跳至

首頁

尾頁

大宅

講野仲係差.但比歲半有進展咁話.

要教女女講雙詞:洗手手.去街街她都識.但唔夠.

姑娘話基本單字要識10個.雙字要識20個

所以話她唔合格.

進展評估報告完畢.

我唸緊使唔使帶呀女女去幼兒園讀預備班.

我要同個衰佬提過.佢唔制.

元來暫託唔同預備班.

http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/sdS7Tu6BGRmFS7FR27g05Q--_1/blog/20070418020436349.jpg?ib_____DK7gKK5zp

大宅

當然唔同喇, 暫托係你唔需要報名/ 唔洗著校服架, 但要個機構有位, 因為通常暫托位得1-2個, 係方便d人冇人睇小朋友有事要行開又冇人湊, 暫時托住一日或幾日, 費用都幾平, 唔洗100一日.

而預備班係n1, 2歲就讀得, 你比佢讀下n1同多d小朋友接觸下, 學野會快d架.

原文章由 sin2ling 於 08-7-28 15:52 發表
講野仲係差.但比歲半有進展咁話.

要教女女講雙詞:洗手手.去街街她都識.但唔夠.

姑娘話基本單字要識10個.雙字要識20個

所以話她唔合格.

進展評估報告完畢.

我唸緊使唔使帶呀女女去幼兒園讀預備班.

我要同個衰佬 ...

[ 本文章最後由 等待BB的小貓 於 08-7-28 23:02 編輯 ]

大宅

我個個都唔合格, 我都有小小唔開心, 好似覺得自己教得唔好, 但其實每個小朋友的進度唔同(我都係揾個籍口比自己 ).

今次個姑娘好串, 佢直頭好似覺得亞博好有問題咁. 我都知亞博唔叻, 叫咩都唔做, 但又唔係咁豬姐. 姑娘話"你咩都唔識, 剩係識攞住盒糖"....我心諗:姑娘, 你生得靚D佢咪睬你囉

男爵府

s2ling
我個細女唔係好得你地幾多咋
聽日要返健康院打兩歲針
到時姑娘有唔知會點講...
9點就要去到~
點解大女放暑假都搞到我朝朝咁早起身架~

]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

複式洋房

原文章由 beebee@_@ 於 08-7-29 17:12 發表
s2ling
我個細女唔係好得你地幾多咋
聽日要返健康院打兩歲針
到時姑娘有唔知會點講...
9點就要去到~
點解大女放暑假都搞到我朝朝咁早起身架~

兩歲唔使打針嫁喎
古惑晴晴:(我最錫型爸、第二豬媽......)
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0416.jpg[/IMG][IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0438m.jpg[/IMG][IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0441m.jpg[/IMG][IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0827x.jpg[/IMG]

男爵府

原文章由 客訪 於 08-7-29 23:23 發表

兩歲唔使打針嫁喎

記錯左
係兒童發展監察先岩
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

複式洋房

我個女2歲半都要番健康院, 又係講嘢唔得, 我個女仲未識講雙詞:洗手手.去街街, 只係識講手手.街街等, 我已經幫佢報咗N1, 8月11日返學, 係返全日9:00-16:00, 頭兩日就返1個鐘, 跟住每兩日加1個鐘, 直至FULL TIME, 差唔多9月就返到全日啦, 希望阿女適應到啦

大宅

2024勳章 減齡達人勳章

女女2歲半要番去健康院

你地要反去咁多次 我個女打完歲半針, 個姑娘叫佢4歲先再反去

男爵府

原文章由 MMKK 於 08-7-31 21:40 發表
你地要反去咁多次 我個女打完歲半針, 個姑娘叫佢4歲先再反去

吓...點解?
你邊區健康院?

男爵府

我個女,見姑娘...樣樣野都唔肯回答佢,
姑娘就叫我下個月返去見醫生...

其實我個女,第一次見你...就問咁多野,好多小朋友都未必肯回答,
因為姑娘用口罩,我個女見到佢得對眼 ,怕左.

大宅

[quote]原文章由 shirleymow 於 08-7-31 00:28 發表
我個仔同你一樣呀,又係話佢講野唔得,2.5 YRS再返去~_~
我都係報左N1 全日,不過就9月1先開始返...
如果你個女返左講下D情況我知呀...因為我個仔好痴我~_~到時都唔知點................
有時間按下面"個人網頁"睇下啦~^_^

大宅

[quote]原文章由 shirleymow 於 08-7-31 00:28 發表
我個仔同你一樣呀,又係話佢講野唔得,2.5 YRS再返去~_~
如果你個女返左講下D情況我知呀...因為我個仔好痴我~_~到時都唔知點................

