跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello各位美國媽媽!
我兩個小朋友香港出世(一個已經三歲,另一個半歲),出世之後去健康院打針,再出私家補打政府唔包既針。

黎緊我會搬返美國(加州),請問我要帶佢地去邊度打針?大B對上一次系18個月在香港打。。。

大宅

醒目開學勳章

兒科醫生
帶齊在HK時打針正明,醫生會幫你睇有乜針要打

伯爵府

搵你個區既兒科/家庭醫生..(你用既保險醫生)
約期, CHECKUP 加打針...

複式洋房

回覆:frugalchick 的帖子

原來呢邊都有health department,去HD打,佢亦會睇哂香港打嘅針,然後睇返邊啲針未打,跟著幫你打返,唔使比錢,我細仔六歲就一次過要打返三針

伯爵府

回覆:小朋友打針問題

我仔都係hk 出世打針,返黎我去兒科E生度打,記得帶齊針紙,佢會幫你攪掂,我仔係美國打一歲針,另有一支係肺勞測試嘅針,之後要返去,睇你針口有無紅,因為bb 係hk 出世,一定有打卡架苗,有抗體,所以紅係正常,你同佢講返就ok

大宅

即係所有針都係去私家俾錢打?唔會好似香港咁,政府健康院有得打部分針免費?

伯爵府

回覆 frugalchick 的帖子

兒童PRIMARY CARE. 打針好多係STATE COVER我個囝而家一歲, CHECKUP 同針都唔駛收錢...
但如果一病要睇醫生....$$$$$$
但你點都要有保險....

大宅

醒目開學勳章

你未用INSURANCE?可幫小朋友申請HIP先?睇醫生呀,打針呀,都吾洗錢。

大宅

我都想知邊到可以打免費針, SAN FRANCISCO有冇?
我仔仔也是剛打完1.5 歲來!!

首頁

尾頁

跳至