論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

早前有JM講話香港人唔識管理工人, 我都十分認同, 係或FB群組睇, 發現出面有一批工人都食主僱主, 點解現在既香港攪成咁???

原因係唔識管理工人!

1) 以加人工方式去綁住工人!
呢幾年所謂有錢的僱主, 就以加人工方式, 去留住工人。 工人工作表現佳, 是分內事, 點解下下要加人工??? 最好笑係工人話我地僱主好無能, 加到4千5, 5千什至7千5蚊, 話我地無左佢地唔得, 在背後笑你地, 你們知道嗎???

其實做得好, 可以用BONUS 花紅形式出, 可加可減制。駛乜比工人食住上。

2) 唔好請斷約! 出面好差既工人被僱主炒了, 都唔明白點解香港人咁鐘意當寶咁執去請! 請左唔掂成日係度呻, 你話係咪自作自受!

現請工人已經快左好多, 如果有原因比入境處, 仲會再快一點, 不妨寫加快信入紙。

3) 有黑名單的工人或中介, 寫信去入境處/消費者委員會BLACK LIST, 同埋POST 上來分享。

請香港人團結一政,唔好再比工人繞著我們行啦! 加油!

子爵府

我都有加人工給姐姐,但好少數目只不過是政府調整幾多我就追加幾多,我同姐姐無簽協議姐姐做得唔好我隨時可以停,以花紅形式姐姐會覺得唔知僱主係咪真係比,比幾多又唔知,各有利弊。

男爵府

引用:早前有JM講話香港人唔識管理工人,+我都十分

原帖由 bobo101^*^ 於 15-11-09 發表
早前有JM講話香港人唔識管理工人, 我都十分認同, 係或FB群組睇, 發現出面有一批工人都食主僱主, 點解現在既 ...
好同意你第一點,d姐姐真係有係僱主背後講好多壞話,覺得香港僱主無咗佢地唔得。佢唔需要做得好,因為大把人搶住請

子爵府

回覆 bobo101^*^ 的帖子

完全同意!啲人請斷約工人,間接影響工人質素!
只會越來越差!

hsbc005    發表於 15-11-10 09:12
kwanhok    發表於 15-11-10 08:52

大宅

回覆:香港人自作自受

都唔明點解要請斷約。斷得約的都唔方好。

伯爵府

子爵府

你講得好好,我上排同個小朋友去面試,都唔明點解有部份家長竟然帶埋工人去幫手 (唔係幾個,係好多個都係咁),作為父母,唔通連一個2YRS嘅小朋友都搞唔掂? 只係湊個細路加幾份文件 (出世紙+針咭+通知書),就係咁都要個工人跟出跟入,跟埋入去登記,又跟埋入去等候室。然後面試完畢後,小朋友可以响學校的操場玩,又係班工人陪細路玩。而嗰班廢柴父母就企埋一邊玩手機或吹水,或者充當御用攝影師,不停攞住部機追住個小朋友影影影,個工人就企响側邊STAND BY。想當年,我大女面試時,都冇呢個怪誕現象,很失望才幾年時光,香港嘅父母會淪落到咁.......如果我係校方,我一定唔會取錄呢堆學生!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加菲 發表於 15-11-10 09:05

你講得好好,我上排同個小朋友去面試,都唔明點解有部份家長竟然帶埋工人去幫手 ( ...
我同高層傾開計, 就係發現D高層既工人, 大部份都係跟左佢地好多年, 同埋只係比合約價錢, 亦沒有比花紅添!原因好簡單, 就係高層懂得如何管理工人, 收放自如, 有時嚴, 有時可以傾計關心下工人。
做得好會讚下兩句, 做得唔好一定出聲, 要求做好為止, 但絕對唔輕易話炒就炒。
他們共同點係從不選擇斷約者! 只會揀完約者或海外。犯大錯者則要求報警叫佢自行辭職, 絕對唔會怕請唔到工人!
所以佢地的工人多年也從不離開, 根本無須要怕無左佢唔得!
印菲兩個國家生女率好高, 不停有女傭輸出, 怕什麼請唔到人呀?

出高價留人者, 好明顯係被工人睇穿你怕佢心態, 咪變得大支野囉! 有問題才炒工人, 斷約者之後再求職都有咁多要求?? 不如返家鄉吧!

fantababy    發表於 15-11-11 10:34

大宅

bobo101^*^ 發表於 15-11-9 12:54
早前有JM講話香港人唔識管理工人, 我都十分認同, 係或FB群組睇, 發現出面有一批工人都食主僱主, 點解現在既 ...
support!!!

