論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁係未即是話只要同工人提早解約,之後又同佢續返,又可唔需要離開香港,咁就得啦。咁只是手續上既嘢姐,只要在入境處做咗以上步驟就得?我唔知有無理解錯呢?
有無人問過入境處,或有更多資料呢?

伯爵府

agent都話要聽日問清楚入境處先知. 暫時理解係可以咁做, 但係續約搞文件要錢架喎, 政府無話幫你俾埋, 而且新簽約人工係$3580...... 計落化唔化算先?

一齊出去遊行啦, 要鬧醒個政府呀...

[ 本文章最後由 ioi 於 08-7-30 23:00 編輯 ]

男爵府

:stupid government!

伯爵府

好媽媽勳章

完全變左係一個人治的政府
乜都話酌情權
問題係果度涉及廿幾萬家傭
唔係幾千人...
酌情權係咁用既咩???

大宅

今朝睇左報紙同聽左radio d information, 相信我都會同姐姐解約再立新約.
錢事少, 條氣唔順事大.一d都唔公平又唔合理.我勁大怨氣呀.

呢個政府真係不知所謂, 成日整埋d擾民既政策.

珍珠宮

如果「提前為外傭續約」(不是解約):
(1) 既然「外傭母須離港回鄉」,「來回機票費」是否要現金給她們?
她們那麽又多了一筆錢?
(2) 既然是「續約」,為甚麽又要給她們「終止合約費」?她們那麽又多了另一筆錢?

即是話,提前為外傭續約,啲外傭無端端多咗兩筆錢? 唉!

咁即刻幫外傭提前續約,真係對我(現在剛和外傭續約未夠半年)無也着數,反而她又有可能多幾千元用,但辦理緊續約嗰段時間她就住和食都在我家,無工人保險和合約,都唔敢叫佢做嘢,費事犯法,但佢有權日日去街 shopping,我都無得 say "No"!我還要揾「人」幫我照顧我個仔。唉!唉!唉!

男爵府

原文章由 wwtsy 於 08-7-31 06:33 發表
:stupid government!

Idiot government 至岩
I love my hubby and my boy. XOXOXO

別墅

如果我提前續約, 我個是印, 我要俾幾千元agent fee, 即是益左果d agent.

The stupid government is really stubborn.

原文章由 yan321 於 08-7-30 21:54 發表
咁係未即是話只要同工人提早解約,之後又同佢續返,又可唔需要離開香港,咁就得啦。咁只是手續上既嘢姐,只要在入境處做咗以上步驟就得?我唔知有無理解錯呢?
有無人問過入境處,或有更多資料呢? ...

男爵府

完全變左係一個人治的政府
乜都話酌情權
問題係果度涉及廿幾萬家傭
唔係幾千人...
酌情權係咁用既咩???

男爵府

醒目開學勳章

提前續約..............提到幾前呀? 我個工人今年6月先開工, 咁我9月1日同佢提前續約得嗎? 低能的!!!

再請番個工人點解一定要找agent呀? only for 印?? 應該bun係唔駛的, 可以自己去搞手續架, 是嗎?

禁止訪問

大宅

我都唔明點解唔乾脆唔收 4年錢, 咁就唔洗煩啦. 超超超級無能. 又叫人生多幾個, 又唔諗下我地要返工架麻

複式洋房

回覆 #1 jojomummy 的文章

Renew the contract earlier cannot save a lot of money. It waste my time and agency money too! The government is so stupid!

大宅

ANDYRAIN

我工人都係6月才績左約, 比左levy到11月, 咁我地為左慳果d 正苦施捨比我地既錢, 要提早向11月解約再績, but又要加人工比工人又要比機票錢又要比agent fee, 根本係明益班外傭同agent, 正苦究竟有無心幫我地架??? 唔搞lei, 又真係好唔抵, 有d 好彩既顧主可以享有47個月既free levy,but我lei, 可能因為打算阿女大了, 都係請埋lei 次唔要工人了, 咁對我由03年已開始交levy既mami 真係超級唔抵, 張局長, 你有無諗過我地lei 批幾無既顧主呀, 可唔可以好似唐司長講我地係隱蔽顧主, 派d 糖比我地啦唔該!!!

原文章由 AndyRain 於 08-7-31 09:37 發表
提前續約..............提到幾前呀? 我個工人今年6月先開工, 咁我9月1日同佢提前續約得嗎? 低能的!!!

再請番個工人點解一定要找agent呀? only for 印?? 應該bun係唔駛的, 可以自己去搞手續架, 是嗎? ...

複式洋房

回覆 #9 四隻貓 的文章

記者問點解唔可以全部傭主取消, 佢話都要有人供款繼續維持個培訓基金…政府越攪越亂, 依家唔只$$問題, 仲係公平問題! 幫D 唔幫D, 咁叫做舒解民困咩!

首頁

尾頁

跳至