懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

事原係某日收工搭巴士,見到冇位咪坐係關愛座囉,點知去到中途比人話我後生細女同丫婆(望落60歲倒,仲好似好健康,有做開運動果隻)爭位坐,我咪解釋我有左BB都需要坐,點知比個丫婆話我肥就扮大肚(可能我岩岩4個月多少少未見得哂肚,本身少少肚仲鐘意著鬆身衫),果時我好無奈亦都吾想同佢爭拗就起身讓左個位比佢,其實吾想同佢拗係怕比人拍片放上網,諗返起勁無奈

複式洋房

我都試過 但我冇讓返比佢坐 好彩我附近有個先生幫我出聲話返個呀婆咋

別墅

回覆樓主:

算喇,我七個月果陣搭巴士,個個淨係望住我個肚都唔讓座(見我得廿幾歲掛),仲要有幾個男人女人見有位即刻搶黎坐(但我連搶黎坐既意思都無),好彩後來落車既一堆人落車見我大肚都小心就住我咁過(無位企得走廊位企),我之後見有位先走去坐,我同自己講就算肚幾大都唔會同啲自私鬼爭位坐,費時激氣

別墅

唉,我今日坐地鐵,成九個月西瓜咁大的肚都冇人讓坐啦,仲要同我爭關愛坐!直到我站到落車都冇人理。

大宅

回覆樓主:

我都習慣左無人會讓坐,我有次仲嬲 我都8個幾月個肚都好大好明顯 無得坐企都唔緊要,有個大陸人係九龍塘落車明明前面有好大空間比佢落車加上我又無阻到佢 佢竟然一手向對我個肚推
我啲火就黎料 頂唔順爆粗鬧佢,佢仲要好無辜既眼神望住我先慶 對唔住都無聲
落車好似趕住去死咁!!

男爵府

引用:事原係某日收工搭巴士,見到冇位咪坐係關愛

原帖由 hebie_ka 於 15-12-10 發表
事原係某日收工搭巴士,見到冇位咪坐係關愛座囉,點知去到中途比人話我後生細女同丫婆(望落60歲倒,仲好似 ...
算啦!!我今日坐地鐵,有個盲人入車箱都冇人讓!到最终我7個幾月大行埋去,扶佢坐底!過咗一分鐘有個女仔先肯讓比我坐!香港变晒了!!

大宅

回覆:未夠班坐關愛座?!

我而家九個幾月,下星期預產,坐都俾人望住,唉…啲人係咁㗎,唔好預有位坐,我試過全車得返一個關愛位,俾左個阿婆擺嘢,咁我咪行過去叫佢讓返個位出黎,她同我講拎唔到啲嘢,要擺,我算,唔再講,當時已經九個月

大宅

算啦,我已6個月,肚望落都偏大,我都特登唔坐關愛座,我廢事啲人眼望望,然後自己又要解釋,咪讓比啲更加有需要的公公婆婆坐囉,我們還後生及做到冇所謂啦

別墅

算啦,我覺得坐以外。。。香港人其實啲搭車面貌好差囉。
地鐵繁忙時間都一分鐘一班啦,係都要衝同夾硬迫入嚟,上到都又唔行入啲,一尾掛住玩電話
搭電梯又係,上遲一級好似要佢去x咁,係咁左攝右攝

男爵府

冇話未見肚,就算個肚大大隻都冇人讓座喇

複式洋房

依家呢d風氣都吾知邊度轉黎,以前細細都學讓座,試過1次我都怕怕,寧願行遠幾步由總站坐

大宅

引用:唉,我今日坐地鐵,成九個月西瓜咁大的肚都

原帖由 想要奇蹟 於 15-12-10 發表
唉,我今日坐地鐵,成九個月西瓜咁大的肚都冇人讓坐啦,仲要同我爭關愛坐!直到我站到落車都冇人理。
...
每日都要睇運氣呀,好多辛酸史,只是好想講,而家啲人點可以咁冷漠呀。見到啲人扮瞓就嬲嬲哋,坐少一陣好似會死咁,算啦,我坐少一陣都唔會死

大宅

引用:事原係某日收工搭巴士,見到冇位咪坐係關愛

原帖由 hebie_ka 於 15-12-10 發表
事原係某日收工搭巴士,見到冇位咪坐係關愛座囉,點知去到中途比人話我後生細女同丫婆(望落60歲倒,仲好似 ...
你要堅持啊,啲阿婆唔係女人呀,扮大肚,我冇咁無聊啊!

大宅

引用:我而家九個幾月,下星期預產,坐都俾人望住

原帖由 chung816 於 15-12-10 發表
我而家九個幾月,下星期預產,坐都俾人望住,唉…啲人係咁㗎,唔好預有位坐,我試過全車得返一個關愛位,俾 ...
叫佢放落地下啦,有病啊,啲野有冇咁重要啊,人哋大肚呀!

別墅

我果日搭巴士都係
同你件事好似 個女人坐我隔離(關愛座)
之後有個丫婆上車 佢話我五讓坐
我有左8個月 個女人40幾歲
佢睇五到我大肚話:而家啲後生五識讓座<—望住我講

大宅

引用:冇話未見肚,就算個肚大大隻都冇人讓座喇 +

原帖由 子皓媽媽 於 15-12-10 發表
冇話未見肚,就算個肚大大隻都冇人讓座喇
每日都經歷真係好心痛,我六個幾月二胎,個肚都幾大下,經常被人無視但最近收工馬鐵關愛坐,我基本上能坐到。

複式洋房

而家啲人唔識讓座
我返工放工都無諗住有人會讓
反正係公司都坐成日
企下當做運動
只係希望啲人可以睇清楚唔好撞到我個肚
有啲人盲咖咩
硬要逼上車乜都睇唔到

大宅

你好聲好氣, 我比亞婆坐都唔係最大問題, 但唔好話我扮大肚. 真係佛都有火.

大宅

引用:我果日搭巴士都係+同你件事好似+個女人坐我

原帖由 plt.t 於 15-12-10 發表
我果日搭巴士都係
同你件事好似 個女人坐我隔離(關愛座)
之後有個丫婆上車 佢話我五讓坐
唔好理佢,唔需要解釋,個肚係度。

別墅

hebie_ka 發表於 15-12-10 00:04

講真,我係你,我一定唔會讓俾佢,佢嘅態度咁差點解仲要讓,至憎d老人家持老賣老,好似乜都應份咁

首頁

尾頁

跳至