自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囝星期四一早作發燒, 有少少痰, 咁我叫姐姐俾d藥佢食, 觀察下情況, 咁姐姐話, 都係燒下停下咁, 咁我放工都即刻帶佢去睇醫生, 不過個醫生唔係睇開既, 只貪佢近

咁星期四晚半夜, 阿囝又高燒, 仲發夢喊, 好辛苦咁, 咁我星期五未請假囉, 再帶佢去睇開個醫生 (法國既馬x康), 咁 book 左話 2:45pm, 點知要等到 3:40pm先入到去睇, 咁我都明醫生好多 booking, 要等都無所謂, 點知入到去見到醫生, 問完情況, 睇完阿囝, 佢一開口就話, 食抗生素啦 , 仲話:
1. 如果佢把聲連呼吸都好嘈, 就要入院
2. 如果佢食唔到野, 都要入院
3. 要唔要係佢喉嚨度攞d痰去種菌???????

但佢都無話我知, 究竟我個仔係咩事, 全程塊面好似我欠左佢幾百萬未還咁 (佢個口罩只扣係耳仔度, 所以睇到佢付面口囉), 臨走先問我個囝, 你要唔要貼紙呀 (嘩~~好似你有張貼紙俾我個仔好了不起), 我立即話, 唔駛啦, 佢唔鍾意貼紙

我都明白, 醫生醫務煩忙, 工作量大, 同埋佢都係人, 而且佢以前都唔係咁架.......佢以前都會同我地講, 唔駛擔心, 觀察下先, 唔駛下下入院 or 食抗生素既.......但昨日佢就.....

算啦, 我都係呻下

見到阿囝咁唔舒服, 個心都好唔舒服姐

男爵府

我都好憎d醫生係唔係都開抗生素, 特別係俾小朋友。而家我仔睇緊果個好中肯的, 唔會第一次去就開抗生素, 可惜我就黎搬, 將來未必可以再睇佢。

你個小朋友有無好d呀? 加油!

大宅

Chickee , 多謝你關心呀~~

阿囝都係燒下退下咁, 把聲幾近失聲, 我又唔敢俾中藥佢食, 今朝飲左支奶, 一咳, 又嘔左一半出黎

佢食完d藥好散呀, 個人想玩, 但就見佢無精神咁囉

今朝佢見到我揹住個袋, 知我要返工, 即係話唔好呀 (把聲都啞晒), 仲拖住我, 我唯又話, 媽咪好快返, 你瞓陣先等媽咪返黎, ok?? 佢知道我真係要返工, 都無扭計, 仲同我講 bye bye

我都希望佢快d好番

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

原文章由 平安 於 08-7-19 11:42 發表

阿囝都係燒下退下咁, 把聲幾近失聲, 我又唔敢俾中藥佢食, 今朝飲左支奶, 一咳, 又嘔左一半出黎

今朝佢見 ...

我個仔又係發緊燒呀...
佢lee幾次發燒都要食抗生so, 就算唔同dr都係一樣開抗生so,
我有次問dr, 佢話因為細菌感染, 所以一定要食, 如果唔係唔會好返架....有時我真係好迷網.

別墅

原文章由 平安 於 08-7-19 11:42 發表

今朝佢見 ...

佢飲完奶嘔左一半出嚟應該係嘔左d痰出嚟, 所以唔使咁擔心,
個仔病左自己又要返工嗰該真係好心痛, 唔可以陪佢, 希望你仔仔快d好番啦.

大宅

crystal36, babywls

我都明白呢個係做媽咪既必經階段(做bb都係), 但見到囝囝咁辛苦......我就忍唔住想喊, 但又唔可以真係係個仔見前喊

首頁

尾頁

跳至