跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

同男朋友一齊4年,下個月嫁過去,好煩,好唔捨得香港既一切,
想問下你地通常去邊到買機票多?因為成日兩邊飛,以前幾個月一次,一次半個月至一個月,機票真係好貴,同埋定居,頭一年一定要住係台灣11個月嗎?有無第2個方案?攤長d?因為會掛住屋企,所以唔想咁長時間留係台灣

洋房

通常都係上網買機票..航空公司會有套票..你可以去航空公司網頁查下..居留一定要住11個月,無第2個方案,如果你出境超過限期,居留日子又要重新計算過.

我岩岩結左婚1個月左右..來台灣個幾月..離開香港時心情也一樣~加油^^

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔該哂你,一齊加油

洋房

你住台灣邊度?

大宅

回覆:就來去台灣定居

我半年後都會搬黎 依加已經唔捨得香港既野:(

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 chaxxcha 的帖子

我只能說,幸好網路發達,每日同屋企人視像安撫一下想念既心情

別墅

我知道有左bb堅持返香港生,同老公暫時都係留係香港,因為bb仲細唔想佢搭飛機,不過可能過多幾年都要去定居,我唔想呀

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 Kmmbkmmb 的帖子

你老公在香港有工作?點解堅持要返香港生?遲D要來台灣定居,如果小朋友打算要在台灣讀書,建議你早D比佢適應,我老公有個親戚個仔又係識左個香港女仔,話月入4萬HK,家中獨女都願意來台灣生活同工作,坦白講,台灣邊有咁易搵份約$160000TW既工?

別墅

岩岩有左胃口已經唔好 個邊d野又唔岩食 個陣瘦到得返3十幾公斤 真係頂唔順 加上香港身分又難拎d 所以揀呢邊生 又得老公做野⋯想係香港儲d錢過去台灣都好用d 其實幾時返過去都未定

民房

離題+冒昧問下....如果香港人因結婚入籍台灣, 香港身份證會唔會比台灣政府收左?

首頁

尾頁

跳至