3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

咁有無得搞架?

複式洋房

回覆:emignow 的帖子

要兒科轉介!

複式洋房

回覆:我個奀仔奀之謎終於解開

原來要睇遺傳科?我而家好擔心!
我囡出世2.77kg, 都跟倒3%生長缐,曾經一度上倒10%,之後4-5個月開始偏離,跌出growth graph。加固后,每日大概一糊兩粥三奶(全人奶),每歺粥都可食倒大概一碗大人飯 ,自問唔覺得佢食得好少(不過不失喇)。9個月健康院見醫生寫轉介信睇兒科,要排到1歲先有得睇。而家9m半,6.7kg,64cm, 超細粒,成日比人問夠6個月未😔😔😔,我真係唔知我可以做D咩令佢肥D。

大宅

check 到係遺傳問題甘之後會點醫?

大宅

引用:check 到係遺傳問題甘之後會點醫?

原帖由 Mamimi12 於 16-01-12 發表
check 到係遺傳問題甘之後會點醫?
講之後會點,原先伊院醫生話咩額外referral都無,話我仔現有既follow up繼續就得,驗染色體結果係唔會有更多既跟進。這番話我覺得真係好古怪,好似唔想理唔想做咁。之後找了瑪院既醫生,清楚講解染色體報告,話會寫信給CAC講返呢隻係咩病,對發展及學習會有咩影響,睇下有無跟進,就算無額外跟進,醫生話當教育下班醫生呢隻罕見病,幫下其他小朋友。另外,呢隻病文獻講有機會有結構性心臟病,所以醫生寫紙叫我給兒科安排檢查。問及生長激素,醫生話文獻只有大約三年,(唔似RSS咁咁多數據支持生長激素係唯一幫到RSS細路生長)未有足夠數支持有用定係無用。

大宅

引用:原來要睇遺傳科?我而家好擔心!我囡出世2.

原帖由 AnitaTse 於 16-01-08 發表
原來要睇遺傳科?我而家好擔心!
我囡出世2.77kg, 都跟倒3%生長缐,曾經一度上倒10%,之後4-5個月開始偏離 ...
除了奀,仲有咩徵狀?我仔徵狀有好多,所以兩歲時轉介去驗基因。就快見兒科,睇下醫生有咩跟進呀。畀阿仔玩多啲,玩倦了,看看能否食多啲。加油!!

大宅

引用:Quote:supercass 發表於 16-1-4 17:57 我囡

原帖由 emignow 於 16-01-05 發表
CAC 係咪要轉介唔可以自己約嫁?
由健康院轉介去CAC

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

但係知道後...有咩可以做...可以點???

複式洋房

引用:Quote:原帖由+AnitaTse+於+16-01-08+發表原

原帖由 hannalam 於 16-02-20 發表
除了奀,仲有咩徵狀?我仔徵狀有好多,所以兩歲時轉介去驗基因。就快見兒科,睇下醫生有咩跟進呀。畀阿仔玩 ...
冇咩特徵,食玩訓冇問題。剛睇咗QE兒科,抽咗血驗同埋轉介見營養師。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hannalam 於 15-11-24 發表兩

原帖由 ivyscyip 於 15-11-24 發表
我嗰都係瑪麗兒童內分泌科跟緊,不過我嗰大啦,快10歳。。。剛剛做完生長激素test,下個月就會睇下點搞。

...
跟進成點?之前睇書,有針打可以高。

伯爵府

好媽媽勳章

芝芝吉 發表於 16-2-24 22:35
跟進成點?之前睇書,有針打可以高。
已開始打針個幾月,每日在家自己打。

伯爵府

引用:Quote:芝芝吉 發表於 16-2-24 22:35 跟進成

原帖由 ivyscyip 於 16-02-25 發表
已開始打針個幾月,每日在家自己打。
政府定私家?費用如何?好似要打幾年。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+ivyscyip+於+16-02-25+發表已

原帖由 芝芝吉 於 16-02-25 發表
政府定私家?費用如何?好似要打幾年。
政府。但因為想方便些,用自費那隻藥。非常貴,一個月三千幾。費用亦會按重量增加。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 16-02-25 發表政府

政府。但因為想方便些,用自費那隻藥。非常貴,一個月三千幾。費用亦會按重量增加。

...
咩情緒先要打針?
我仔剛到3生長線。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+ivyscyip+於+16-02-25+發表政

原帖由 芝芝吉 於 16-02-25 發表
咩情緒先要打針?
我仔剛到3生長線。
政府會驗生長激素,如果缺乏,會叫你打,亦會免費提供(但不方便的,要自己mix)。我女不屬於缺乏,但expected height低於3%(因為本來已3%,但偏早了發育,預計遠低於生長線),政府醫生會suggest打,但要自費(直接同藥廠買,方便,亦不見針的)。同一藥,政府出藥單比私家藥單平30%左右。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 16-02-25 發表咩情

政府會驗生長激素,如果缺乏,會叫你打,亦會免費提供(但不方便的,要自己mix)。我女不屬於缺乏,但expec ...
要幾大開始打針?打幾多年?有無副作用?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+ivyscyip+於+16-02-25+發表政

原帖由 芝芝吉 於 16-02-26 發表
要幾大開始打針?打幾多年?有無副作用?
每個小朋友情況不同,我又唔係醫生。如有需要打,醫生會講㗎啦。你有擔心,咪搵普通醫生寫紙去醫院排兒童內分泌科。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 16-02-26 發表要幾

原帖由 ivyscyip 於 16-02-26 發表
每個小朋友情況不同,我又唔係醫生。如有需要打,醫生會講㗎啦。你有擔心,咪搵普通醫生寫紙去醫院排兒童內 ...
謝謝。資訊。

大宅

我個仔都轉介左今年十月去睇QE遺傳科。
佢唔鐘意食固,迷戀人奶,又有先天性心雜音,被懷疑係Noonan症候群。
我都覺得好煩,每日餵食野好似打仗咁。
我承認我煮野唔好食,唔岩佢胃口,亦試過一餐煮四五碗唔同既野等佢揀佢鐘意既黎食,但都係每樣食幾啖就算。
一唔比佢食人奶,就好似癲左咁。
而家14個月,從來都未掂過生長線,長期-3%以下。

好煩好煩,好灰。

有咩想問就問啦~~~

大宅

引用:Quote:原帖由 hannalam 於 15-11-24 發表你

原帖由 ivyscyip 於 15-11-24 發表
唔好誤會,我嗰未知點解咁奀,所以我問你點發現。

我嗰係女,三歳已睇過鄭醫生,驗咗一堆嘢,冇異常。
誰是鄭醫生!?

阿仔由出世至18個月都係3%,但去到3歲半就跌出生長線。我之前睇左普通科醫生,佢寫左轉介信俾我去健康院,今個月中去健康院。

我同老公都細粒,我154cm,老公162cm。我覺得似遺傳矮小,加上佢長期厭食。

首頁

尾頁

跳至