3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個奀仔一直好奀,生長緩慢,一直唔開胃,原來染色體異常,22q11缺損。雖然仍然要等一年至有結果去判斷父母遺傳定係原發,但總算有個答案。心情矛盾,搵唔到係好事,定搵到係好事呢?!但事情總要面對!

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我個奀仔一直好奀,生長緩慢,一直唔開胃,

原帖由 hannalam 於 15-11-24 發表
我個奀仔一直好奀,生長緩慢,一直唔開胃,原來染色體異常,22q11缺損。雖然仍然要等一年至有結果去判斷父 ...
請問點發現?冇其他病徵?

大宅

回覆:ivyscyip 的帖子

兩歲因為發展緩慢,去左CAC,跟住轉介去遺傳科

伯爵府

好媽媽勳章

引用:兩歲因為發展緩慢,去左CAC,跟住轉介去遺

兩歲因為發展緩慢,去左CAC,跟住轉介去遺傳科
我嗰都係瑪麗兒童內分泌科跟緊,不過我嗰大啦,快10歳。。。剛剛做完生長激素test,下個月就會睇下點搞。

大宅

你仔仔點發現?點解十歲才test?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:你仔仔點發現?點解十歲才test?

你仔仔點發現?點解十歲才test?
唔好誤會,我嗰未知點解咁奀,所以我問你點發現。

我嗰係女,三歳已睇過鄭醫生,驗咗一堆嘢,冇異常。

上年年尾開始發育,今年年中去睇兒科,兒科覺得太快,轉介去瑪麗。so far,未搵到異常,但因為太矮小,可能要推遲發育去給她多些時間去長高。

大宅

唔好意思!點樣推遲發育架?打針?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:唔好意思!點樣推遲發育架?打針?

唔好意思!點樣推遲發育架?打針?
每個月或每三個月打一次針,要去醫生到打。

私家醫生亦recommend日日打growth hormone

大宅

咁你會揀邊樣?囡囡除了身高長得慢,其他一切正常?從來無去遺傳科?
鄭醫生都有叫我打生長激素,但我十分猶豫。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:咁你會揀邊樣?囡囡除了身高長得慢,其他一

咁你會揀邊樣?囡囡除了身高長得慢,其他一切正常?從來無去遺傳科?
鄭醫生都有叫我打生長激素,但我十分 ...
其他一切正常,只是growth curve 得3%。

我估一定會打推遲發育的針。打不打生長激素會聽埋政府醫生的意見,畢竟私家醫生一般好aggressive. 透過政府買生長激素比私家平4成,平好多㗎!就算係政府買,平啲,打3-5年,都夠俾一層细價樓的首期。

大宅

謝謝妳既回覆,原來咁貴!希望你孩子盡快得到適當既治療!
CAC初初覺得我仔以RSS,所以去遺傳科都係驗呢樣,後來無發現再驗埋染色體搞左四年才開始有眉目

伯爵府

好媽媽勳章

引用:謝謝妳既回覆,原來咁貴!希望你孩子盡快得

原帖由 hannalam 於 15-11-25 發表
謝謝妳既回覆,原來咁貴!希望你孩子盡快得到適當既治療!
CAC初初覺得我仔以RSS,所以去遺傳科都係驗呢樣, ...
搵到原因都好,政府跟得唔錯嘅。

奇怪,一路都冇醫生叫我女去睇遺傳科。可能因為出世夠重,亦冇任何delays.

大宅

係咪無早發育既原因架?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:係咪無早發育既原因架?

係咪無早發育既原因架?
其實她又不算過早發育,是在正常range。不過因為她本身矮小,再加偏早,所以才過份矮小。唉!

大宅

其實有3%和各方面無delay都已經好好了。我仔條線一直係下面,無掂過生長線。唉

伯爵府

好媽媽勳章

引用:其實有3%和各方面無delay都已經好好了。我

其實有3%和各方面無delay都已經好好了。我仔條線一直係下面,無掂過生長線。唉

...
搵到原因應該有方法幫他的。

大家加油,為每cm努力!

男爵府

回覆:我個奀仔奀之謎終於解開

搵到都知道個問題既所在

大宅

畀面勳章

hannalam 發表於 15-11-24 18:09
我個奀仔一直好奀,生長緩慢,一直唔開胃,原來染色體異常,22q11缺損。雖然仍然要等一年至有結果去判斷父 ...
想問你仔仔幾大?
我仔3歲 22lbs, 85cm .....低於生長線, 你係醫生要求驗染色體???

我book 左12月尾睇營養科......定係再book兒科再要求驗染色體?

大宅

回覆:子皓媽媽 的帖子

遺傳科唔肯轉介,話唔係佢範疇,又話基因無得醫。最後我要求佢地寄返份報告去跟開既兒科既政府醫院。

大宅

引用:Quote:hannalam 發表於 15-11-24 18:09 我

原帖由 emignow 於 15-11-25 發表
想問你仔仔幾大?
我仔3歲 22lbs, 85cm .....低於生長線, 你係醫生要求驗染色體???
我當年無自己要求,係CAC兒科醫生看我仔以RSS遺傳病至轉介去驗咋。

首頁

尾頁

跳至