懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

上星期6剛剛16週,BB照到一切正常,但係頭圍同埋肚腩就差唔多有18w的size(雖然醫生話好正常,無問題)!
我好驚咁問醫生,係唔係我食少d BB之後會細d?
醫生話唔係咁計,因為有d BB係好吸收……
有無媽媽試過十幾週是BB有點大,生出來時是正常size,不是大B?因為我好唔想開刀呀~~

大宅

回覆:BB好似好大……有無媽媽試過類似情況?

有左B B好多野無得你唔想,你應該開心,BB健康好吸收,你仲唔會肥得好緊要,修身快~

大宅

乜你咁攪笑既? 幾多BB都唔係好吸收, D媽媽想盡辦法令自己個BB size大D, 不停食蛋, 牛肉同花膠長胎, 但你就寧願食少D都唔想BB 吸收多D? 為左就係唔想開刀? 太自私了~

男爵府

我好想呀b肥喎,我宜家37週3呀b都有7磅7勁開心

子爵府

超聲波照會有誤差,所以大小兩週算正常,而且你而家都係16週,仲有廿幾周,好多變數架。bb健康最重要,保持均衡飲食吧

大宅

KaydenMama 發表於 15-10-14 17:50
乜你咁攪笑既? 幾多BB都唔係好吸收, D媽媽想盡辦法令自己個BB size大D, 不停食蛋, 牛肉同花膠長胎, 但你就 ...
你的心態唔太正確唷
我唔覺得咁樣係自私WO

BB過重同過輕都唔好嫁
過重除了生產困難之外 BB 還可能多病痛
孕婦可能會有高血壓、妊娠糖尿
唔好以為有佐 就無節制咁吃野~

如果唔想太肥 可以減少吃澱粉質 飯同麵包之類
不過醫生話無問題就唔使擔心
如果有問題, 醫生會叫你注意飲食嫁啦

複式洋房

我有個同事而家29週,但照b就有32週,醫生話而家有3kg,有可生既時候會去到4kg,但醫生都冇講咩特別野,bb太吸收...

複式洋房

我陀我仔時 初期size偏大
後期size就正常返
不過超聲波照出黎有時吾準

男爵府

smilette 發表於 15-10-14 17:16
上星期6剛剛16週,BB照到一切正常,但係頭圍同埋肚腩就差唔多有18w的size(雖然醫生話好正常,無問題)!
...
咁早唔好理,最後個月先睇下,健康最緊要

大宅

擔心得太早啦,你安心待產唔好諗太多。bb吸唔吸收你控制唔到。
到最後1個月果時如果真係大嘅,喺私家生就直接開刀,喺政府生嘅只要你控制飲食,bb都唔會失控咁變超級巨b。
眼見好多媽媽9磅10磅b都順產到,係會辛苦d,但係見到bb時,你會覺得痛係值得

別墅

KaydenMama 發表於 15-10-14 17:50
乜你咁攪笑既? 幾多BB都唔係好吸收, D媽媽想盡辦法令自己個BB size大D, 不停食蛋, 牛肉同花膠長胎, 但你就 ...
Sorry我唔覺得咁係自私,有d媽媽唔理BB optimum size係mud,勁谷肥個B都係唔好。如果BB唔吸收就另作別論,但似乎我既情況唔係咁。
BB過重是唔好的,我只是想問BB係唔係會個size“正常”番,定係會一直偏大落去,同埋有無姊妹有差唔多經驗。

別墅

回覆 choisandy 的帖子

謝謝,我都有問過醫生要不要節食,佢話唔使。
因為我初期懷孕輕咗幾磅,而家只係重番到本來磅數,唔算肥。
我只係擔心自己做錯嘢,搞到BB過大,健康有mud問題就唔好。

大宅

想生BB熱投

回覆:smilette 的帖子

暫時唔好飲花膠湯同食花膠,訓都唔好訓過多,睇下會唔會大得無咁快啦。。如果係第一胎,生個陣如果大過8磅就真係幾難生,尤其如果你個人係唔高大既話。

別墅

回覆 GohBMum 的帖子

謝謝,我都無特別補呀~
由bingo到而家都唔係訓得太好……不過而家已經好番d(我以前好訓得)!

珍珠宮

你依家先16週, 仲有咁多週先出世,有好多變數架, 有可能去到30週,bb先黎細左1,2週,到時你咪又盞擔心。 唔係你食幾多就等於bb吸收幾多,以我為例,20週前我食得多野,bb頭細左幾日,相返25週至30週我少左食野,又無重過,但bb吸收得好好,頭仔大左一週,肚仔大左4日,腳仔仲大左3週。 其實多跟遺傳有關,父母頭大,b b頭又點會細得去邊, 父母矮或腳短,bb未出世前又點會腳長。 當然都有隔代遺傳。

珍珠宮

再補充, 上面提到bb20週頭細左幾日,但bb16通前頭一直係大幾日,突然20週又細返幾日,26週又大幾日,30週大一週, bb size太多變數喇

別墅

回覆 cara.mak 的帖子

原來係咁,咁都好d……
我最驚佢咁早已經打,如果一路都大得好快就唔太健康……
不過睇來我都係唔需要擔心太多,謝謝各位!

別墅

16w仲早 唔使咁早擔心住。我b之前產檢ㄧ路size都大,到最尾37w產檢突然又細左 結果因為胎水少、size細去催生。所以好多變數ga....16w

我的快樂育兒生活-
www.facebook.com/trex0913
http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/trexbb/

首頁

尾頁

跳至