樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇人知,點解青衣美景花園冇左1-4座,只得5-12座?
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

侯爵府

因為當年太近油庫, 所以新鴻基被迫無興建1-4座......

青衣美景花園原本分3期興建, 第一期在82年興建左6, 8,10-12座, 第二期在84年興建5, 7, 9座, 第三期1-4座就時現在公園的位置, 因為與油庫只是一條馬路之隔, 即現在藍澄灣隔離的貨櫃碼頭的位置, 太近民居而無興建, 後來新鴻基放棄興建並唔清楚是交換或其他方式咁將土地交還比政府, 所以青衣美景花園永遠都唔會有1-4座啦

我不是地產經紀, 只是個土生土長的青衣居民......

男爵府

Ah_Mi,

唔該晒妳呀,終於都明白晒,
我問左好多人都話唔知。

原文章由 Ah_Mi 於 08-8-11 02:14 PM 發表
因為當年太近油庫, 所以新鴻基被迫無興建1-4座......

青衣美景花園原本分3期興建, 第一期在82年興建左6, 8,10-12座, 第二期在84年興建5, 7, 9座, 第三期1-4座就時現在公園的位置, 因為與油庫只是一條馬路 ...
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

侯爵府

原文章由 626mama 於 08-8-11 17:18 發表
Ah_Mi,

唔該晒妳呀,終於都明白晒,
我問左好多人都話唔知。

梗係啦, 成2x年的事, 第一二期是"U"型排開, 第三期就是"V"咁形成一個箭咀, 如果我唔係一手業主, 都唔會知啦, 就係因為新鴻基無興建第三期, 所以先可享受都個煙花海景咋, 但自從興建左藍澄灣就只有上天台先睇到啦......

男爵府

Ah_Mi,

唔好意思,我想問咩"U"型排開同"V"咁形成一個箭咀。

請問妳知唔知向馬路會唔會好嘈嫁,
妳個人認為向邊好D。同向邊冇咁好呀。

原文章由 Ah_Mi 於 08-8-12 12:33 PM 發表
梗係啦, 成2x年的事, 第一二期是"U"型排開, 第三期就是"V"咁形成一個箭咀, 如果我唔係一手業主, 都唔會知啦, 就係因為新鴻基無興建第三期, 所以先可享受都個煙花海景咋, 但自從興建左藍澄灣就只有上天台先睇到啦.... ...

侯爵府

原文章由 626mama 於 08-8-13 13:06 發表
Ah_Mi,

唔好意思,我想問咩"U"型排開同"V"咁形成一個箭咀。

請問妳知唔知向馬路會唔會好嘈嫁,
妳個人認為向邊好D。同向邊冇咁好呀。

原本美景花園的外型是一個箭咀咁, 現在第一二期是"U"型排開, 即是5, 7 &9座在左, 11&12座在下面, 6, 8&10座在右, 而第三期的1-4座就是"^"咁在"U"的上面, 如果興建第三期就會遮晒個海景囉......唔知你明唔明白呀~~~

向馬路一定會好嘈, 但方向是向東南, 比向內園的西北好, 二期的單位比一期細但勝在有冷氣機位, 唔使怕樓上的冷氣機滴水及落雨拍打冷氣機頂的聲音, 架冷氣機都無咁快殘......

如果租樓住就唔使考慮太多, 因為唔會長住, 但如果買樓就真係要想清楚, 因為美景花園樓齡大又未做過大型維修, 條數唔平......我住過向西北樓, 就算日間返左工不在家但晚上成間屋都好熱, 所以我一定唔會住向西北, 當然各有利弊, 自己考慮那種因素最重要啦~~~

