跳至
[2008年] 剪光頭

首頁

尾頁

複式洋房

各位mama,你地會不會幫BB剪光頭?D人話最好等BB6個月幫佢剪,剪咗D頭髮會硬D好D。

複式洋房

原文章由 boscomama 於 08-8-13 14:01 發表
各位mama,你地會不會幫BB剪光頭?D人話最好等BB6個月幫佢剪,剪咗D頭髮會硬D好D。

我阿媽話如果滿月時無幫 bb 剃光頭, 就要等到4個月大先可以剃, 剃o左 d 頭髮會生得靚 d & 濃密 d o 佢又話依家係農曆7月唔剃得, 所以我諗住下個月帶 bb 去 salon 度剃 o 我個仔 d 頭髮生得短 & 好慢, 有 d friend 睇相時仲以為佢係光頭仔 希望剃完頭後, 會出多 d 頭髮啦 o

[ 本文章最後由 dorothywtc 於 08-8-13 14:17 編輯 ]

子爵府

我響bb百日前幾日已經幫佢剃左,宜家已經生返d短短地既頭髮,係比之前果d硬d。
同埋bb仔個頭圓碌碌,又白滑,超級得意ga^^

複式洋房

Where did you help BB剃光頭?? Did he cry??

原文章由 yeeyeey2k 於 08-8-13 14:51 發表
我響bb百日前幾日已經幫佢剃左,宜家已經生返d短短地既頭髮,係比之前果d硬d。
同埋bb仔個頭圓碌碌,又白滑,超級得意ga^^

子爵府

haha,我地係自己黎,我攞左老公既電動鬚pao黎剪短d頭髮,搽左剃鬚膏後,再用剃鬚刀剃,佢唔係咁鍾意我地搞佢,係咁用手撥,喊左幾聲,tum一陣再搞過,都搞左成大半個鐘先搞完。因為佢d皮膚好幼嫩,我地要慢慢黎,驚整親bb。唔帶佢出去剃係因為怕人地剃刀唔衛生,所以寧願自己黎。第一刀落手果下,真係驚到手震ga,不過第二下已經好冷靜喇,咁佢都唔算扭得好勁,最後都可以完滿咁剃完佢。

原文章由 boscomama 於 08-8-13 17:23 發表
Where did you help BB剃光頭?? Did he cry??

大宅

原文章由 dorothywtc 於 08-8-13 14:12 發表

我阿媽話如果滿月時無幫 bb 剃光頭, 就要等到4個月大先可以剃, 剃o左 d 頭髮會生得靚 d & 濃密 d o 佢又話依家係農曆7月唔剃得, 所以我諗住下個月帶 bb 去 salon 度剃 o 我個仔 d 頭髮生得短 & 好慢, 有 d friend ...

你去邊間 salon 有得剃bb頭髮?

大宅

我老公係BB個幾月時已幫佢剃左頭,
係自己買電動剪髮器剃嘅,因為驚髮
型屋唔衛生,同埋唔想BB吸電髮水味,
大家可以參考吓以下剪髮器$345.00,
Made in Japan,有保護罩,唔會傷害到
BB個頭皮,又可以同C6一齊親子.
有需要問資料可以PM我

HITACHI HAIR CLIPPER 日立剪髮器
型號:CL-8320B

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 boscomama 於 08-8-13 14:01 發表

唔會, 完全都冇根據。 我覺得頭髮多少係先天。 我大囝果時都冇攪過佢d頭髮, 依家都一樣多同柔軟, 又有光澤。 
我覺得咁細個唔好攪咁多野好d. 大少少同佢cut都唔係因為要頭髮多同靚, 而係想佢唔好咁熱多。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

我都唔迷信剃左頭髮會生得靚d,係因為我見到bb有好多頭皮,頭頂皮膚好似唔係咁好,剃晒佢容易d清潔。宜家佢既頭皮已經冇晒,兼且d皮膚可以清潔到,已經好返晒喇。

原文章由 emmypun 於 08-8-14 02:57 發表

唔會, 完全都冇根據。 我覺得頭髮多少係先天。 我大囝果時都冇攪過佢d頭髮, 依家都一樣多同柔軟, 又有光澤。 
我覺得咁細個唔好攪咁多野好d. 大少少同佢cut都唔係因為要頭髮多同靚, 而係想佢唔好咁熱多。 ...

複式洋房

原文章由 ronnie90 於 08-8-13 18:02 發表

你去邊間 salon 有得剃bb頭髮?

我會帶bb去 "將中" 1/F o個間 salon 剃頭髮, 因為我幫襯開 o
其實應該好多 salon 都可以幫bb剃頭髮, 睇下你信唔信得過個髮型師囉 o

p.s. 多謝你的bb 展入場券!!!

大宅

原文章由 dorothywtc 於 08-8-14 14:05 發表

我會帶bb去 "將中" 1/F o個間 salon 剃頭髮, 因為我幫襯開 o
其實應該好多 salon 都可以幫bb剃頭髮, 睇下你信唔信得過個髮型師囉 o

p.s. 多謝你的bb 展入場券!!! ...

如果你有 HK BANK CREDIT CARD 可以用積分換BB剃髮刨, 好好用, 個個都話我 C6 似係專業髮型師

複式洋房

bjtower2, i cannot find it, how many 積分??

原文章由 bjtower2 於 08-8-15 09:54 發表

如果你有 HK BANK CREDIT CARD 可以用積分換BB剃髮刨, 好好用, 個個都話我 C6 似係專業髮型師

複式洋房

My baby has hair cut for 2 times up to now. 1 by me and the other time is by his uncle. I think he needs to take the 3rd hair cut on the coming weekend.

大宅

原文章由 boscomama 於 08-8-15 17:30 發表
bjtower2, i cannot find it, how many 積分??

我搵到喇:
http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/cards/rewards/catalogue?pwscmd=gifts&pageNumber=12&index=12&param=gifts&selectType=all&

要31000分, 請問好用嗎?

琥珀宮

2021勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我同老公都係驚髮型屋唔衛生同d人唔知得唔得, 所以想遲d自己買電動剪髮器剃! 妳地怕唔怕bb個腦髓位呀 ?

首頁

尾頁

跳至