論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

總是覺得如果只係著眼姐姐做得唔好既地方,大家都會唔開心。其實如果有個好姐姐幫手真係應該感恩。不如又講下大家極姐姐有0羊做得好呀?

我0個個就。。。

好細心:有一次反而提醒返我,抱BB要小心條頸鏈,因爲BB成日好鐘意成塊面刷來刷去,好容易會整花塊面。

好主動:星期日放完假返來自動幫手做野,就算我地話唔洗,她都繼續。同埋一做完野就主動幫手抱B(尤其當BB扭計時)。

好有條理:自己好識manage做野既時間,寧願自己早d起床,做多d野先,噤到BB醒左就可以有時閒湊BB。

伯爵府

好媽媽勳章

我果個來左一個月, 佢湊我個仔幾有心機

一見無人同仔仔玩, 佢就會埋去同佢玩
又同佢一齊填色, 連"兒童的科學"果d模型都同佢砌一餐

幾記得時間, 例如我仔要食藥, 佢會主動提我同幫手

夜晚佢會主動幫手看住我個仔, 叫我去沖涼先 (我老公都唔會咁做呀!~~~)

有次我個仔返學, 婆婆湊佢, 點知去到學校門口發現唔記得拎書包, 姐姐九秒九跑番屋企拎

我每朝飲咖啡, 有次我自己落冰同用飲管飲, 佢見到, 跟住每朝給我準備的咖啡已有齊冰同飲管...

我都覺得, 多d欣賞下佢好既一面囉
佢唔係無缺點, 不過, 在我來講都係小問題
但佢只來左一個月, 唔知之後會點啦

大宅

好媽媽勳章

好羨慕你有一個好姐姐,一定你待佢好好

侯爵府

好媽媽勳章

you are so luck. Hope she can keep it.
My yan yan :
She cooks for dinner in 30 mins (2-3 dishes).
She can hold my son (with a cloth) (38 lbs) and walk for more than 15 mins (when it rains, my son will not get wet for kindergerten).
She washes the toilet (all the place inside) in 30 mins only.

原文章由 莎莎莉莉 於 08-7-28 15:44 發表
我果個來左一個月, 佢湊我個仔幾有心機

一見無人同仔仔玩, 佢就會埋去同佢玩
又同佢一齊填色, 連"兒童的科學"果d模型都同佢砌一餐

幾記得時間, 例如我仔要食藥, 佢會主動提我同幫手

夜晚佢會主動幫手看住我個仔, ...

大宅

我家姐姐真的樣樣都好...
1) 當開冷氣時... 即刻會幫BB換件有袖衫...
2) 人客食完飯即主動奉茶
3) 笑容滿臉,我的左鄰右里都讚口不絕
4) 成日都同BB玩到好開心 左鄰右里都說成日都聽到BB笑哈哈...
5) 好有心機學煮新菜式

還有好多好多.... 我真的超好彩...

男爵府

好媽媽勳章

我好羨慕你地呀... 我o個個就冇乜愛心又唔鍾意同bb玩, 只係當打份工... 真係好想炒左佢, 不過又怕請到個仲衰既.

大宅

原文章由 穎穎豬媽 於 08-7-28 16:52 發表
我家姐姐真的樣樣都好...
1) 當開冷氣時... 即刻會幫BB換件有袖衫...
2) 人客食完飯即主動奉茶
3) 笑容滿臉,我的左鄰右里都讚口不絕
4) 成日都同BB玩到好開心 左鄰右里都說成日都聽到BB笑哈哈...
5) 好有心機學煮新 ...

你真係好好好幸運! 恭喜!

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我個姐姐, 已經同佢簽第二個約喇!

1) 有心機及耐性同我個女玩
2) 星期日都會做完應做的事才出街, 返來又會洗野, 抹地才訓覺
3) 唔貪心食野
4) 執屋都好整齊 (整齊到我找不到自己o既野)
5) 個人都企理
6) 受教, 她有不對時, 訓話唔會駁咀及黑面
7) 煮餸算好, 有時好味我煮!
8) 著衫唔暴露

禁止訪問

別墅

回覆 #9 甲蟲媽媽 的文章

好羨慕你地請到好工人. 可否講吓你地係點樣請到嫁? 例如係經agent請, 朋友介紹, 其他工人介紹.......... 或其他方法?

大宅

好媽媽勳章

我都好鍾意我家印印,我面試時連工都無試過,覺得幾眼緣又笑得真誠,同埋之前做4年完約,就請左,我覺得好好采呀!

1.話頭醒尾:好多野講一次就記得,或者見我做過一次就跟到,例如食飯口味、煮俾我食既野一定走蔥、朝朝我一起身就幫我沖熱奶茶(跟足我沖法)、講完就記得老爺一家食飯口味同我阿爸阿媽有咩分別等等...

2.好錫bb、好細心:佢湊大自己個女同湊上一任個仔4年,比我多好多經驗,所以對bb細心有經驗過我好多,又好錫我個仔,有陣時我做錯佢緊張過我。另外,好少事,我同佢提過下,以後佢就會主動做好做定。佢既中文半桶水,但我同我阿媽同bb玩既遊戲or成日講既說話,佢好快學識,我都係成日訓緊覺時(我中午至醒),聽到佢同bb玩到kaka聲,唔捨得再訓......

