在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

純有感而發,不同意請跳過
剛剛係一個媽咪gp見到有全職媽話覺得健康院嘅姑娘比較尊重全職媽。。。。
作為一個在職媽我都好尊重全職媽,無論在職全職面對嘅問題壓力其實多少都一樣,如果因為在職媽要返工陪唔到子女成長,好多時都好無奈,離開一秒都嫌多啦。
全職媽24nrs7days on call, 在職媽何嘗不是,1至5返工服侍老闆,放工放假服侍家中主子,1人個人做2份工,當然你可以話有請工人喎,但工人唔係萬能,睇住工人同湊多個無分別。
在職媽除顧住頭家仲要係職場努力擋明槍防暗箭,少啲心力都唔得,老闆一句,ot唔瞓都要做哂佢,返到屋企全家瞓哂,第2朝見得一陣又要返工,仲要進修,呢啲苦又點會知呢!全職辛苦,在職媽壓力都唔少,總之一齊加油,見小主開心健康,咩苦都係甜。

陳莎莎    發表於 15-11-1 00:30

伯爵府

回覆:有媽咪話健康院姑娘真係尊重全職媽多啲

邊間健康院d 姑娘咁衰?

翡翠宮

全職媽媽真係好唔容易做架,敬佩大家

wcpcelia    發表於 15-11-2 10:17

複式洋房

都唔駛甘灰,各有辛酸啦。
之前我都比姑娘串,你生第二胎都唔知呢D野咩?我由佢,又唔駛甘上心佢地講咩嘅,你肯放假同B去健康院,已經好有責任心,姑娘點睇唔重要,最緊要阿B知媽咪鍚。

nieualma    發表於 15-11-3 11:19

大宅

唔係我有姑娘同我講,只係有位全職媽係gp度發表,覺得健康院姑娘喜歡全職媽多啲,尊重啲。

侯爵府

老實講,健康個姑娘,邊位姐。。佢係咪尊重我地在職媽,who care? 我就好尊重所有崗位既人。。同埋佢地自我感覺良好姐。。。

nieualma    發表於 15-11-3 11:19

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我諗應該係個別姑娘係咁, 未必個個姑娘都係咁.

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

我又唔覺佢地尊重全職媽多D喎,D姑娘同我都好好傾喎

珍珠宮

其實連學校都特別尊重全職媽多d

大宅

引用:其實連學校都特別尊重全職媽多d

原帖由 choco_soup 於 15-11-02 發表
其實連學校都特別尊重全職媽多d
但係學校老師自己都可能係在職媽媽,唔多唔少明白在職難處啩

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 choco_soup 於 15-11-02 發表

原帖由 mothercare8888 於 15-11-02 發表
但係學校老師自己都可能係在職媽媽,唔多唔少明白在職難處啩
學校特別對全職媽好,有次搞講座,話可以比家長投選時間,可以揀星期六,但最後個活動係平日搞,去到既都係班全職媽。

家長會又係星期六搞,明知我要返工,特登比個我要請假既時間,佢地比晒d 靚時間比全職媽。

之前幼稚園班家長好多都係全職媽,成日比說話我聽,講到在職媽會湊到個仔女唔識呢樣果樣。

珍珠宮

其實最難頂係bk 全職媽,成日高舉全職媽幾咁偉大,跟住又話返工仲舒服過湊仔,在職媽一定有工人湊仔等等。

佢地無諗過在職媽都會無工人,放工都要趕住湊仔煮飯??

一到母親節,班全職媽就出黎晒偉大,就超難頂,覺得做全職媽咁辛苦咪唔好做囉。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

講果個自我感覺良好啫, 我覺得~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

我最羨慕個啲又有事業又搵到錢,但又有好多時間湊番學接放學和陪小朋友呢度去個度去嘅媽咪。識唔識尊重人其實都係個人修養,我諗同做咩工作係咪在職媽都冇咩關係。

大宅

引用:純有感而發,不同意請跳過剛剛係一個媽咪gp

原帖由 samaggie 於 15-10-31 發表
純有感而發,不同意請跳過
剛剛係一個媽咪gp見到有全職媽話覺得健康院嘅姑娘比較尊重全職媽。。。。
作為一 ...
自我感覺而已. 唔洗理其他人,除非全職又有工人,否則勁辛苦. 我好開心有仔玩又有工番,最緊要唔出差,準時收工就得

大宅

我估只是个位媽媽剛剛遇上很健談的姑娘才有此感受……

大宅

引用:Quote:原帖由+mothercare8888+於+15-11-02+

原帖由 choco_soup 於 15-11-02 發表
學校特別對全職媽好,有次搞講座,話可以比家長投選時間,可以揀星期六,但最後個活動係平日搞,去到既都係 ...
照咁諗,無錢做全職就唔應該生->然後出生率降低->少學生->殺校->生業囉
果啲學校老師個想法咁脫折,唔能夠一視同仁,真令人擔心.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 choco_soup 於 15-11-02 發表

原帖由 mothercare8888 於 15-11-02 發表
照咁諗,無錢做全職就唔應該生->然後出生率降低->少學生->殺校->生業囉
果啲學校老師個想法咁脫折,唔能夠一 ...
的確有bk 媽咁諗,如果做唔到全職媽就唔好生。

不過我而家呻完,舒服晒

侯爵府

唔覺,我係在職媽媽

大宅

有d全職媽真係會覺得如果唔可以全職湊不如唔好生㗎,我而家陀住bb都好多人問我點解唔做ftm,但講真唔係個個都有咁嘅能力囉…
在職媽媽同全職媽媽其實都係咁辛苦,只係大家嘅辛苦唔同啫

首頁

尾頁

跳至