論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔岩岩兩歲了,但近來唔知響邊度學返黎,一唔鍾意就掉野,又去打工人,雖然唔係大大力咁打,但看在眼裡真係唔係咁舒服,我兩公婆每次都會阻止阿仔,鬧佢兩句同拉開佢,工人都好錫阿仔的,已經湊左一年有多了,除左放假外,一日二十四小時都同阿仔一齊的,我問過工人,佢話平時得佢兩個既時候,阿仔都幾乖的,食就食,玩就玩,瞓就瞓,不會亂發脾氣,但總之我兩公婆響屋企或者是但一個響屋企,總之有兩個大人的時候,阿仔就會黎料,我都信個工人講,因為我兩公婆是但一個同阿仔單獨相處時,佢都幾乖架,但兩公婆一齊湊住阿仔時,佢就會要求多多,又咁又咁...
係咪小朋友都會咁樣呢?
但又奇怪,阿仔一星期返兩日親子班,一日工人帶,一日媽咪帶,對住老師同其他小朋友佢又很乖很聽話的。
全世界都比阿仔呃哂 ,我話佢響屋企好洩D人都唔係咁信

[ 本文章最後由 ppccyy2001 於 08-8-8 11:24 編輯 ]
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

別墅

我個仔曾經都有類似嘅情況出現(約2-3歲時),成日一發脾氣就掉野,又係我同老公係屋企時佢特別多發生,攪到我好嬲好忟,試過打佢但無用,後來每次當佢發脾氣掉野時我就將佢抱入房然後離開(真係要忍心),由得佢喊,過一陣佢收聲先入房,然後用好堅定嘅語氣同佢講:你頭先咁樣發脾氣掉野係唔啱,唔可以咁樣,咁樣係曳,無人會理你,你唔開心可以同人講,你乖媽咪先會錫你,知唔知?待佢答知道或道歉後先錫番佢。另外,平日係佢唔發脾氣嘅時候讚o下佢乖,漸漸阿仔就減少以上嘅情形,現在佢差不多4歲,已經再無發生。我諗呢啲情況係2-3歲小朋友嘅階段性問題,因為佢地唔太識表達自己,又可能想引起父母注意,所以你唔好灰心,媽媽都要經歷這些!努力!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

複式洋房

我小朋友都是這樣.

大宅

原文章由 irenenursing 於 08-8-8 12:23 發表
我個仔曾經都有類似嘅情況出現(約2-3歲時),成日一發脾氣就掉野,又係我同老公係屋企時佢特別多發生,攪到我好嬲好忟,試過打佢但無用,後來每次當佢發脾氣掉野時我就將佢抱入房然後離開(真係要忍心),由得佢喊,過一陣佢收聲先入 ...

you are very good mama.

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

佢可能想引您注意 ..
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

係呀, 有時我個囡/囝都會發脾氣掉嘢, 我好嬲, 亦都唔想佢係鳳旨咁. 我唔比任何人幫佢, 包括工人. 一定要佢哋自己執返及唔可以再掉嘢. 有時要佢哋罰企, 又係由得佢喊, 總之罰到我話夠鐘先准行開.

珍珠宮

原文章由 ppccyy2001 於 08-8-8 11:20 發表
阿仔岩岩兩歲了,但近來唔知響邊度學返黎,一唔鍾意就掉野,又去打工人,雖然唔係大大力咁打,但看在眼裡真係唔係咁舒服,我兩公婆每次都會阻止阿仔,鬧佢兩句同拉開佢,工人都好錫阿仔的,已經湊左一年有多了,除左放假外,一日二十四小時 ...

唔打得,又唔鬧得咁点?入嚟睇「有效懲罰BB的方法」

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=909498&forum=25#15595618

大宅

我記得我女女兩,三歲,係牀一飲完奶,叫一兩聲無人幫佢拿奶樽,就放手掉落地,點知有一次比我見倒,我即時執左佢個奶樽,掉左落垃圾桶.......

既然你唔要,媽咪幫你掉左佢,以後無奶飲,嚇到佢即刻爬落地,衝去執番,我話如果再有下一次,媽咪會掉出街,等你無得執,跟住咪Daddy扮好人,解釋比佢知唔好禁,唔好禁.......

一到四,五歲,如果再經常打,有事佢就唔出聲,不過,由細到大,Daddy經常同佢講,做錯咩事,都有機會,除左講大話,Daddy會即刻打,所以個女up to now ,都唔敢講大話....

複式洋房

原文章由 Wongpuinok 於 08-8-8 12:57 發表
佢可能想引您注意 ..

我諗都係,我小朋友細個時都試過係咁,工人姐姐話我地唔係屋企時好乖.而好似你一樣,任何一個揍都乖,多d人就反而洩d.係學校又乖bor. 我覺得佢想試下我底線. 大左d又ok wor.

[ 本文章最後由 diddle 於 08-8-10 02:55 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至