跳至

首頁

尾頁

大宅

晞晞今天返第四日學,今天是第一次陪返半個鐘(9:00-9:30),之後自己直至11:00放學。我走後,留在門後面偷看他,見他哭得死去活來,想走出課室找我,結果被嬸嬸抱起。當時我真的很難受,但無辦法,我必定要走。
11:00當我接他放學時,他仍哭出來,真的心痛死了
但我仍要裝笑容,安慰他。老師說他除了去廁所和食茶點,其他時間都哭。希望他過多幾日不斷進步。
加油呀!晞晞,支持你!!

**p.s.今天見到一個n1同學仔連課室都唔入,仲係穿鞋的室亂拋鞋 看見他的婆婆都無佢計,希望佢都快d適應啦!
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

男爵府

teresa, 唔好話你, 我睇見你個post都有d心酸, 希望晞晞快d適應啦, 我都好擔心亞mi, 今日第二日上堂, c6同佢上, c6有幾次想行遠d, or想行出課室, 亞mi已經想喊咁, 係咁叫daddy daddy, 叫到c6都唔忍心行返去佢既身邊......佢咁痴身, 我真係好擔心佢過幾日就要自己上堂, 佢會不停地喊.............

原文章由 terecyy 於 08-8-12 00:01 發表
晞晞今天返第四日學,今天是第一次陪返半個鐘(9:00-9:30),之後自己直至11:00放學。我走後,留在門後面偷看他,見他哭得死去活來,想走出課室找我,結果被嬸嬸抱起。當時我真的很難受,但無辦法,我必定要走。
11:00當我接他放學時,他 ...

[ 本文章最後由 eemsfok 於 08-8-12 01:37 編輯 ]

男爵府

各位小朋友加油呀! 雖然 oli 無返n1, 但佢e+上pg我都會坐一面, 每一堂比一堂遠, 有好幾次出去飲水佢都有喊, 我都希望佢學識個分離感, 等佢返k1時快d適應.

大宅

晞晞媽:
看完你的感受我都好難受. 我囡囡9/1上課都唔知會點.
不過希望晞晞快D適應啦!!!!!!!!
原文章由 terecyy 於 08-8-12 00:01 發表
11:00當我接他放學時,他 ...

:lalala:

大宅

第三天晞晞自己上個半鐘。
9:00-9:30當天我無陪佢上半個鐘,讓工人先陪佢,佢開始知道工人將會走,只肯係工人附近玩下玩具。
跟工人走,老師行埋去,佢就知道工人要走,即哭。
當我接他放學時,老師話佢有進步,哭了一陣,之後都收聲,還肯跟指示做動作,只是不理啋校長
雖然係咁,晞晞都有好大進步,所以我即時獎他一枝珍寶珠,而且下午我和c6仲同佢去了銀線灣游水添

[/quote]
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

大宅

第四天,(今天)
我專登和c6扮返左工,佢一早哭了少許找我們,工人話我地返左工。咁佢飲了奶,去poo,過多一陣食少少早餐便換衫返學,但佢同工人講話要去街街,唔返學。不過工人話爸爸係學校等他,咁佢就換校服了。
當然最初半個鐘,晞晞今次死都坐在工人大腿上,以免她走。結果,要老師抱走佢。當然也有哭。
但放學時,老師說他好叻,無哭,跟指示做動作及自己食茶點。放學時仲同老師說再見及和校長"give me five"添!
晞晞真係好叻叻啊!!所以媽媽獎勵他飲維他奶
晞晞Blog:

大宅

原文章由 terecyy 於 08-8-13 23:08 發表
第四天,(今天)
我專登和c6扮返左工,佢一早哭了少許找我們,工人話我地返左工。咁佢飲了奶,去poo,過多一陣食少少早餐便換衫返學,但佢同工人講話要去街街,唔返學。不過工人話爸爸係學校等他,咁佢就換校服了。
當然最初半個鐘,晞 ...

晞晞有咁大既進步,之後一定一日比一日好,唔駛擔心,相信呢個過渡期大家都要忍心d...

今日阿女第一日自己返1個鐘,我都有d擔心,當老師閂門,聽到入邊好多小朋友喊,其中仲有個小朋友叫"救命"tim,佢地真係有佢地既辦法,我一路係大門等,本來由好多人喊變到冇晒聲....到放學,第一時間去接阿女,我係出面裝到佢都ok,冇喊,剩係掛住周圍行..到老師開門放學,第一個叫佢個名出來時.佢仲笑住走出來.老師話佢係喊了一陣,不過到去playground時就冇喊啦...我見其他小朋友,原本冇喊,但一見到mami就即刻喊過...我都worry聽日..因為聽日姑奶湊返學...我叫佢送到佢入課室就好走..唔好好似今日係門外裝,佢唔明why係要望,因間比阿女見到又唔捨得架啦,呢d道理都唔明...真係多得佢唔小..:;pppp:

大宅

原文章由 terecyy 於 08-8-13 23:08 發表
第四天,(今天)

晞晞加油!

