想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

三十歲,結婚一年多d,結婚前雙方驗過身,乜都正常。而家cycle平均over 35天左右(今個月仲40日添! )其實上年開始停左避孕藥一年,經期都冇埋!去睇好多西醫中醫,飲好多好多苦茶之後先有番M,好慘!mouth:

順帶一提,苦口婆心地﹕千祈咪亂食避孕藥!西醫成日話一停藥就可以生仔,我停左一年都冇呀!d經停哂,出盡發寶去醫呀。原來有M好痛苦,冇M仲痛苦!姊妹們三思而後行呀!

講番"做人"計劃﹕2008年一開始,cycle正常番就開工啦!最初都係試試下,冇好在意bingo唔bingo。但聽人講三至六月都應該bingo,但我地試左好方法,用驗排卵棒呀,計哂日期咁...等左八個月都唔得,好傷心

我三個月前去睇過西醫,佢好好人,心理輔導我,又教我cycle點計(其實我知)又叫我放鬆d,又話比一年時間自己,到時先再驗身。

但啱啱今個月我M遲左又好唔舒服,可能成日仍住仍住有。唉,又係失望,都唔知用左幾多支驗孕棒(因為我成日驚住有又唔知)我而家好唔開心,有時見到大肚媽媽(好多同事朋友喺呢8個月大肚兼生左lu)甚至街上遇到BB都眼紅紅。有個衰同事仲成日哂命大講仔女經,又成日問我幾時有呀?你最近肥左d,係咪有左?好難受...成日喊

我明白我要放鬆,壓力大難受孕。我d 媽媽friend都叫我relax。但我真係好憎個個月等排卵等bingo呀!成個過程令我越黎越唔開心。我老公都勸下我,但男人又點明個過程幾咁漫長!

希望有同樣經驗嘅姊妹傾下,始終經歷過先明白!

子爵府

唔好咁灰心....
你仲咁年輕, 我比你大6年, 仲死啦, 日日倒數緊咁.... 你仲有大把時間, 試唔到仲可以試下人工果0的, 我就"忟"少少啦, 因為人工的話過左40都唔容易
放鬆少少, 唔好咁緊張。有時有0的野急唔黎....
試下做下運動, 對身體好0的, 受孕都有幫助
祝早孕好孕

複式洋房

大家努力!

多謝回覆!
我想多d游下水,分散下注意力囉!我其實有哂心理準備,如果不孕,就算數lu。我係咪意志力好薄弱呢?mouth:

我希望多d收到各位好消息,等我"士氣高漲"d啦!(哈,打仗一樣)

大宅

我好同意你講的野...係避孕藥吾好亂食呀,...我都有你類似的問題....一停藥...就吾來經...又睇中e又睇西e...後來...其中有一個中e話我知...佢話呢d藥...係吾可以連續食多過半年...因為如果係咁...人的身體就會依賴左呢d人工周期...佢自己吾識work架...
我係stop左二年藥...但周期仲係好吾準...
雖然我本身都好吾準...但從來都冇試過咁吾準...而家咁耐都冇bb...check左d仔原來自己排卵有問題...所以...而家開始要食排卵藥...
西e話...食二個月又要返去check啦....
希望排卵藥冇咁多負作用啦~

大宅

仲有呀...吾好灰心呀...希望在明天呀~~~
大家一齊努力!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

子爵府

好媽媽勳章

Hello, 試下去的短線旅行呀, 我都係咁有左咋!

珍珠宮

畀面勳章

心境真係好影響架.而我明白係好難控制.因為我都經歷過...喊過無數咁多次..我都試左4年先有呀...even依家陀住bbs...間唔時諗返...對眼d眼淚都忍唔住湧出黎架.....唔好灰心呀..調理好自己個心情係最緊要架..到最後我真係好括達去面對架..
同埋我想問你未食避孕藥前,經期係咪都係咁亂架? 同埋西醫有沒話你點解個cycle咁長既? 究竟有沒check過什麼原因經期咁遲黎呀? 你知唔知自己有無排卵呢?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我try左二年都仲未有, 心情試過大起大落, 依家已經去到一個心淡階段, 今年11月28日我已經book董醫生, 希望唔駛到睇董醫生前我已經bingo左啦:;pppp:

複式洋房

多謝大家呀!見到有回覆好安慰呀!

我去埋長線旅行添啦! 我未食藥之前M都OK準嫁,偶然遲一兩日喳!唉,"丸仔"害人不淺

我都擔心cycle越黎越長問題,唔知點解今個月特遲,又冇食過藥,可能工作同bingo壓力掛!我用過一盒"萬獸XX"排卵棒嫁,冇排卵驗出,又從來唔覺有蛋白咁嘅分泌。我問點解,醫生仲話你唔好搞咁多野,relax d先啦!enjoy下啦!(好似講到我唔enjoy,咁慘)好搞笑

小蛇﹕我想問排卵藥會唔會引致多胞胎?可能我再等多一個月唔得,去睇醫生時提議下有冇可能

大宅

不要灰心,我都努力了五年,我現在懷孕六個月了!

