論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

我有個差不多3歲大既女,而家岩岩有左第2胎,打算生左請工人照顧2個小朋友,因為以前未請過工人,揀工人時有咩要特別留意呢?
我怕去到agent度比佢知我乜都唔識,所以想請教下:
1. 菲定印好?定孟加拉?
2. 正常agent價幾錢?請在港同海外係咪唔同價錢?agent全包價係咪包驗身,保險,申請visa之類既費用?仲有啲咩費用要自己比?
3. 係咪揀後生(30左右)同埋生左小朋友既好啲?
麻煩jm比啲意見

寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

伯爵府

回覆:新手想請工人

就算有小朋友,可能唔識湊。湊兩個,搵海外多選擇。 本地唔會接,除非斷約。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我有個差不多3歲大既女,而家岩岩有左第2胎

原帖由 qq1224 於 15-10-27 發表
我有個差不多3歲大既女,而家岩岩有左第2胎,打算生左請工人照顧2個小朋友,因為以前未請過工人,揀工人時 ...
唔好揀斷約, 一定有問題, 請左就搵自己笨。
湊2個請海外啦!
後生, 中女, 熟女呢3個年齡層, 都有佢地麻煩既問題, 所以請工人好講運氣。
請菲姐有機會好串, 但明顯湊細路算醒。
大部份印姐已經無以前咁乖, 佢地要壞起上黎, 行為仲陰濕過菲姐, 無乜愛心湊細路。

禁止訪問

回覆:qq1224 的帖子

複式洋房

qq1224 發表於 15-10-27 00:45
我有個差不多3歲大既女,而家岩岩有左第2胎,打算生左請工人照顧2個小朋友,因為以前未請過工人,揀工人時 ...
我請左工人, 目的都係照顧new born.佢返左大約1個月.
1)我請菲, 因好多人話菲律賓較先進, 佢哋衛生意識會強啲;而且大部份識英文, 阿B唔駛聽印印唔咸唔淡既廣東話.
2)我請海外, 所以費用HKD6800包機票、申請VISA及工人驗身費, 唔包保險, 保險我買2年約13XX
3)我揀左30歲,建議年紀唔好超過35歲, 因照顧初生要好捱得, 所以後生體力會好啲
我都想搵一個照顧過初生經驗既工人, 但好多都唔願意INTERVIEW, 所以我揀左一個係中東打過工照顧過一個3個月大BB, 而且自己生過小朋友既工人. 佢總算有照顧BB經驗, 但標準未必跟到香港要求, 不過衛生程度比想像中好.可能係中東既有錢人家打過工.所以建議搵海外工人, 如在新加坡、台灣或中東工作過.

公爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 qq1224 於 15-10-27 發表我有

原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-27 發表
唔好揀斷約, 一定有問題, 請左就搵自己笨。
湊2個請海外啦!
後生, 中女, 熟女呢3個年齡層, 都有佢地麻煩既 ...
請問斷約既係咪會寫明架?agent會唔會隱瞞?

寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

首頁

尾頁

跳至