大宅

原文章由 eemsfok 於 08-8-12 01:04 發表
teresa, 唔好話你, 我睇見你個post都有d心酸, 希望晞晞快d適應啦, 我都好擔心亞mi, 今日第二日上堂, c6同佢上, c6有幾次想行遠d, or想行出課室, 亞mi已經想喊咁, 係咁叫daddy daddy, 叫到c6都唔忍心行返去佢既身邊.. ...

其實亞mi唔一定會喊,我之前都好擔心,因攸攸初初我同佢上堂嗰幾日都唔太投入,成日望我,又拖住我去佢身邊。但呢兩日佢自己上堂都比咗d驚喜我,佢冇乜喊,希望佢可以keep on,盡快投入學校生活。各位小朋友加油!

男爵府

佢真係無喊呀, 我好感動好開心....呢個囡成日都比d surprise我

原文章由 rebecfwm 於 08-8-14 00:30 發表

其實亞mi唔一定會喊,我之前都好擔心,因攸攸初初我同佢上堂嗰幾日都唔太投入,成日望我,又拖住我去佢身邊。但呢兩日佢自己上堂都比咗d驚喜我,佢冇乜喊,希望佢可以keep on,盡快投入學校生活。各位小朋友加油! ...

男爵府

晞晞好叻仔, 好大進步呀, 晞晞加油, ee支持你

第四天,(今天)

大宅

yes!!!!!!!!!!!!!!!!
各位小朋友加油呀!
:lalala:

大宅

女仔真係叻d,我見晞晞既女同學好獨立及主動,都係無乜哭。但男仔就..........
晞晞今天由婆婆家出發,所以返學時扭計,結果前半個鐘不肯離開婆婆,要婆婆抱他去老師到,勉強離開。不過晞晞之後都ok,放學時婆婆話他好開心,仲say 88。
原文章由 eemsfok 於 08-8-14 01:24 發表
佢真係無喊呀, 我好感動好開心....呢個囡成日都比d surprise我
晞晞Blog:

大宅

今日係最後一日陪晞晞上學,本來林住比c6試下陪佢返,點知晞晞唔肯返,哭到死。
唉!!其實都預左,平時晞晞好痴c6。所以暫時c6都只可接放學,不可送返學
晞晞Blog:

珍珠宮

今日豬肉開學la

今天係上1小時15分,由我帶佢返學,老師見豬肉都OK,叫我跟豬肉講,出去廁所行開下……結果豬肉自己留係課室半個小時都無喊,又無搵媽咪,全程都乖乖,到老師帶佢出課室,佢一見到我就好開心,我問佢返學開唔開心丫?佢答開心!

明天我都會陪佢返學,希望佢可以快d返到全日就好lu,豬肉,加油丫!

(唯一問題係,成十點幾由我屋企行落去學校,豬肉自己揹住書包行,行下停下,原來都要廿分鐘,熱到豬肉無晒心機)

珍珠宮

睇左呢幾日晞晞的表現,真係進步左好多,相信佢好快會愛上學校生活,加油

今日我和豬肉返學,都係幫佢著住片片,因為佢上個星期病,vivi倒退左,為免佢不知所措,所以著住片片穩陣d

我地男子組要加油!!!!
原文章由 terecyy 於 08-8-15 00:14 發表
女仔真係叻d,我見晞晞既女同學好獨立及主動,都係無乜哭。但男仔就..........
晞晞今天由婆婆家出發,所以返學時扭計,結果前半個鐘不肯離開婆婆,要婆婆抱他去老師到,勉強離開。不過晞晞之後都ok,放學時婆婆話他好開 ...

男爵府

Paco 自今年一月已開始自己上堂, 佢開始時都係勁喊, 但兩星期後佢就適應左之後就好喜歡返學. 但自8月開始180度轉變.佢同工人講唔鍾意返學.依家返親學都喊. 其實佢突然唔想返學, 主要係因為有好多同學仔因為N1已經開學, 所以冇再讀. 而新join既同學仔又個個係度喊, 成個environment唔同左同唔開心. 見Paco咁, 我真係好擔心佢9月上N1時都會係一樣.早知係咁, 8月唔俾佢讀, 唔駛佢要適應兩次.

珍珠宮

另外今日睇到八月份學校的膳食表,發現餐單設計非常之全面和有營養,早餐、午餐、茶點……都好吸引,亦跟豬肉口味相符,我又可以小擔心一樣野lu

[ 本文章最後由 Froggy_joe 於 08-8-18 21:37 編輯 ]

男爵府

duplicated........

[ 本文章最後由 kenzo 於 08-8-19 01:20 編輯 ]

珍珠宮

Paco好叻仔,咁細個就可以自己上堂,相信佢九月適應該無問題,加油!!!

豬肉好彩既係,呢幾日係新同學適應,只有四名,其他舊生(約十名)就正式開學,舊生已上一年,唔會有人喊,對佢影響會好細

今日其餘三個新同學仔都有喊,不過豬肉都係好開心,因為有太多玩具俾佢玩
原文章由 kenzo 於 08-8-18 21:35 發表
Paco 自今年一月已開始自己上堂, 佢開始時都係勁喊, 但兩星期後佢就適應左之後就好喜歡返學. 但自8月開始180度轉變.佢同工人講唔鍾意返學.依家返親學都喊. 其實佢突然唔想返學, 主要係因為有好多同學仔因為N1已經開 ...

首頁

尾頁

跳至