論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人上星期日到,其實我明白要比時間佢pick up,但其實好多野係要有common sense,我都唔知我要求高,定係佢有問題。

1。cup個水wu蓋,重覆教左3次
2。掃把叫佢放廚房,佢係要放大門口,我兩日重覆提5,6次
3。in佢時話識煮中菜,黎到我比佢發板,叫佢放心試,點知佢整肉片炒肉片,我O晒咀,叫佢煮通粉比呀仔食,我問佢會加乜送,佢話腸仔,我話小朋友食新鮮野好d,佢完全無諗,問我加乜,我諗好比佢,佢話叫我同佢一齊煮,好,我叫佢加水,佢加dd,煮1個米粉都唔夠,何況煮3個。
4。我叫佢滿一機衫先開機洗,佢半機唔夠又開機,我問佢點解咁快又洗衫,佢話要洗條大毛巾,我話條大毛巾唔係急住今日要用架喎。
5。我比錢佢買送,咁買左乜野同幾錢mark底,呢d common sense啦,我之前睇佢數薄佢寫三文魚44蚊,明明超市買無零頭我都覺怪,但我無即時問,之後我去超市睇下,係42.9,我返去問佢,佢話可能記錯寫錯,我話寫錯咁你點夾返條數,叫佢夾比我睇,夾唔到,cash條數大d,我話你要每日夾數架,唔係寫黎做乜。

其實太多,不能盡錄,我睇得出佢唔係扮蠢,佢資質真係有限,打斧頭我亦覺得佢唔係,佢係完全無common sense,唔會用個腦,我真係唔知係咪我要求太高,總之我每日對住佢我係好忟。

大宅

引用:工人上星期日到,其實我明白要比時間佢pick

原帖由 karryho 於 15-11-20 發表
工人上星期日到,其實我明白要比時間佢pick up,但其實好多野係要有common sense,我都唔知我要求高,定係 ...
黎咗咁短時間比多d時間磨合下,擔心打苦頭就叫去百佳買加收據,一係自己買最好(我係自己買餸),試下比多d時間適應

Yuacc    發表於 15-11-22 11:05

大宅

其實呢D工人咪仲好..單純D..唔會害你..

la_source    發表於 15-11-20 10:20

水晶宮

工人上星期日到,其實我明白要比時間佢pick up,但其實好多野係要有common sense,我都唔知我要求高,定係 ...
覺得你要來太高,好似好難相處

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:我要求高定工人有問題?

第一次請工人嗎?見慣不怪了。

子爵府

對於新工人要佢完全負責發版煮食係有點過急,我姐姐有8年經驗我頭兩三個星期都只係叫佢跟我指示煮簡單食物,後來才發覺佢煮食好掂,你要佢煮無問題但初時最好唔好由佢諗,你每日諗好菜單然後才慢慢叫佢每日諗一個菜,循序漸進會好一些,要姐姐慢慢適應,姐姐的所謂common sense同我地想像必然有差距,訂得太高你會好失望。

ccysj01    發表於 15-11-21 14:11

男爵府

育兒性格勳章

你唔好用香港人的common sense 去想,要知道佢地唔係香港人,生活習慣用品都唔一樣,比多d時間大家啦.

大宅

MommyPanel勳章

睇一個月, 睇下佢進步幾多, 如無乜進步, 咁就唔掂...

男爵府

佢啱啱先黎 好多野未習慣啫 俾d時間佢啦
你日日做乜都督住佢 佢咪會仲緊張
緊張就自然會做錯野

伯爵府

切記, 工人係唔會有COMMON SENSE 的. 不過總有 d 會有, 不過睇下你好唔好彩請到.

我呢個工人做了一年, 好多野都係重覆錯, 提, 錯, 提, 錯, 提. 係, 對住佢地真係會好忟.

又蠢, 做野唔諗, 唔識轉彎. 成個木頭人咁.

唯有忍忍忍, 忍到完約. 算喇!

珍珠宮

我請鐘點全港人,仲衰過你地講菲姐:
1.拖完地拖水成桶倒去浴缸,成個浴缸污糟哂,走咗。
2.玻璃兜只放我的洗臉棉,俾佢放咗細廁所刷。
3.勁倒地板水拖地,成地拖到癡立立。
4.漂水溝水晶立水,吾爆炸算好彩。

c6成日話我要求高,佢見完第—項都頂吾順,因為次次我執手尾佢吾覺,只聽我呻,要佢見識下先得

Yuacc    發表於 15-11-22 11:06

水晶宮

引用:Quote:原帖由 karryho 於 15-11-20 發表工

原帖由 eggcarol 於 15-11-20 發表
覺得你要來太高,好似好難相處
agree

黎左幾日,人地心情都未settle down.

比d 時間人adapt 你嘅做法。

Yuacc    發表於 15-11-22 11:07
bkncfung    發表於 15-11-20 20:36

子爵府

我覺得正常工人智商,你吾好當佢香港人咁辦

Yuacc    發表於 15-11-22 11:08
hsbc005    發表於 15-11-21 02:34

大宅

佢話識煮中菜你都無理由叫佢發板,就算煮得好食都唔一定啱你胃口,更何況未必好食。買嘢就一定要拎單,唔使拗。

男爵府

你煮多幾次佢睇,買多幾次餸就ok, 你太心急了

男爵府

引用:切記,+工人係唔會有COMMON+SENSE+的.++不過

原帖由 第二任媽媽 於 15-11-20 發表
切記, 工人係唔會有COMMON SENSE 的. 不過總有 d 會有, 不過睇下你好唔好彩請到.

我呢個工人做了一年, ...
同意!就算有都唔會放在工作上,我家工人來了差不多三年,都係錯、提,又錯、又提,重重覆覆,要調整自己心態,不然忟死自己

首頁

尾頁

跳至