翡翠宮

我表現好老細加我人工
我工人表現好我加我工人人工
有咩問題?

tuenmunoasia    發表於 15-11-10 22:06

大宅

有時唔關市場事,有d人嘅性格同對人處事嘅方式係永遠都唔會請到好工人,正如有d工人永遠唔會遇到好僱主一樣。

tuenmunoasia    發表於 15-11-10 22:07

大宅

仲有果D一路做一路搵工,講明搵到就break,都要有人請!真心賤格,both工人同埋new employer!

子爵府

mini1204 發表於 15-11-10 16:28
我表現好老細加我人工
我工人表現好我加我工人人工
有咩問題?

我都認為無問題,尤其是外傭離鄉別井為的是將來生活好一些,而僱主只想請到位好姐姐,當然點樣加,加幾多每人情況不同,無話4110是合理而4500是不合理,有人一家5口有老人家有bb,有人一對一照顧一人,好似我姐姐只照顧我媽一人,由佢上工開始都是自動波不用教,一上工油煙機不锈鋼門地磚都發光發亮,好脾氣對老人家有耐性,講真佢無乜嘢做我請佢只是想有人睇住老人家,但因佢表現好,所以佢上工一個半月我就跟政府調整佢人工同時比食物津貼佢,最近10月再追加比佢,我加佢人工目的不是想留人,只是睇到姐姐用心工作獎勵她而已,我唔覺得被姐姐睇死無咗佢唔得,咁少工作量自己一間房,無cam無人管,一日工作4至5小時可午睡,我自己好有信心請到本地完約工人,唔明為何要以一毫子唔加作為成功管理工人標準,咁對於好姐姐公平嗎?我都係打工仔好清楚咁辛苦為乜,如果我做得好好老板永遠讚吓我就算,我會考慮跳槽囉,講多樣嘢姐姐來港頭三個約都係斷約,都係僱主有問題,我都認為斷約多數係工人問題但亦不能一概而論,好同意樓上有人講:有d人嘅性格同對人處事嘅方式係永遠都唔會請到好工人,正如有d工人永遠唔會遇到好僱主一樣。

大宅

我屋企3個小朋友工作量大加人工有咩問題?大家自問如自己份工又辛苦又人工唔高,係唔係搵過份。

子爵府

如果管理層加薪給員工被視為被下屬食住無咗佢唔得,是管理不善,咁香港打工仔就就慘囉,亦無人做管理層,按員工的表現和工作量作評估,作出合理獎勵這才是真正好的管理層,唔好亂扣帽子給所有加人工給姐姐的僱主,佢地唔係傻嘅,好多僱主都係打工仔,唔係個個都係大老板。

伯爵府

bobo101^*^ 發表於 15-11-10 09:53
我同高層傾開計, 就係發現D高層既工人, 大部份都係跟左佢地好多年, 同埋只係比合約價錢, 亦沒有比花紅添!原 ...

我在另一個網見到有人用5k請姐姐,
有俾食物津貼同洗衣津貼,
個菲姐一樣持住你無咗佢唔得,
照顧一個婆婆 (仲行到),
3日才幫婆婆冲1次涼,
1星期才拖1次地,
平時簡單炒菜,
收咗錢一樣照食僱主食物同用僱主洗衣機,
佢仲要不問自取食鬼哂僱主的小食,
一樣照打斧頭,
叫佢買野,
佢買靚野俾自己,
買cheap 野俾僱主用,
一樣係用僱主錢但事前無問僱主,
有次個僱主同菲姐講,
前工人想返黎做,
個菲姐才無咁過份。

係唔係高薪一定請到好工人,
唔一定,都係睇邊個求邊個,
好似現在求過於供,
d姐姐才會愈做愈差,
斷約都有人請,
Agent 質數差d引姐姐斷約,姐姐唔憂做,
所以先管agent,
同唔好求人,俾姐姐覺得你無咗佢唔得。

大宅

勁認同,可惜香港人最鍾意恰香港人,有d對工人仲好過家人,簡直痴線

hsbc005    發表於 15-11-11 14:07

大宅

引用:+本帖最後由+hsbc005+於+15-11-11+09:10+編

原帖由 hsbc005 於 15-11-11 發表
唔求人真係皇道同埋一定唔可以比extra佢地,提供基本就夠了,咁反而佢地會尊重你。

翡翠宮

tuenmunoasia 發表於 15-11-10 19:59
我都認為無問題,尤其是外傭離鄉別井為的是將來生活好一些,而僱主只想請到位好姐姐,當然點樣加,加幾多 ...
最後O個句真係cannot agree more

男爵府

一定用bonus

老馮有嘅嘢點會珍惜

首頁

尾頁

跳至