論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為工作表現長期不達標,再加上今晚同我老公,奶奶對駡,忍冇可忍,即炒4年半姐姐,要俾遣散費severance payment 嗎?
姐姐話我炒佢要俾喎,真的嗎?
註:我是會再請工人姐姐的。

伯爵府

回覆:剛炒4年半姐姐,要俾遣散費(severance payment) 嗎?

這個是你不再請先要比的。 問勞工處最好。 你有沒有出過warning letters ? 有就最好,可以做evidence in case 姐姐癲起來要投訴你!

大宅

回覆:pandaforever 的帖子

只是多次口頭警告,冇出過warning letter.
打電話去問只是電話錄音,仲等緊回覆。

大宅

引用:因為工作表現長期不達標,再加上今晚同我老

原帖由 vanbux 於 15-12-02 發表

因為工作表現長期不達標,再加上今晚同我老公,奶奶對駡,忍 ...
4.5 年不需,未夠5年

子爵府

在以下情況,僱主須向傭工支付遣散費:
 傭工因裁員而遭解僱,或僱傭合約在期限屆滿後,因裁員的理由沒有續訂合約*;以及
 傭工在被解僱前,已連續為同一僱主工作不少於24個月。

因你會再僱用工人所以無須支付,但有些情況就必須支付遣散費,如僱主移民或單獨照顧的老人家過身等等。

大宅

回覆:tuenmunoasia 的帖子

多謝你回覆呀!

子爵府

你小心D處理,一陣工人玩野屈你因為唔想比長服而搵借口炒佢

la_source    發表於 15-12-2 12:39

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:+本帖最後由+vanbux+於+15-12-2+04:43+編輯

原帖由 vanbux 於 15-12-02 發表

因為工作表現長期不達標,再加上今晚同我老公,奶奶對駡,忍 ...
再請工人就唔使畀遣散費.

未夠5年唔使畀長期服務金, 但可以預咗佢會告你為咗唔使畀長服佢而現在炒佢....

大宅

回覆:剛炒4年半姐姐,要俾遣散費(severance payment) 嗎?

\'再請工人唔洗比\' 好似係apply to 工人自己辭職。你問下agency or 勞工處好d喎

男爵府

vanbux 發表於 15-12-2 03:57
因為工作表現長期不達標,再加上今晚同我老公,奶奶對駡,忍冇可忍,即炒4年半姐姐,要俾遣散費severance p ...

你可睇:
http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57l_whole.htm#Q1

如都喺唔清楚,直接去稅局大樓的勞資關係科問(真人問,唔記得幾樓)

如你會請,即你未有減少人手,所以不屬裁 員,你直接同姐姐講話你唔會俾及你亦無需俾,有問題叫佢去勞工處,佢吹你唔脹。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔使

大宅

多謝大家回覆。
姐姐去左菲律賓領事館問完後同意不用俾。
已簽收所有野,已經離開我家了。

首頁

尾頁

跳至