0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB11W,係食人奶嘅,我一直都係feed on demand, 通常個幾兩個鐘就食,所以一日食成十餐或以上,我成個人俾哂佢!乜都做唔到,我自己連食野都冇時間,因為有時佢會食半個鐘以上,呢頭食完隔陣又食!好似食極唔飽咁,試過連食6個鐘,左右左右左右咁餵!

滿月之後,愈來愈難攪,我好怕佢,一埋身餵成日食住發脾氣,日間清醒時佢又唔啜,淨係撻吓撻吓等奶陣,但我冇咁多奶陣!冇得休息唔介意,但佢郁身郁勢果發脾氣時我就好大壓力,好想放棄。再加上早排有一個星期體重冇增長,醫生叫我一日加兩次奶粉,我試到今日,佢都仲係一見我拎著個樽就啤住我,狂喊,喊到塊面紫色!好似餵佢食毒藥咁!仲試過喊到噴奶!

仲有,滿月開始,日間眼訓到死都唔識訓,佢通常9am起身後開始就發作,一係食食吓擰轉面,好sad好似失戀咁跟住就唔食。一係就食食下訓著,點整都唔醒,除非我放低佢,但放低又勁喊,再餵就再訓,不斷重複,唔想食唔識訓,日日都係晏晝等老公返離揸車出街佢先訓得著。

生完之後,我日日都喊,人生一路都有起跌,但從未試過好似而家咁有挫敗感,餵人奶好似餵唔飽,餵奶粉又唔肯食,望住個B我勁無助,好辛苦,有冇人可以教我點做?

大宅

回覆:無助

請版主幫我delete this post, 我Post 左去母乳餵哺. Thx

複式洋房

我都係咁,BB出世到依家,我日日都喊,餵母乳,佢根本唔夠就成日喊,所以依家餵奶粉,佢都肯食的,但一到朝早就勁喊,成日想抱,抱得多又唔得,佢係咁狂喊又唔得,我真係好無助,成日係屋企喊喊,對住老公又喊,唉,我真係精神崩潰

洋房

引用:我都係咁,BB出世到依家,我日日都喊,餵母

原帖由 bl520wlau 於 15-10-28 發表
我都係咁,BB出世到依家,我日日都喊,餵母乳,佢根本唔夠就成日喊,所以依家餵奶粉,佢都肯食的,但一到朝 ...
我之前都係咖,BB成日扭抱,自己對住BB又好無助,成日喊,食奶樽又食成個鐘,一到餵奶時間就好大壓力。埋身餵,又食2分鐘就訓覺,整極都唔醒,放低佢又醒,訓唔冧,要抱住訓!不過,依家BB就來4個月啦,好好多啦,可以唔洗抱住訓,食奶又食快咗,不過,有D厭奶,食少咗。

洋房

回覆:パンダさん 的帖子

你唔夠奶 索性轉食奶粉 或 泵出黎 人奶或埋身餵 唔係政府講到甘好 好多壞處冇人講

KarBi    發表於 15-10-28 10:01

大宅

媽媽最緊要顧住自己既心情同情緒呀~ 唔好完全比bb牽住走。

我餵左2日人奶,已經頂唔住。當決定餵返奶粉,成個心寬晒~ 最初返健康院時,醫生都追問點解唔餵人奶,當同佢細訴情況之後,醫生都安慰我唔餵人奶轉餵食奶粉都無問題架~

Bb食奶粉仲好穩定,磅數追到之餘,仲戒埋夜奶。

我覺得媽媽情緒係好重要~ 自己唔開心,點照顧bb呢?

侯爵府

畀面勳章

你試下定時比佢...

大宅

我B夜晚要抱住瞓, 放落床好怕佢擘大眼, 攪到成家都冇得瞓, 我都好大壓力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

加油喇... 唔好太傷心

侯爵府

2024勳章

其實大dd一介了夜奶就好好多ga la, 加油

大宅

引用:我都係咁,BB出世到依家,我日日都喊,餵母

原帖由 bl520wlau 於 15-10-28 發表
我都係咁,BB出世到依家,我日日都喊,餵母乳,佢根本唔夠就成日喊,所以依家餵奶粉,佢都肯食的,但一到朝 ...
同病相憐,你BB幾大?我B兩個月大之前,黃昏開始喊或𠲖𠲖哦哦到零晨,兩個月大後轉左朝早到黃昏先會咁。一天光我就好驚

大宅

引用:Quote:原帖由+bl520wlau+於+15-10-28+發表

原帖由 jenniferluk 於 15-10-28 發表
我之前都係咖,BB成日扭抱,自己對住BB又好無助,成日喊,食奶樽又食成個鐘,一到餵奶時間就好大壓力。埋身 ...
恭喜你都算捱過左,希望我唔駛捱好耐!

