醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好擔心, 呢排媽媽病左, 佢六十幾七十歲, 今次重感冒得好嚴重, 已經病左差唔多成個月, 見佢咳到停唔到, 個人行兩步又見暈, 無胃口食野, 仲話透氣唔順, 行幾步就氣喘, 想同佢睇醫生, 佢話西醫d 藥唔受得唔肯去睇中醫要慢慢條理, 佢話食左好多劑藥只有少少好轉, 仍然覺得易暈同氣喘

想同佢去買d 藥材食下補下身, 佢又話而家仲未好番晒未補得住, 同埋無胃口食. 我已叫佢飲下d 老人奶粉, 佢話朝早飲一杯當早餐, 下午會煮飯食, 但夜晚都係無胃口

見到佢咁好心痛, 想請教下各位知唔知有無d 咩食物或者健康食療病緊都可以食, 又易補充體力? 唔該晒!

民房

回覆:近排媽媽病左, 可以買d 咩俾佢食等佢快d 好番?

快d帶佢驗下身,我媽都係又易攰又頭暈,最尾確認患病!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

易暈氣喘,可能係心肺有事喎..會唔會去西醫檢查清楚先...

男爵府

多謝兩位意見,媽媽前幾日去了政府醫院簽查,醫生話佢一切正常,心肺功能都冇問題,雖然我覺得再去私家check 下會好d, 但媽媽想等精神好d 再去,我暫時也不勉強她,唯有等她好一點再帶佢去吧

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:好擔心, 呢排媽媽病左, 佢六十幾七十歲, 今

原帖由 小_魚 於 15-10-23 發表
好擔心, 呢排媽媽病左, 佢六十幾七十歲, 今次重感冒得好嚴重, 已經病左差唔多成個月, 見佢咳到停唔到, 個人 ...
咁老,暈同氣喘,應該睇急症

男爵府

回覆:近排媽媽病左, 可以買d 咩俾佢食等佢快d 好番

睇中e,會好d,唔好亂咁煲嘢!

珍珠宮

小_魚 發表於 15-10-23 14:37
好擔心, 呢排媽媽病左, 佢六十幾七十歲, 今次重感冒得好嚴重, 已經病左差唔多成個月, 見佢咳到停唔到, 個人 ...
睇中醫調理,叫介口,跟著唔夠營養,咪仲差我家人出院後都試過無胃口食野,手軟腳軟,一日同你食得1-2匙羹野落肚之後見營養師,開d營養飲品就好番好多,夠營養後個胃口又好左,食番多d野你問下營養師意見啦
利申,睇政府醫院,無營養師介紹

大宅

check 清的好 , 好冇發燒?我爸爸都试過。我捉佢入廠,原來膽囊發炎!E生话病, 病徵好感冒,但兩三個星期持續,就要留意。 不過會一定發燒。 如冇乜特別,試下飲下嘉營素奶粉,我覺得都work.
:-D :-?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至