烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

煲雞骨草涼茶點煲? 有什麼材料? 一定要用瓦煲嗎?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我煲開的是:
雞骨草,夏枯草,卷雲苓,白芍,綿茵陳,澤瀉,茅根,金錢草,甘草等
一般藥材舖有售,約$10一包(我會另加1個羅漢果)
加水煲2小時,
原文章由 daisyssl 於 08-7-20 17:56 發表
煲雞骨草涼茶點煲? 有什麼材料? 一定要用瓦煲嗎?
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 wong2323 於 08-7-20 20:00 發表
我煲開的是:
雞骨草,夏枯草,卷雲苓,白芍,綿茵陳,澤瀉,茅根,金錢草,甘草等
一般藥材舖有售,約$10一包(我會另加1個羅漢果)
加水煲2小時,

是否藥材舖有晒一包包(以上材料)?
這個涼茶,有什麼功效?
小朋友可以飲嗎?
thanks

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係呀!一般藥材舖(細細間果d)都有晒一包包,約$10!
功效是,清熱排毒,祛除濕熱,尤其是清肝火
小朋友都可以飲!
原文章由 ru_663th 於 08-7-21 01:32 發表

是否藥材舖有晒一包包(以上材料)?
這個涼茶,有什麼功效?
小朋友可以飲嗎?
thanks

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我會用瓦煲 , 一包雞骨草 + 10 粒去核紅棗同煲 , 待滾後 , 慢火煲 2 小時 就得了

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

大宅

好媽媽勳章

咁我都去藥材舖買包試下先, 唔該!

男爵府

雞骨草,夏枯草,+雲苓,白芍,土伏苓,扁豆衣.....(一包係樓下什貨鋪自己包)煲3個鐘!!!
雞骨草我會買野生,好污穢又多沙就係野生會貴d,你見果d好乾淨無沙就係人工種會平d!!!

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我用野生雞骨草先煲2:13個鐘再加金錢草及半個羅漢果再煲9個字

首頁

尾頁

跳至