自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教育問題, 明顯地分成兩大陣營! 我地兩派都做過, 應該最有資格去講幾句, 分享自己的經歷, 希望家長們共同反思一下.

兒子2歲時入讀全日制幼兒園 (不是幼稚園), 當時無教育卷要成5千大元一個月, 雖然非常重皮但都無所謂, 一心只希望兒子有個快樂童年! 到了高班, 發現兒子有讀寫障礙, 同時又發現有斜視, 期後分別在高班和小一做了2次眼部手術, 入手術室時, 自己大男人一個都忍不住偷偷地哭左出來!

當年升小一, 各大媒體話入頭三大志願近8成創新高, 兒子卻只能派到第4志願, 算是區內3、4線小學, 也沒有所謂, 也不計較成續名次等等, 只希望兒子能夠適應新學校, 快樂童年吧!

到了小學3年級, 因為工作搬去第二區要安排轉校, 但所有小學只能在指定日子參加插班試, 結果安排了3間小學, 全部考不入! 最後唯有求助教育部門, 但到今日, 我依然深刻記住當日取轉介信時, 那位公務員在我最失落時給我的那個嘴臉, 至今仍感到委屈和痛恨! 之後見了校長也順利轉到新區內的2、3線小學!

兒子知道自己3間小學全部考不入, 信心同樣受到打擊! 當年同兒子講: "你考了3間小學, 連其中一間己經不太計較成績的活動教學小學都考不入, 你知道自己的程度嗎? 知道日後在社會上, 你的生活會是什麼情境嗎?". 從此, 我們改變了對兒子的教育方法!

到升中時, 小學沒有直升中學, 全部要靠升中派位! 全級有10多名入了區內top 3中學, 5,6名入 top 2, 只得3名入 top 1中學, 兒子係其中一名. 到中三時, 兒子已經努力爭取到在全級 top 10內. 到今年升中4前暑假期間, 已經看完選修科的中四、中五大部分課本內容! 到今日, 反而要同兒子講: "升了中4, 最近好少見到你的笑容, 放鬆下, 調節下自己!"

在過去6、7年間, 我們盡量思考合適的教育方法去引導兒子! 到目前, 兒子只是參加過校外一年的英語課程和3個月的數學補習, 其他全部按照學校本身安排的教學和興趣班!

從以上真實故事, 我想說明幾點:

1. "理想很豐滿,現實很骨感", 不管是你們父母還是子女願不願意, 無論去到那里, 制度多先進或落後, 永遠只會是強者生存的競爭世界! 請不要回避, 面對現實吧!

2. "勤有功戲無益", "少壯不努力,老大徒傷悲"! 不管貧與富, 永遠都是對的!

3. "養不教、父之過、教不嚴、師之惰"! 政府學校社會永遠不會有一套切合所有人的制度, 能解救你們子女的, 最終只有作為父母的你們! 請不要委過他人!

4. "沒有永遠甜美的日子、苦難日子也有終結的一天"! 人生只是先苦後甜還是先甜後苦而已! 你們要用25年苦日子去換取50年甜日子, 還是用25年甜日子換取50年苦日子? 請不要短視!

5. 快樂童年和勤力讀書, 永遠不是對立面, 懂得正確引導子女, 勤力讀書也可以是快樂童年!

我不知道兒子將來日子會如何走下去, 但此刻, 我知道他正在為自己的人生而努力, 足矣!

LEE-Baby    發表於 15-10-18 01:49
Pinky28    發表於 15-10-18 00:24

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

他正在為自己的人生而努力

好到肉

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小飛越 的帖子

非常同意你對先苦後甜既睇法。可惜現在好多家長不能夠忍受小朋友食一丁點既苦

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友中四.. 想必沒有經歷小三考TSA 和 小一做功課做到.11/12 點吧~

"升了中4, 最近好少見到你的笑容, 放鬆下, 調節下自己!" << 會否這些年樓主也給他不少壓力~

這年頭小朋友讀書真係好苦...

jolo    發表於 15-10-16 16:34

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

回覆:喚醒家長, 反思家庭教育

同意你看法

水晶宮

回覆 小飛越 的帖子

好啱!多謝你既分享

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thanks for sharing!!