男爵府

Ah_Mi,

明白晒,妳講得好清楚。

原來二期有冷氣機位,一期冇,都冇計啦。到時唔知邊期有盤又唔知有冇心水盤。

係LU,近馬路佢嘈,向西又怕西斜,簡簡下下,都唔係好多撰擇。

呀!講開,妳知唔知"凶"係邊度呀,我上網搵到四個,不過如果妳怕就唔好睇下便喇。

{美景花園01期13樓一單位 患老人病男子突告病發不治
18-Jun-00
美景花園第6座一單位 孤寂老父上吊亡
15-Jun-08
美景花園07座06樓一單位 女子疑疑睡眠不足心臟病發亡
21-Nov-04
美景花園10座一單位 青年自製毒氣室亡
26-Mar-99 }

好奇期點解會有一期。

原文章由 Ah_Mi 於 08-8-13 06:27 PM 發表
原本美景花園的外型是一個箭咀咁, 現在第一二期是"U"型排開, 即是5, 7 &9座在左, 11&12座在下面, 6, 8&10座在右, 而第三期的1-4座就是"^"咁在"U"的上面, 如果興建第三期就會遮晒個海景囉......唔知你明唔明白呀~~~

...

[ 本文章最後由 626mama 於 08-9-3 15:19 編輯 ]

侯爵府

原文章由 626mama 於 08-8-14 15:19 發表
Ah_Mi,

明白晒,妳講得好清楚。

原來二期有冷氣機位,一期冇,都冇計啦。到時唔知邊期有盤又唔知有冇心水盤。

係LU,近馬路佢嘈,向西又怕西斜,我又想要約500呎單位,簡簡下下,都唔係好多撰擇,簡完我基本上想要A.B.E.F室又唔要向 ...
美景花園係青衣第一個私人屋苑, 所以都有很多原居民置業出租, 但隨著樓齡赿大, 亦要清楚物業的"價值"......我很明白美景花園是青衣比較平樓價的屋苑, 但如果你打算買, 我建議你想清楚, 因為除了面積實用及無咁近樓景外都想唔到其他的優點......

至於"凶"係邊度......視乎你點睇, 正如你搵到那4個, 1&3我都唔覺"凶", 因為生老病死是人生必經......美景花園已經是少"凶"的屋苑, 如果單位有問題, 銀行都做唔到按揭啦......

如果你要約500呎單位而唔介意一期無冷氣機位, 6, 8&10座的G&H 室589呎廳大房大又向內園東南, 至於二期只有7&9座的E&F室有約500呎, F向馬路東南, E向內園西北, 但唔係好西斜, 因為會被D室遮住, 或者唔好揀高層都可避免......但現在的樓市係唔適宜置業!!

你去美景果間地產有最多盤, 但職員的操守就有所保留......

男爵府

Ah_Mi,

青怡就第二撰擇,貴d,細d,反工落車坐又冇咁理想。週邊就好多配套。街市.圖書館.青衣成仲可以行到去。

都有朋友比意見我嫁,美景花園冇街市舊同冇銀行,我上個星期落黎行過,都ok丫,有惠康.大昌.7-11,真係想攞錢,去7-11用
EPS都攞到錢,都等如有24小時提款機啦,都有幾間食市,有間阡陌,可以比小朋友學野,都OK啦,真係美景冇得買D野可以過長青村,不過我估我會係公司附近買反去都好方便。比上不足,不下有餘。

我朋友係沙田"翠麗花園"主,樓下都係咩都冇,又舊,佢地飯都唔煮,真係唔可以同佢地比。

我都認為自然生老病死是人生必經,唔算係"凶宅"。另外兩間才算係,我都確得週圍都有,只係可以簡,就唔會簡果D屋囉。

多謝妳給我見意單位,我會參考,參考,聽人講,過了澳運或年尾樓介會有小小波動,我而家都係收雜資料。多謝妳提醒。

我正想問妳知唔知"美景果間地產"好唔好,見佢好以有好多盤,仲想搵日去找佢睇下D屋有幾大添,乜職員的操守.....,點解妳咁講,可唔可以話比我知呀,佢地冇咩問題,我好想知呀。

係喎,可唔可以問下妳,妳都撰擇左"美景花園"仲住左咁耐,有冇咩吸引呀,我只係最唔鐘意係佢地可以養狗,我最怕狗嫁。

原文章由 Ah_Mi 於 08-8-14 11:56 PM 發表
美景花園係青衣第一個私人屋苑, 所以都有很多原居民置業出租, 但隨著樓齡赿大, 亦要清楚物業的"價值"......我很明白美景花園是青衣比較平樓價的屋苑, 但如果你打算買, 我建議你想清楚, 因為除了面積實用及無咁近樓景 ...