大宅

回覆:yipyanyan360 的帖子

BB唔肯用樽食我先咁沮喪

大宅

回覆 パンダさん 的帖子

唔係個個媽媽都支持到全人奶,又唔係個個B都咁易湊。我見過唔少呀媽逼自己全人奶好辛苦好大壓力,有d真係比個B抽亁,黑晒眼圈,坐月無好好休息。當然,我都見到有d媽媽好輕鬆。
我自已只做到半人半粉,但我覺得係win win situation, 我同BB都健康舒服。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+bl520wlau+於+15-10-28+發表

原帖由 パンダさん 於 15-10-29 發表
同病相憐,你BB幾大?我B兩個月大之前,黃昏開始喊或𠲖𠲖哦哦到零晨,兩個月大後 ...
我果個23日人仔咋,依家飲完11點餐奶就係咁喊,喊到5點幾,我有時會抱下,再喊就會過1分鐘,5分鐘再安撫佢,都唔知佢喊咩

別墅

引用:我BB11W,係食人奶嘅,我一直都係feed on d

原帖由 パンダさん 於 15-10-28 發表
我BB11W,係食人奶嘅,我一直都係feed on demand, 通常個幾兩個鐘就食,所以一日食成十餐或以上,我成個人 ...
餵奶或心情都可以打返去健康院搵人幫手或問架,自己心理問題要好好處理呀,唔係會越黎越嚴重

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

洋房

捱捱下,時間好快過咖啦。你試下換下奶咀,睇下BB食唔食。

大宅

每餐都定下餵幾耐的界限,當然bb 啜咁耐,又無增磅,你可試下泵出來,睇下自己係未唔夠奶。 如果夠奶,就要建立bb的飲奶瞓覺的秩序,始終瞓得好最長肉。

feed on demand係適合初生, 我個人覺得feed on time但加少少彈性 最好。 滿左月唔驚佢黃,可開始試建立返大家既生活。 不要讓bb成為整個生活的中心,要bb知道媽咪都有自己的需要,要去廁所,要食野。 佢都要學下自己玩,可預備玩具俾佢。 bb都要開始建立好的飲食習慣,知道自己幾時作息。 bb係白紙,如果你以佢為中心,佢就好難學。 要父母主導,例如bb一早起身,我地就抹面仔,嘴仔。 之後第一餐奶, 限自己九個字內盡餵,九個字後話知佢點,都唔再餵。 唔好俾bb當你係奶嘴,含住瞓,咁你會好辛苦。 隔兩個鐘左右(可少少彈性) 先再餵,其間哭鬧就用其他方法滿足佢(同佢傾計,換片,玩具,掃風) ,唔一定只用媽媽的咪咪來滿足bb. 要建立這秩序,媽媽要忍到bb哭鬧兩三天,等bb 慢慢學。 其中一兩餐有少少彈性就下bb 都唔驚既,希望媽媽同bb生活都可平衡d.

大宅

同埋媽媽唔使驚無奶,慢慢追,只要一日仲餵,一日都有奶出。 如bb真係唔夠就補左先,唔使驚,唔肯食奶嘴,可試下唔同款的奶嘴,驚岩嘴型的。 滴d奶落bb 嘴先,引下佢。 用針筒或用杯仔又得。

唔好因為餵奶攪到自己抑鬱, 媽媽開心同bb玩,有心情照顧bb 都好重要,好過只做奶媽,記住你係媽媽,唔係奶媽。

大宅

引用:Quote:原帖由 パンダさん 於 15-10-29 發表

原帖由 bl520wlau 於 15-10-29 發表
我果個23日人仔咋,依家飲完11點餐奶就係咁喊,喊到5點幾,我有時會抱下,再喊就會過1分鐘,5分鐘再安撫佢 ...
有機係猛長期,我bb都試過,可以試過段時間餵密d, 我三個鐘變兩個鐘一餐 餵返正常份量。 bb飲得哂就姐係猛長期啦。 之前唔知,無餵,亞b喊足幾個鐘

首頁

尾頁

跳至