁好唔好唔要原裝鏡, 一早買另一枝呢?

大宅

你係咪話50mm F1.8果支?我想買佢係因為真係超平($680),又易用,質素都好好。
要考慮買唔買係因為佢係定焦,我屋企唔大,50mm好似有d限制。
但我依家都係決定繼續用支kit鏡,再買55-250mm is,同埋50mm F1.8,再買埋閃光燈,一口氣搞掂佢。
遲d有錢先再買支大光圈變焦啦。
影相依家野真係好恐佈,連我平時咁慳既人都買咁多配件。mouth:

原文章由 bbkingdom 於 08-7-19 12:29 發表
我都想買呢部機, 想請教枝50mm+450D是否好易操作, 有冇使用心得?

版主

如果只有一鏡, 都係買KIT 鏡先好D
因為KIT 鏡係變焦鏡頭, 有WIDE 有中距
只買 50mm 的, 想影wide d, 要企好後

大宅

請問點先算wide﹗
點解支kit鏡算係wide鏡?

版主

原文章由 yotal 於 08-7-21 10:23 發表
請問點先算wide﹗
點解支kit鏡算係wide鏡?

以前用菲林機, 50mm叫標準鏡, 50mm 以下叫wide, e.g. 35mm, 28mm (視角角度闊d)
而450D 因為 CMOS SIZE 比FILM 細, 一支50mm 鏡頭, 裝上去之後成為 50x 1.6 = 80mm 左右的視角
一支24mm x 1.6 又變成 38.4mm
因此, kit lens 的 18mm = film 機的 28.8mm

想知有幾wide, 去置頂的有用網站有canon web 介紹

大宅

嘩﹗好詳細呀,連數都識計。thanks﹗

原文章由 chloepapa 於 08-7-21 11:04 發表

以前用菲林機, 50mm叫標準鏡, 50mm 以下叫wide, e.g. 35mm, 28mm (視角角度闊d)
而450D 因為 CMOS SIZE 比FILM 細, 一支50mm 鏡頭, 裝上去之後成為 50x 1.6 = 80mm 左右的視角
一支24mm x 1.6 又變成 38.4mm
因此, ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 bbkingdom 於 08-7-19 12:27 發表

Kit len 係一支你最常用到o既range o既鏡(大約等如 dc 仔3倍 zoom 啦), 你起碼有70%時間用呢個 range, 買多支鏡係想影o的唔同o既野, e.g. 大光圈(即係前清後濛)呀, 長焦距 (超過3倍 zoom)呀... 等等...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

所以我昨日買左支50mm 1.8f,都係用唔慣,雖然景深冇咁靚,但都係支kit好用。我仲訂左支55-250mm,今日有得攞。

原文章由 Simar 於 08-7-21 11:53 發表

Kit len 係一支你最常用到o既range o既鏡(大約等如 dc 仔3倍 zoom 啦), 你起碼有70%時間用呢個 range, 買多支鏡係想影o的唔同o既野, e.g. 大光圈(即係前清後濛)呀, 長焦距 (超過3倍 zoom)呀... 等等... ...

大宅

我都想買呢架呀, 易唔易用呢, 我未用過呢d機架! thx! 邊度買最平呢?
Pretty Princess Petite Prince

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 yotal 於 08-7-21 13:16 發表
所以我昨日買左支50mm 1.8f,都係用唔慣,雖然景深冇咁靚,但都係支kit好用。我仲訂左支55-250mm,今日有得攞。

有新鏡玩!! 公時! 公時!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

版主

原文章由 $$$ 於 08-7-21 14:15 發表
我都想買呢架呀, 易唔易用呢, 我未用過呢d機架! thx! 邊度買最平呢?

易用, 有預設情景mode, 影人, 影風景, 影夜景, 一轉去適當的mode 就ok

去旺角星際城市d shop 睇睇, 平過百老匯d

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-7-21 02:32 PM 發表

易用, 有預設情景mode, 影人, 影風景, 影夜景, 一轉去適當的mode 就ok

去旺角星際城市d shop 睇睇, 平過百老匯d

THX!
Pretty Princess Petite Prince

首頁

尾頁

跳至