[ 本文章最後由 626mama 於 08-9-3 15:20 編輯 ]

侯爵府

原文章由 626mama 於 08-8-15 10:27 發表
Ah_Mi,

我喜歡美景花園係青衣比較平樓價的屋苑外,最大原因係我囝囝比婆婆湊,而家仲細問題不大,但開始反學,上小學就唔可以住得太遠,我希望可以放工後帶佢反屋企,唔洗好以而家咁,睇完囝囝要坐成個鐘車回家,如果係美景住,我地兩 ...
每一家庭都有佢的住屋因素, 如果真係選擇美景花園, 我建議租住睇吓個環境再決定買, 因為無街市對於一個家庭來說是最不方便......

"美景果間地產"一定是最多放盤, 如果你唔急住買, 可以去睇吓盤, 如果睇岩左先搵其他地產格價, 至於職員的操守...同很多地產公司一樣, 只要做到生意, 什麼都說得, 重有誤導成份......所以自己要唔怕煩查清楚先好簽紙買, 唔好信晒地產的說話......

我唔係在美景住左好耐, 只不過對這屋苑有一定的認識, 如果你怕狗就真係要諗清楚, 因為很多人住美景就係因為可以養狗,宜家重開左間狗狗7-11, 可想而知個市場有幾大......反而青怡唔可以養狗, 因為李生的屋苑都唔可養狗架......

美景有冇咩吸引......面積實用及無咁近樓景外, 就是近IVE, 因為可以享用設施, 比屋苑的更好, 但不是公開的......

最後, 如果真係要揀美景, 就要搵d無裝修的盤, 因為怕化妝樓, 寧願自己整好過住緊先知出問題, 特別是"滲水"!!

侯爵府

重有, 屋苑是未更換銅喉, 即是用緊鐵喉, 就算你自己已更換單位的銅喉, 但大廈的外牆都用緊鐵喉, 即是要接受水質變黃要加濾水器, 又要時常更換濾心......

大廈的電梯又細又是獨立按鈕, 即是如果住高層有機會層層停, 住低層在上班時間可能滿載......

煤氣的讀標及喉管都用左成2x年, 係時候更換, 我見過532呎的單位因為廚房與洗手間是打斜角, 單位內的喉管漏煤氣, 但因為隔太遠, 只可以取捨廚房或洗手間用煤氣, 若果2樣都要, 就要接受有條明喉穿過客廳往洗手間......

所以叫你搵d無裝修, 有問題都可以整, 當然舊樓係有一定的老化問題, 最怕是有些問題你想整都無得整, 但舊樓就一定實用, 有得有失啦~~

男爵府

Ah_Mi,

係呀,所以我而家成日上網睇有野要留意,妳都話左好多野比我知,提點我,真係多謝晒。

原來妳唔係在美景住左好耐,妳昨天提我'大廈外牆維修"真係,我老公上網見人討論緊,7月美景業主收到信,年尾會全坐大廈維修。都要26XXX-4XXXX。

我真係好怕狗,星期日落去行,又唔多,不過我留左唔係好耐,宗必睇到實況。

我一入到個屋苑已經發現狗狗7-11,每個星期六仲有醫生留守。
唉...

妳多唔多聽人講有滲水呀。

原文章由 Ah_Mi 於 08-8-15 01:06 PM 發表
每一家庭都有佢的住屋因素, 如果真係選擇美景花園, 我建議租住睇吓個環境再決定買, 因為無街市對於一個家庭來說是最不方便......

