自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日上晝我同媽咪帶bb去醫院睇骨科,嗰個男醫生超勁好人!
我地睇完之後打俾我爸同佢講我地而家返屋企
跟住我爸問邊個醫生幫bb睇,我地形容俾佢聽,佢就知係邊個
因為佢喺醫院度做,識得呢個醫生
佢話個醫生好好人,成日去做義工
之前南亞海嘯同四川地震個醫生都有去做義工幫手
我阿爸聽個醫生講番,話海嘯嗰次泰國嗰邊d人貪污得好犀利!!!
而最近四川呢次亦都係咁!d官員好貪污,都唔知有幾多捐款落晒佢地個袋!

次次一有呢d賑災捐款,好多人一定好踴躍+慷慨去捐錢
但係我成日都會諗呢d錢實際會有幾多係真正用喺d災民身上?
我覺得一定實會有人中飽私囊,唔會全部用晒喺賑災度!
所以我地捐多多錢都唔夠,因為大部份都係俾d貪官袋晒!
但係又冇可能唔捐錢,只係希望捐多d盡量可以有多一dd幫到d災民........

天災帶來既禍害=俾個大好機會d官員名正言順咁貪污!

珍珠宮

當年華東水災後, 當地官員首先"富起來"
今次政府話要捐幾多億, 我唔係話唔贊成(當然,作為香港人, 我會將priority放係香港先),
但重建工作要有香港人監督!!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #2 goat 的文章

上面班人話要1000億搞重建,唔知佢地又袋幾多落袋!

首頁

尾頁

跳至