3.放假又係自動自覺執好屋(我同老公都夜訓,臨訓通常又煮宵夜又盛搞到個廳勁亂),佢洗晒碗執晒屋煲埋奶樽至出門口(所以我個仔而家4個月大,我一次奶樽都未洗過,亦完全唔識用steam奶樽個野),返到屋企亦係沖完涼先,跟住洗碗執屋幫我地切埋生果沖埋茶,跟住差唔多時間湊我個仔訓......

4.好醒水:由於佢做得野,我幾乎當佢自己人,有乜都預佢,但佢就好知定,知屋企邊d食得邊d唔食得(如燕窩,同埋haagen dazs就唔會掂),食蟹,我挾俾佢先敢食,食雞,我叫佢食肉,佢就成日揀頸同腳食.....同埋,最知定係,有時我同老公嘈(我好大脾氣...不過兩公婆轉頭又好sweet),佢拿拿聲做埋野就靜靜雞入房,到無事至出黎咁...哈哈

5.好開心,佢唔會好鍾意傾電話,開工從來唔會開電話同sms,完全唔使我煩。

6.煮野食ok啦,因為之前手有婆婆同教左佢4年,同埋佢都醒,睇完我同阿媽煮一次差唔多就識,學得重好似。重有,我阿爸係印尼華僑,佢好醒,成日問我阿爸想食乜,煮d好味家鄉菜俾我阿爸,搞到佢好開心。

7.記性絕對好過我多多聲,食藥、覆診時間等等,或者一d約會,成日都係佢提我。

8.做所有野都自動波,換床單等等絕對唔使我提。清潔幾好,講過就記得,我個仔衫仔high到屎,我都唔想掂,次次都係佢搞掂,手洗得白白淨淨。

重有好多好多,我覺得佢真係幫到手囉...當然人無十全十美,佢都有d小問題,但優點絕對多過缺點...蓋過晒!
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

男爵府

我啱啱同姐姐續咗約啦,佢係我屋企做呢兩年我都好滿意,

1. 洗野抺野快手又真係好乾淨.
2. 好好笑容,同我講野恭恭敬敬從來無黑面.
3. 幫我慳錢,周圍夾價.
4. 自己係屋企熱死都唔開冷氣,瞓覺都係我叫就開,唔叫唔開.
5. 衫褲每日都係用手洗衫,佢話比洗衣機慳水,
6. 每個月只放一日假,其他佢話想要補錢.
7. 好錫囝囝,早排返咗印尼,囝囝日日都話要搵姐姐.
8. 放假返來都會執乾淨屋企至瞓.
9. 朝早七點鐘起身,晚晚十二點至瞓,搞到我成日都叫佢早d瞓啦.
10.屋企ge野食我唔叫佢食,擺到發霉佢都唔食.
11.成日叫我生多個女,佢話湊多個一d問題都無,我話你幫我養埋呀
12.會主動引導囝囝玩益智ge遊戲同油顏色.
13.最大ge優點係佢個囝只有四歲,佢話要同我打十年工搵錢俾個囝讀書.

不過佢都幾鍾意傾電話ga,唉.......算啦,以上咁多優點,咁少少缺點只要唔係過份我都由得佢囉,我都好慶幸請到個咁好ge姐姐ga.
暑假.....咁就過咗一半啦.

別墅

我姐姐都唔錯, 可能之前果個太差, 所以lee個就算少少都好好.

星期日準時返屋企, 一返黎就開工. 攪掂晒先訓
平時家務好少check 佢. 自動自覺換床單.
對阿女都唔錯. 一見佢比野咬, 就即刻大清潔.

不過都要再睇耐的, 人會變架. 小心的好..(係之前既經驗話我知架)

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個姐姐都OK架, 如果講讚, 就有以下幾點:

1) 煮食 - 超掂 (中西式,包雲吞...我從來不需+意見 ,只係放低錢 1日3餐攪掂哂, 仲要超好味)
2) 照顧小朋友 - 都掂 (小朋友非常跟佢, +埋佢會放時間同小朋友玩及教小朋友讀書寫字)
3) 從不斤斤計較 - 有時佢會自己出住錢先幫我買屋企嘢, 亦都幫我格價先買。 +上有時我們出街冇預備食物俾佢,佢都話'唔需要' 食噃d舊餸/bread又 ok!
4) 好規舉 - 只有做好哂家務先會打電話or SMS, 亦會主動找工作做
5) 好耐性 - 因為我個囡久唔久在半夜發din(零晨3.4點) 會揾工人姐姐出廳玩, 有時睇dvd, 有時又要飲奶奶, 有時更加離譜; 會找姐姐唱歌,dancing! 而個姐姐亦非常夠耐性, 有求必應, 從來唔會扮聽唔到! 淨係呢樣已經俾5個叻佢啦!
6) 唔貪心 - 我們有咩食都會預埋佢, (e.g 大閘蟹, 燕窩, 長腳蟹, 蛋糕...)佢都唔會要求勁食, 次次都係試吓就算!

首頁

尾頁

跳至