"美景果間地產"一定是最多放盤, 如果你唔急住買, 可以去睇吓盤, 如果睇岩左先搵其他 ...

男爵府

Ah_Mi,

好多謝妳的意見,我真係要睇定D,
我有時間都要睇睇青怡果邊D樓先。

532呎的單位洗手間單位內的喉管漏煤氣,
唔怪得之佢地真係要全坐大廈維修啦。

真係好多謝妳的意見,對我好有用,多謝。

原文章由 Ah_Mi 於 08-8-15 01:27 PM 發表
重有, 屋苑是未更換銅喉, 即是用緊鐵喉, 就算你自己已更換單位的銅喉, 但大廈的外牆都用緊鐵喉, 即是要接受水質變黃要加濾水器, 又要時常更換濾心......

大廈的電梯又細又是獨立按鈕, 即是如果住高層有機會層層停, ...

侯爵府

原文章由 626mama 於 08-8-15 15:48 發表 Ah_Mi,係呀,所以我而家成日上網睇有野要留意,妳都話左好多野比我知,提點我,真係多謝晒。原來妳唔係在美景住左好耐,妳昨天提我'大廈外牆維修"真係,我老公上網見人討論緊,7月美景業主收到信,年尾會全坐大廈維修。都要26XXX ...
美景唔只"大廈外牆維修", 是整個屋苑大型維修, 包括更換所有水管, 重整外牆, 重鋪平台花園, 維修游泳池等等, 其實講就講左好耐, 都未開始整, 加上宜家的物價高漲, 所以條數唔平, 正因此, 我屋企人都趁樓市好吐現先, 因為大型維修期間又嘈及沙塵滾滾, d租客未必頂得順......重有宜家賣左樓唔洗夾錢做維修呀, 26XXX-4XXXX係年多前開業主大會時每戶大約要付的費用, 但實數大家都未知架......至於滲水, 由於大廈成2x年都無做外牆維修, 見到那裡爛就補那裡, 所以十戶裡都有八戶有出現問題, 特別尺是前幾個月又打風又黑雨, 當然自己好難整架......

屋內的喉管是要自己比錢整架, 曾經整過一間要更換煤氣喉管$4xxx, 亦曾經有間532呎只可更換煤氣喉管至廚房, 不想有條明喉穿過客廳往洗手間而將洗手間轉用電熱水爐, 當然這些單位因為有租客住緊而唔想大整, 如果唔係都會鑽牆收好d喉管......

不過青怡都可能有同樣老化的問題, 所以都係要睇清楚!!

男爵府

Ah_Mi,

美景整個屋苑大型維修,都幾大件事喎。

我近幾日開始睇緊青怡,聽講佢地上次打風窗邊入水,都幾煩。好以話重新整個窗都萬幾。

換煤氣喉管成$4xxx都唔多喎。532呎只可更換煤氣喉管至廚房,
明喉穿過客廳往洗手間而將洗手間轉用電熱水爐,都好難睇喎,當然明白,錢都係好大問題。

青怡聽講真係有老化的問題,我都煩緊,多謝晒妳的意見。

原文章由 Ah_Mi 於 08-8-17 02:27 PM 發表
美景唔只"大廈外牆維修", 是整個屋苑大型維修, 包括更換所有水管, 重整外牆, 重鋪平台花園, 維修游泳池等等, 其實講就講左好耐, 都未開始整, 加上宜家的物價高漲, 所以條數唔平, 正因此, 我屋企人都趁樓市好吐現先, ...

男爵府

美景真係好舊,同青怡花園差幾年,你可以考慮下,長康邨,青盛苑,(居屋),住客多數自住少盤,有好多都係父母及仔女同住1棟樓,好似我咁,我/姑9/老公表哥/都係住果到,...有D人會覺得住私人樓好過住居屋(差不多價錢),我覺得環境及管理都好好....

首頁

尾頁

跳至