伯爵府

引用:小朋友中四.. 想必沒有經歷小三考TSA 和 小

原帖由 sweeticandy 於 15-10-16 發表
小朋友中四.. 想必沒有經歷小三考TSA 和 小一做功課做到.11/12 點吧~

"升了中4, 最近好少見到你的笑容, 放 ...
tsa 不是幫小朋友成績,係幫學校的。 對嗎?

子爵府

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

芝芝吉 發表於 15-10-16 15:54
tsa 不是幫小朋友成績,係幫學校的。 對嗎?
是的~
TSA 學生成績數據唔會用於派位當中~~

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

樓主意思即係小朋友冇時間玩係正確既? 遊戲係無益?

大宅

sweeticandy 發表於 15-10-16 15:42

"升了中4, 最近好少見到你的笑容, 放 ...
我已經忘記當年有無TSA!
但學校功課也多, 我們調節興趣班活動或其他時間等, 任何情況都安排到每晚10點上床!
以前他完全可以應付! 但升了中四, 看見其他同學也開始放棄打機, 大家都好認真, 壓力自然來!

大宅

其實喺得討論區,每樣嘢都可以有唔同意見,但係最重要係你家公子覺得無問題就無問題,咁你覺得佢跟咗你嗰套之後,有無開心到?有無從學習中得到快樂呢?(唔係你認為喎,仲要佢自己認為喎!)

珍珠宮

小飛越 發表於 15-10-16 15:59
我已經忘記當年有無TSA!
但學校功課也多, 我們調節興趣班活動或其他時間等, 任何情況都安排到每晚10點上床! ...
TSA 係2004 年開始考...
暫時我小朋友功課量也不算多.. 都可以9半左右訓到...
不過眼見身邊朋友的小朋友返學功學量好多...
太多無謂的抄寫... 每日 8 - 12 樣.. 小學為谷自己學生TSA 成績就不停操學生..

一線谷, 二線為上位更谷... 所以小朋友壓力與日俱增~~ 也出現好多令人心痛的新聞..

在我眼中.. 未來是屬於創意的.... TSA 可能是一個因素加劇了功課量...
但社會.. 世界觀也需要培養.. 而非單一為考試而狂操...

另外.. 你小朋友... . 有時在校老師也給他們壓力~~~

加油吧...

禁止訪問

大宅

廷廷媽 發表於 15-10-16 15:59
樓主意思即係小朋友冇時間玩係正確既? 遊戲係無益?
改變時間管理就會有玩的時間!

遊戲好多種, 有些能幫助學習、培養興趣, 但有些會消磨精力!

grancyliang2007    發表於 15-10-16 16:20

男爵府

撐樓主!!

我又唔覺我D仔冇時間玩
我仔每日至少有3個中玩
所以好睇點分配時間
小朋友細唔識分配時間
家長應該係教導佢而唔係幫佢擋

我仔今年有TSA 學校安排中英數補課 我眼見既我仔成績有進步佢明白更多 佢好開心

我都係家長 有時都會諗仔返學返咁長 都會心痛
只要完成功課 返到屋企 完全比佢地玩
係學校辛苦 咪比佢係屋企舒服 拎個平衡點

樓主每個點 我絕對認同

子爵府

BK Milk勳章

好到肉.

大宅

jujupig 發表於 15-10-16 16:04
其實喺得討論區,每樣嘢都可以有唔同意見,但係最重要係你家公子覺得無問題就無問題,咁你覺得佢跟咗你嗰套 ...

凡事兩面體!
以前上課不專心俾老師話, 成績差同學也取笑, 他自己心情也不好, 只有玩可以忘記不開心, 但越玩就越差!

後期上課仍然不是好專心, 但他自己肯努力, 也証明到努力有成果, 有成就感, 自信心和價值觀也正面返, 那個才是真正的開心!

我們不是壓迫他去讀書, 而是利用讀書來鼓勵他挑戰自己, 從而令他感受另一種開心!

首頁

尾頁

跳至