子爵府

我都食過好多年(8年)0既丸仔, 停左幾個月左右。但可能我好彩0的, 停左之後月經都算正常, 冇停過經, 只係有時唔太準姐, 平均都要成30-33日來一次。其實以前未食丸仔都差唔多, 所以丸仔對我0既影響可能冇咁大。
你用排卵棒測試排卵, 如果係初用最好用多幾日, 有時真係唔知佢幾時至排, 我最初用0既第一次, 計0岩大約係排卵期, 驗左幾日都冇, 以為一定係自己唔排卵啦, 點知驗多幾日就有條線出左黎, 證明有排到卵....
所以有時要驗多幾日至知....
但你話冇白帶分沁, 其實都唔奇, 有0的人排卵都唔會有分沁果0的野0架。
如果唔怕煩唔怕大壓力, 可以量埋體溫, 雖然唔知有冇大幫助, 但有0的數據0係手, 睇醫生時比佢作個分析或參考, 或者都有用。
最重要係唔好咁大壓力, 順其自然加埋積極行動, 咁盡左人事心安理得就可以喇....
我而家都36.5歲, 諗住試半年唔得就去睇不育, 睇過都唔得就轉為養多幾隻寵物算數....

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

樓主,你婚驗身正常啫,唔代表你有排卵架,你最好打電話問問你嘅相熟婦科醫生,你想照排卵及驗黃體酮,係邉几日去照或驗好。
一般。。。如果cycle係28-30日之,係經期嘅笫12天去醫生處照Oltrasound,如果你有排卵的話,會照到粒卵子的!另。。。係經期嘅笫21日,去抽血驗黃體酮,亦都會知你有冇排卵。

另。。。放鬆或放棄(順其自然)係一個好方法,你越緊張就越唔得!

男爵府

真係唔好食避孕藥...
真係有苦自己知...
有朋友及後輩者,請告誡之!!!

樓主,我有些提議,
其實有些在bk d sisters度學,
好簡單,你可以試吓-
1. 飲桑寄生- 我8月頭睇到topic即買來煲,之後好快就check到排卵,跟住就...
2. 若戒口會令自己情緒低落,就自己再重新衡量輕重,總之要心情愉快.
3. 時要儘情投入,唔好太大壓力,唔好交功課,要好好享受,放鬆自己,好似要在女性最興奮時射入才較高機會bingo,因為子宫會有吸力讓精子較易上游
4. 做適量運動,有時間就做,若生活太忙未能配合,別太介懷,不定期也可以的,只要心情舒緩
5. 去排定不育先(因為要等好耐),咁可以同自己講,萬一真係唔得都有後著...

純粹個人意見,謹作參考

男爵府

原文章由 emt1314 於 8/23/08 15:07 發表
樓主,你婚驗身正常啫,唔代表你有排卵架,你最好打電話問問你嘅相熟婦科醫生,你想照排卵及驗黃體酮,係邉几日去照或驗好。
一般。。。如果cycle係28-30日之,係經期嘅笫12天去醫生處照Oltrasound,如果你有排卵的話,會照到粒卵子 ...

我估先用d仔排卵條check先會較化算呢!

大宅

首先情緒方面吾好太波動,之前有日我用d仔有淺線,但嗰日情緒有大改變,之後d仔無線tim,卵都吾排, 所以要放鬆自己,無壓力咁先容易bingo 架,知無!
加油!!!!

別墅

原文章由 thundersml 於 08-8-23 15:08 發表
真係唔好食避孕藥...
真係有苦自己知...

樓主,我有些提議,
好簡單,你可以試吓-
1. 飲桑寄生- 我8月頭睇到topic即買來煲,之後好快就check到排卵,跟住就...: ...

hi thundersml,

請問飲桑寄生茶真係有助排卵 ? 因我有排卵問題.... 又吾知乜有助排卵mouth:

大宅

molelee,
唔好灰心呀!!我今年都29歲啦,
試咗1年9個月,
我都有過唔開心都喊既日子,
但我知咁樣會更難成孕,
所以盡量令自己放鬆啲,
我哋哩個年紀,話細唔細,但都未係超齡,
宜家快啲揾醫生幫手都唔遲呀(我決定咗下個月做iui啦),
我哋已經比好多sis幸運,
要積極啲、加油!

大宅

我上次day13都去見過董醫生,佢話我左邊有粒大卵好靚,但我努力左好多日,最後m來了。
想問有冇人知,有卵會唔會唔排出來,(我照左輸卵管,係通的)
另黃體係醫生叫先可以驗,定自己可以驗?
thanks

大宅

原文章由 thundersml 於 08-8-23 15:08 發表
真係唔好食避孕藥...
真係有苦自己知...

樓主,我有些提議,
好簡單,你可以試吓-
1. 飲桑寄生- 我8月頭睇到topic即買來煲,之後好快就check到排卵,跟住就...: ...

想問桑寄生點煲, 你1星期飲幾多次?

首頁

尾頁

跳至