嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

水痘針

BB今年8月返學了,喺咪應該喺返學前打咗水痘針先呢?
THANKS!!

男爵府

Re: 水痘針

我覺得應該打囉, 否則萬一比人傳染

大宅

My daughter also had her 水痘針 two weeks later than 1歲針.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

民房

我的兒科醫生也建議返學前打水痘針

伯爵府

有mami 同我講, 打過水痘針, 以後大個之後就唔會生"蛇". Any idea?

子爵府

請問係咪要滿一歲先打水痘針呢?可唔可以早d打?因我打算在bb兩個月大左右放育嬰院,唔知可唔可以打先?

複式洋房

kohelen,
必須滿1歲先打得

洋房

生"蛇" is from the remaining virus staying on the nurveend of your body when you had 水痘. I had 生"蛇" when I was about 8 months pregent, cos' my immune system was very weak by that time

大宅

打完水痘針,是否以後也不會出水痘呢?打針會否有不良反應
通常打這種針收費如何

別墅

我問過醫生, 醫生話打左唔代表唔會出水豆, 但係出既机會唔大

大宅

醒目開學勳章

dear all,
多謝你哋的回應!我下星期便會帶仔仔去打水痘針!
仔仔睇嗰個醫生收$500,貴嗎?

男爵府

打o左o既mami,可否講下你地打o左幾$?

邊樹打?

有冇不良反應?

thx!

大宅

我剛剛係尋日帶仔仔去私家醫生度打左,HK$450,醫生有開退燒水,但佢話好少會燒,同埋就算真係燒,都只會係微燒,飲退燒水無事架啦!

大宅

我個女打完水痘針完全沒任何反應。
另就算打完水痘針以後出水痘,都係會出得很少的。我朋友個女有打佐針,出水痘時佢父母仲以為是俾蚊咬添。

大宅

30Jun04 在 Yuen Long 打 $530, 冇不良反應 :-P

洋房

剛於星期六同囝囝打咗, 醫生話打針後24小時內可能會有低燒, touch wood....無事! HK$480.00

大宅

++EE:

我都係元朗打喎,HK$450咋,你去邊問打咁貴?

大宅

hello!!

我都問過元朗兩位不同 doctor,

謝 doctor, 仔仔一向睇開, 收費一向算高,但非常多人睇.
查詢過水痘針 $520 98%免出水痘,不會發燒.無不良反應喎

另一間 $320 80%免出水痘

所以我想会去睇開仔仔的謝 doctor.

首頁

尾頁

跳至