懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb出世第五日已經返佐醫院照燈照佐兩次,真係好灰,見到佢抽血抽到手仔腳仔都魚唒好心痛,有咩方法去黃去得快啲

男爵府

回覆:有咩方法令bb去黃去得快啲?

睇醫生,執中藥煲水洗,一個星期就ok

複式洋房

曬下太陽會好少少

侯爵府

每餐盡量比bb飲多d奶,因為佢食得多自然痾得多,去黃會快d, 不過我都知唔係咁易,當年我大囡都入院照左兩次先退到黃,我餵全人奶,更加難退,姑娘教要掃風掃好d,等bb唔駛比d風頂住,自然食得多奶d,對退黃好有幫助。

子爵府

多食多屙
別無他法

複式洋房

引用:睇醫生,執中藥煲水洗,一個星期就ok +

原帖由 子皓媽媽 於 15-10-25 發表
睇醫生,執中藥煲水洗,一個星期就ok
係咪話bb去黃既野,中醫會執俾我?

複式洋房

引用:每餐盡量比bb飲多d奶,因為佢食得多自然痾

原帖由 玫瑰花茶 於 15-10-25 發表
每餐盡量比bb飲多d奶,因為佢食得多自然痾得多,去黃會快d, 不過我都知唔係咁易,當年我大囡都入院照左兩次 ...
你點樣整醒佢,因為佢成日掛住訓

大宅

引用:Quote:原帖由+玫瑰花茶+於+15-10-25+發表每

原帖由 Elaine_yu 於 15-10-25 發表
我之前聽講座果陣講,bb黃就會特別攰同瞓,然後唔食奶;越黃越攰,越攰越黃;無辦法都要整醒佢黎飲,只有多飲多屙先可以解決。
當然我未生我只係聽講座果個陪月姨姨咁講,未有實戰經驗。加油啊~

大宅

比奶粉等佢去左黃先
之後再努力追人奶

侯爵府

引用:Quote:原帖由 玫瑰花茶 於 15-10-25 發表每

原帖由 Elaine_yu 於 15-10-25 發表
我果時埋身餵,抱起佢,掃下風,掃下佢面仔就會醒。

翡翠宮

一定要飲奶同排多D尿,咁先快去黃

男爵府

一定係食同痾!我依家日日去醫院驗血度黃,無計,全人奶,但日日去磅都重得好理想,人奶b係退得慢,又未高到要照燈,大家努力啦

男爵府

回覆 Elaine_yu 的帖子

樓主,我既情況同你一樣,阿b22出世,而家仲系医院照燈,我決定暫唔餵人奶,等返到屋企先轉人奶。阿b系医院飲奶粉飲到50-60 ml,有入亦有出(V V & Poo Poo),而家佢照一枝燈。
我有朋友做兒科護士,佢話一枝燈屬輕微,唔洗担心,照幾日可出院,而黃疸亦隨着日子自己會降低

複式洋房

引用:回覆+Elaine_yu+的帖子樓主,我既情況同你

原帖由 CYMCBB 於 15-10-26 發表

樓主,我既情況同你一樣,阿b22出世,而家仲系医院照燈,我決定暫唔餵人奶,等返到 ...
但我果個照兩枝,擔心佢返到屋企又掛住訓唔食奶

男爵府

你係餵人奶定奶粉呀,有機'會阿b食得唔好,所以黄疸素高!我阿女個陣都留院照燈,我全程飲奶粉,回家後才續步轉全人奶,等佢快d退黃疸同返屋企。
所以,阿仔今次都系飲奶粉,我自己系家泵人奶!而家医院姑娘迫人餵人奶架,你唔堅持飲奶粉,佢地系唔會比你轉!而家大前提系確保阿b食夠食得好,其他已是其次

複式洋房

餵密d,曬下太陽,自自然然就會退。頭6至7天初生嬰兒黃疸期是最高峰的

首頁

尾頁

跳至