婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我由四月尾開始覺得頭暈,心跳, 手震, check 過哂個腦同心話冇事, 但條頸就覺得痛同緊, 後來照x光, 話我第五及六節骨有小許移位及有輕微骨刺, 但西醫話冇壓住神經線, 應該唔會影響到我暈. 我之後睇中醫我頸椎炎, 依家做針炙, 但針咗兩月, 都重有頭暈及行路不穩. 已經三個月冇番工, 連照顧個女都覺得吃力, 好辛苦, 有冇人有經驗, 可以幫吓我.

男爵府

原文章由 liulokyi 於 08-7-21 13:20 發表
我由四月尾開始覺得頭暈,心跳, 手震, check 過哂個腦同心話冇事, 但條頸就覺得痛同緊, 後來照x光, 話我第五及六節骨有小許移位及有輕微骨刺, 但西醫話冇壓住神經線, 應該唔會影響到我暈. 我之後睇中醫我頸椎炎, 依 ...

去急症室求診

男爵府

回覆 #2 liulokyi 的文章

I TRIED TO GET A FAINT FOR SOMETIMES, AND SEE SEVERAL DOCTORS. AS A RESULT, THEY TREAT ME A COLD. IT IS TRUE, I GET WELL.

YOUR SITUATION, MAY BE A FAINT, I NOT NOT SURE.

MY SITUATION IS JUST FAINT ONLY, NO OTHER CHARACTORS AT ALL.

複式洋房

醫生無開比你咩?

Antihistamine,Phenothiazines類。此類藥物能幫你減輕不舒服的症狀。

大宅

我認為你最好找個骨科醫生,跟住照個磁力共震,因這個驗查才真正看到有沒有壓到神經線。

大宅

原文章由 peggy319 於 08-7-23 00:46 發表
我認為你最好找個骨科醫生,跟住照個磁力共震,因這個驗查才真正看到有沒有壓到神經線。

MRI already done.

大宅

原文章由 com7hk 於 08-7-21 23:15 發表
I TRIED TO GET A FAINT FOR SOMETIMES, AND SEE SEVERAL DOCTORS. AS A RESULT, THEY TREAT ME A COLD. IT IS TRUE, I GET WELL.

YOUR SITUATION, MAY BE A FAINT, I NOT NOT SURE.

MY SITUATION IS JUST FAIN ...

Thank you for your reply com7hk.

請問妳是否患感冒,最後怎樣醫好?

禁止發言

回覆 #7 liulokyi 的文章

大宅

原文章由 elyely 於 08-7-23 18:24 發表
其實我之前都好似你咁,成日頭暈,我仲反胃,食唔到野,我直情係暈到起唔到身,成日訓係度,於是我就走去body check,照胃鏡,話我係胃炎,好喇,咁食藥喇,食左又真係好D喎,但個幾月後,又出現番之前既晶狀,於是又去check,又照胃鏡,做埋磁力共震 ...

Thanks for your sharing !

大宅

頭暈

[quote]原文章由 elyely 於 08-7-23 18:24 發表
Elyely,

你提及depression, 請問D藥有冇副作用. 其實自從有呢個病我心情好 down, 一個人獨處時, 會想埋D唔好嘅野, 想下想下又喊, 我個女得3歲半, 有時候冇心情及冇精力去同個女玩同教佢.

禁止發言

回覆 #1 liulokyi 的文章

複式洋房

在未找到暈的真正原因的時,一般會用藥物減輕症狀

你可以先試下promethazine或diphenhydramine。呢2種是Antihistamine類中止暈嘔效果比較好的。而無效果就試用hyoscine hydrobromide之類.(你去睇醫生會開比你,或者藥房買,部分屬於處方藥物)
原文章由 universityls 於 08-7-22 18:28 發表
Antihistamine,Phenothiazines類。此類藥物能幫你減輕不舒服的症狀。

複式洋房

或者dimenhydrinate都得

我介紹你的,是一d副作用極度輕微的Antihistamine類藥物。建議你不要輕易服用精神科藥物!!!副作用大和成癮性極高。相信我,在未找到真正暈原因前,利用此藥物吧。你e+食緊咩藥?
原文章由 universityls 於 08-7-24 11:56 發表
你可以先試下promethazine或diphenhydramine。呢2種是Antihistamine類中止暈嘔效果比較好的。而無效果就試用hyoscine hydrobromide之類.(你去睇醫生會開比你,或者藥房買,部分屬於處方藥物)
...

[ 本文章最後由 universityls 於 08-7-24 12:14 編輯 ]

大宅

回覆 #1 universityls 的文章

之前5月初睇過ENT,食咗 Merislon 6mg + Stugeron 25mg 約一個月,但無勿效。請問你提及那兩種藥和這些有甚麼分別?

