自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

琴日早收工就同阿仔落會所玩,同時個50幾歲女人一起行入去。本來想去遊戲室,我又想去廁所,所以帶阿仔一起入女廁,期間只是見到個女人偷用左會所風筒吹頭,佢應該係屋企沖完凉,落來吹。(但個風筒係俾俾錢做健身沖凉既人用。)
洗完手阿仔玩左一陣話要食餅,我哋就拿左幾本書去邊睇邊食(會所有間房仔專俾人食野既),平時好少人用,有時d中學生一起做改課會邊食邊做。
我哋食左一陣,個女人就帶報紙入來睇,因為我仔細唔識自己睇,我當然係一路讀俾佢聽。跟住餅食完阿仔就開始扭話要食朱古力,其實就係講左幾句我要食朱古力。。。
個女人就大大聲鬧我仔:「甘鬼吵架!」
仲好惡望住我哋,阿仔嚇到即刻收聲,我扮同仔講:「呢度係俾人食野架!」
我唔想同佢吵,佢要安靜可以去閱讀室,對個小朋友一d包容心都冇。

男爵府

引用:琴日早收工就同阿仔落會所玩,同時個50幾歲

原帖由 qinqinyan 於 15-10-17 發表
琴日早收工就同阿仔落會所玩,同時個50幾歲女人一起行入去。本來想去遊戲室,我又想去廁所,所以帶阿仔一起 ...
個仔係你o既,你一定係覺得無問題嫁喎,
先唔講你果度講唔講得野,食唔食得野,就算係一個open o既地方有細路扭我都會覺得好煩厭。

你話人地唔包容你個細路,你夠唔體諒人地俾你個仔嘈到心煩咯。

mickeyellen    發表於 15-10-21 12:57
babybonnie    發表於 15-10-18 00:03

子爵府

回覆:琴日阿仔俾人鬧

即係街果d人唔可以鬧人地既小朋友?

我覺得呢件小事, 阿仔真係嘈先令個女人煩厭
當然佢可以唔好咁惡
唔好擺係心到, 呢個世界好多唔同既人

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實我覺得只要係公眾地方,即使唔係閱讀室,人地都有權出聲。你可以話佢冇愛心,但人地亦冇義務包容你的小朋友。

大宅

vvevv 發表於 15-10-17 13:19
個仔係你o既,你一定係覺得無問題嫁喎,
先唔講你果度講唔講得野,食唔食得野,就算係一個open o既地方有細 ...

咁你唔好出街啦...小朋友扭你又覺得人地煩...咁間房可以吃野架...想靜咪去閱讀室囉..

珍珠宮

大宅

如果真係嘈都唔可以大聲嚇小朋友囉...係可以話小朋友嘈...咁佢大聲話咁吵架...咁佢又係度大聲講野姐

InkCartridge    發表於 15-10-19 11:17
goldenfeathers    發表於 15-10-17 18:53

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:如果真係嘈都唔可以大聲嚇小朋友囉...係可

原帖由 Ada1031 於 15-10-17 發表
如果真係嘈都唔可以大聲嚇小朋友囉...係可以話小朋友嘈...咁佢大聲話咁吵架...咁佢又係度大聲講野姐
...
人都可以話你個仔大聲扭計嚇親佢。係你個仔嘈先,人地先出聲,你點可以咁打橫黎講?

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

事實上好多人的確怕/討厭嘈, 有無諗下對方受到影響先出聲呢

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

大宅

seaman1982 發表於 15-10-17 13:45
人都可以話你個仔大聲扭計嚇親佢。係你個仔嘈先,人地先出聲,你點可以咁打橫黎講?

...

我冇打橫來
1人地一早已經同個仔係到讀緊故事書...如果真係嘈既個女人可以同樓主叫佢地細聲囉
2原來你覺得小朋友俾人嚇親係冇問題既

伯爵府

如果我係個女人,覺得嘈,我唔會鬧個小朋友,自己走!
如果我係樓主,個小朋友扭計、嘈,會抱埋小朋友走,免得搔擾人!

happywindy    發表於 15-10-18 00:08
sillything    發表於 15-10-17 23:37
ilovexo824    發表於 15-10-17 23:24
kavenzou    發表於 15-10-17 20:09
Ericmo    發表於 15-10-17 17:37
wcpcelia    發表於 15-10-17 15:47
la_source    發表於 15-10-17 14:20

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

其實前面講一大段你帶個仔去女厠洗手,見到佢偷用風筒,之後玩咗陣先去食野,同個主題有咩關係?

我覺得個女人好惡囉,不過多得佢鬧一鬧,你仔即刻唔敢出聲可以唔使煩。

水晶宮

引用:Quote:seaman1982 發表於 15-10-17 13:45

原帖由 Ada1031 於 15-10-17 發表
我冇打橫來
1人地一早已經同個仔係到讀緊故事書...如果真係嘈既個女人可以同樓主叫佢地細聲囉
2原來你覺得 ...
1樓主個仔係扭食古古力比人話。
2原來大人比人嚇親都冇問題。

大宅

畀面勳章

前大半段野都唔關事,後小段我又唔覺得你好啱⋯⋯不過既然你仔大聲d都話會嚇親咁真係唔好出街,車聲呀,叫賣聲都好大聲架!費時嚇到小朋友啦......by the way.......我覺得係屋企沖完個涼要走番落會所咁做十級無聊......不論係咁諗定係咁樣做

侯爵府

其實如果個小朋友又唔係太嘈,父母又努力哄佢叫佢靜D,我覺得可以體諒嘅。湊小朋友唔容易,互相體諒下

kavenzou    發表於 15-10-17 20:21
家龍mA    發表於 15-10-17 15:03

珍珠宮

原帖由 qinqinyan 於 15-10-17 發表
琴日早收工就同阿仔落會所玩,同時個50幾歲女人一起行入去。本來想去遊戲室,我又想去廁所,所以帶阿仔一起 ...
好小事啫!好難要求人人都有你所要求的愛心。 佢咁衰鬧人個仔,你唔like咪鬧返佢囉!出帖無用㗎

tonghomama    發表於 15-10-17 15:15

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

男爵府

就算你個仔嘈, 佢都可以有禮貌d叫佢細聲d

首頁
12345...12

尾頁

跳至