大宅

大宅

2024勳章 減齡達人勳章

原文章由 jenniferbb 於 08-8-2 11:56 發表

吓...點解?
你邊區健康院?

沙田區,
佢地話女女冇咩野, 樣樣都好好, 唔需要再反去la,

記得打歲半針時, 女女冇喊, 仲不時叫d 姑娘 做姐姐, (因為d 姑娘比野佢食), 臨走時仲不停咁同佢地bye bye.

大宅

[quote]原文章由 MMKK 於 08-8-4 20:42 發表

我都係沙田區

大宅

oh!原來大家ge bb都要2歲半番去多一次
我個仔都要呀!其實上次去果時情況係咁ge:
個姑娘好似傻傻地咁,我覺得佢連自己想講ge野都表達唔到,一去到問左幾句野,就比本書我個仔叫佢指d野比佢睇,但我仔唔理佢,一來我個仔係好動型,睇書佢麻麻,反而比佢睇電視/電腦/街景佢就可以講到好多,2來,係我仔前面又有個小朋友test緊,但佢狂喊,我個仔就一路望住佢.試問咁ge情形我個仔又點會理個姑娘呢?
但個姑娘冇諗過d咩,見我個仔一唔指d圖比佢睇佢就收埋本書,又唔tum又唔同佢傾下計熱下身....收起本書後個姑娘問我個仔識講咩,我就講左好多比佢聽,單字到短句子我仔都講到,但個姑娘就不停重覆問我個仔識講咩....我真係想媽叉佢...佢好似係度遊雲咁!!最後就講一句,話呀仔2歲半再番去test多次,叫我預約左就走得
跟住我就出去book日子啦...頂佢.個姐姐話根本冇得約咁耐後,要遲2個月先打去再約.到第2日我打番去話我想約早d test多次,唔想見番上次個姑娘,隔左陣個護士長打比我同我傾,話我其實唔洗咁心急呀果d,我同番佢講,我唔係心急,只係個姑娘根本係度遊雲,問左幾句野就叫我再約時間我連個仔而家基本要識d咩or有咩佢係做唔到我都唔知,連d小冊子都冇比我....係個護士長打黎解釋我先知渣!
不過,呢2個星期呀仔進步得快左,學識左好多野我先冇咁擔心渣!

別墅

可能d姑娘每日要見咁多bb. 有時會忽略咗或者語氣重了些.

我個囡歲半時返去. 她哭得很要命(她很怕陌生人, 重要係帶著面罩的陌生人), 但當姑娘給她小玩具玩. 她很快就投入, 也很合作. 甚至唔捨得走.

各位媽咪, 繼續努力! 有時可能你太了解囝囝或囡囡的要求. 只要指指或叫一聲. 你們就立即有回應. 我個囡以前也不太會講話. 後來嘗試多問多答(有時自問自答), 多唱兒歌和看圖書. 她現在已可說5至6個字的句子. 一些簡單的中文生字也會

大宅

我都試過比姑娘話我點解比2餐奶咁多佢食......係咁係度話=.=,又係咁問我佢識講d咩.....不過佢地都係想了解多d

大宅

d姑娘次次都問bb識講d咩架啦, 有時即刻邊記得咁多呀 (又要睇住個仔仔)
所以我兩歲見姑娘之前攞張紙寫咗一大堆詞語俾佢睇, 唔洗大家晒時間。因為我仔仔都好怕"生寶"架, 當個姑娘俾本書仔我仔仔睇時佢都一樣唔出聲架, 我就即刻同姑娘講俾我試下問佢, 攞咗本書我就轉咗小小身唔俾個仔睇住個姑娘等佢無咁驚, 我仔仔就肯指啦…
各位下次可以試下, 其實bb過咗兩歲都進步得好快, 大家都不用擔心

原文章由 bebee0526 於 08-8-6 00:01 發表
oh!原來大家ge bb都要2歲半番去多一次
我個仔都要呀!其實上次去果時情況係咁ge:
個姑娘好似傻傻地咁,我覺得佢連自己想講ge野都表達唔到,一去到問左幾句野,就比本書我個仔叫佢指d野比佢睇,但我仔唔理佢,一來我個仔係 ...
[9/7~3.49kgs] [13/1~9.86kgs]

別墅

原文章由 clkm55855 於 08-8-9 09:58 發表
d姑娘次次都問bb識講d咩架啦, 有時即刻邊記得咁多呀 (又要睇住個仔仔)
所以我兩歲見姑娘之前攞張紙寫咗一大堆詞語俾佢睇, 唔洗大家晒時間。因為我仔仔都好怕"生寶"架, 當個姑娘俾本書仔我仔仔睇時佢都一樣唔出聲架, ...

確實是好方法

首頁

尾頁

跳至