感激你的Post !

複式洋房

你平時仲有無食其他類別的藥物?(指其他疾病的藥物)

Merislon治療耳水不平衡引起的暈吐都有效。Stugeron的成分是Cinnarizine,和我介紹比你的都屬於Antihistamine類,也用於止暈嘔,按道理Stugeron 25mg 對普通暈都有效。如果你食了成個月都無用。你要同醫生傾下幫你轉藥物。但估計醫生都是會比我之前提起的Antihistamine或Anticholinergics類。
原文章由 liulokyi 於 08-7-24 12:47 發表
之前5月初睇過ENT,食咗 Merislon 6mg + Stugeron 25mg 約一個月,但無勿效。請問你提及那兩種藥和這些有甚麼分別?

感激你的Post !

[ 本文章最後由 universityls 於 08-7-24 14:07 編輯 ]

子爵府

會唔會係血壓或者血糖問題?有無驗過啊?
又會唔會真係耳水不平衡呀?
就算係睇精神科,都唔一定要食藥,睇左睇下有無問題,几大問題先決定療程!
如果係血清素低既depression,輕微既可以多做運動,飲奶類及食糙米,補充vitamin b6,呢d都可提升血清素,對血清素低既depression有幫助.

原文章由 liulokyi 於 08-7-21 13:20 發表
我由四月尾開始覺得頭暈,心跳, 手震, check 過哂個腦同心話冇事, 但條頸就覺得痛同緊, 後來照x光, 話我第五及六節骨有小許移位及有輕微骨刺, 但西醫話冇壓住神經線, 應該唔會影響到我暈. 我之後睇中醫我頸椎炎, 依 ...

複式洋房

liulokyi是因爲頭暈持續才感到抑鬱?

LIULOKYI,你在頭暈發作前是否經常有悲傷、孤獨或發怒的情緒呢?
另外你有無食D咩其他咩藥物或者做過化療之類?因爲某些藥物的副作用和化療也會引起你這樣的頭暈。
原文章由 littlecook 於 08-7-24 15:52 發表
會唔會係血壓或者血糖問題?有無驗過啊?
又會唔會真係耳水不平衡呀?
就算係睇精神科,都唔一定要食藥,睇左睇下有無問題,几大問題先決定療程!
如果係血清素低既depression,輕微既可以多做運動,飲奶類及食糙米,補充vitam ...

大宅

頭暈

頭暈之前, 我沒有甚麼大病, 其實有一晚起身想睇個女, 起身後發覺地下斜咗, 個人暈暈地, 跟住第二曰好似冇乜事, 但每晚都有種怪怪感覺, 好似有D浮浮地, 維始左三個星期, 跟住有D感冒去睇中醫,兩日後突感心跳快同頭暈,即往仁安住院檢查,但醫生話無乜事,只開止暈丸。
其實個幾月前,家裹發生咗D事令我唔開心咗一排,為何你這樣問我之前的情緒?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

睇你o既病徵,好大機會係「驚恐症」。
我都只係路過,見到你呢個topic,入o黎八下...

因我之前患過「驚恐症」,同你個病徵一樣,初初成日頭暈(搵唔出病因,仲要o個時個仔出世無耐咋!),之後入過一次急症,其後到個胃有事,照胃鏡,証實係胃酸倒流,最主要原因係「驚恐症」而導致的。

之後,我好深入了解過「驚恐症」,有好多case同你o既個案一樣,發現好多身體毛病,但搵唔出病因。而且,回顧以前o既種種,最終搵出患上「驚恐症」o既原因。

雖然,我見好多case,「驚恐症」都係無原無故出現的,但總有例外,我見你話之前曾發生過一o的唔開心o既事,會唔會就係原頭?

同埋,我唔建議你搵西醫,因為西藥大部份都會有副作用(精神科藥物),你最好搵番個睇開o既中醫去醫,我都係睇中醫睇好的。希望幫到你!

複式洋房

唔記得問你,你體位變動時,暈的程度會否有所不同

醫生開比你的藥和我介紹比你的藥,只是減輕你的徵狀。未明病因的時候通常會用呢類藥物,呢d醫學上叫治標不治本。要搵出真正病因先可以治本。所以先問下你詳細情況和情緒問題。
原文章由 universityls 於 08-7-24 13:45 發表
Merislon治療耳水不平衡引起的暈吐都有效。Stugeron的成分是Cinnarizine,和我介紹比你的都屬於Antihistamine類,也用於止暈嘔,按道理Stugeron 25mg 對普通暈都有效。如果你食了成個月都無用。你要同醫生傾下幫你轉藥物 ...

首頁

尾頁

跳至