樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

將軍澳依四年內 仲會唔會有新樓盤

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

將軍澳站上蓋, 將興建6幢物業,包括4幢42層至45層高住宅物業(約1,150個單位)、1幢36層高酒店(約1,290間房),以及1幢36層高酒店連寫字樓大廈,預計將於2010年及以後落成。

等待驗證會員

原文章由 holmanloveki 於 08-8-23 12:08 發表
將軍澳依四年內 仲會唔會有新樓盤

點解咁問 ? 你諗住係果度買樓牙? 將軍澳真係買樓容易, 賣樓難, 我係果度中左伏, 年頭好市時, 人升多多, 佢升少少; 跌市時, 你係咁劈價, 可惜都冇人接貨, 真係賣到我 , 住左一年, 一路住一路賣, 最後要連裝修費都餂哂, 先賣得出, 以後都唔敢係將軍澳買樓 la.(我層樓仲要係調景嶺地鐵站上蓋而屋內有豪裝的新盆wor)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 shalala1997 於 08-8-23 15:25 發表

點解咁問 ? 你諗住係果度買樓牙? 將軍澳真係買樓容易, 賣樓難, 我係果度中左伏, 年頭好市時, 人升多多, 佢升少少; 跌市時, 你係咁劈價, 可惜都冇人接貨, 真係賣到我 , 住左一年, 一路住一路賣 ...

將軍o d樓都唔係咁差姐~係你買果個差d~李+誠樓
隔離維景都冇呢個問題~~

大宅

我而家係住西貢村屋,都考慮數年後搬去將軍澳住,村屋始終出入唔方便,所以想搬去將軍澳,諗住等樓市回返些,買間o向地鐵上蓋,坑口/寶琳都ok,但我們係未住過上樓屋o架(一直都係住村屋)幾鐘意慰南灣畔,個clubhouse好像很多o野玩.住將軍澳的街坊,對各屋苑有什麼優點?唔好的地方呢?(等我用來做參考,thanks!)

別墅

最主要的新盤除左 tko 站上蓋,就只有日出康城啦....不過日出康城就大把單位供應﹗未來幾年應該賣極都有得賣﹗

大宅

日出康城未必考慮,因聽人講個度係smell到d垃圾味,並我不須要買新樓.

別墅

好媽媽勳章

住得將軍澳, 緊係想住較新既樓, 因為唔洗用几十萬去大裝修番新..

講真, 我以前(01年)由港島東搬入黎住, 開頭都唔太習慣, 不過地鐵一通, 我就好ok嘞, 而家反而唔太ok港島既樓(除杏花村外)

主要原因係因為將軍澳d地方普遍都好乾淨, 樹木花草好多, 規劃完善, d路都濶d.. 唔似得港島, 車來車往, d路又舊又窄, 最值錢得塊地! (嗯,,唔好意思, 講到好遠潻)

講番tko既樓...
坑口計, 最新最靚係"蔚藍", 無論管理,建材用料, 地點,會所都係坑口最top, 有露台又可以曬衫, 不過比較貴, 同埋d房比較細.

最實用係東港城, 599都真係....好見洗, 666仲厲害, 大到丫, 整三間房都得!! 不過樓齡相對舊(好似唔知96定97年樓), 好多喉管都好似好殘咁, 會所冇咁靚, 但價錢都几高. 不過新鴻基樓, 好多人都鈡意..

南豐廣場, 所有野都不過不失, 唔洗太大期望, 佢勝在抵住, 管理都几好..

海悅, 比較"信"色, 因為我未聽過佢有咩優點, 所以我睇都未睇過, 又唔知點解, 地產都好小推介呢度.

新宝城, 可能有太多人話佢唔得, 不過睇過樓, 又唔係想像中咁差啫, 最唔好係可以養狗, 某几座既樓下有d臭... 佢既樓齡都好似係比較舊, 所以耐唔耐就聽都有人話佢d window漏水, 但住開向個度d人有d都覺得住得几舒服, 我睇過向山向海個d, 的確都唔差, 不過實用率就好低..

宝琳...我未睇過.. 因為我覺得佢太多人, 雜左d, 而且冇新盤
將軍奥..站
睇過好多意見, 所以淨係睇過將廣同將中,
將中, 係名過其實, 真係得個牌子效應, 廁所冇window係最大問題, 好多人都唔鐘意, 賣樓都難賣d, 由地鐵站番到屋企, 路程都几遠, 除非你買最近出口個座

將廣, 因為佢係南豐樓, 所以比人覺得唔好, 但係其實佢樣樣野都做得唔錯, 管理好, 會所好(設施多, 而且几靚), 房大廳都几大, 用料都唔差, 所以我鈡意佢多過將中好多

君傲灣, 佢起個時我見佢外形已經唔鐘意 (唔知點解), 所以冇睇過
調景嶺
除左維景,,,其他都被列入"唔洗睇"之名, 維景都唔錯, 感覺好舒服, 平台好靚, 會所設施齊, 名牌樓, 不過我個朋友話有時都會臭 (佢住維景), 不過几好住..我都去過, 咩都好, 但房太細..

(個人意見咋, 唔啱唔好鬧..)

大宅

原文章由 3kids媽咪 於 08-8-24 18:20 發表
日出康城未必考慮,因聽人講個度係smell到d垃圾味,並我不須要買新樓.

其實 tko 好多地方都有 rubbish 味, 我住過蔚藍, 東港同君倣, 最差係君倣 (個人意見)...

d 料勁差, 間隔唔好, 但係 $$ 唔平, 垃圾味都係最勁既, 好在我當時係租樓住. 樓上重有人成日 throw 嘢落街, 所以我個時都好少帶 bb 落去 podium 晒太陽. 我同個大堂姐姐好熟, 佢成日叫我咪行咁出, 佢話樓上成日有人 throw波子落 podium...所以 d glass 成日都要換.

複式洋房

I agree tc123!

大宅

回應:tc123

<海悅比較"信"色, 因為我未聽過佢有咩優點> 海悅的優點:1)連結MTR全天侯冷氣通道。2)两座物業旺中帶清淨、樓與樓相距遠,其它屋園無法比。3)路天泳池只供720戶住客使用、住客會所只為两座物業的業主服務。4)基本上這两座物業的業主都在97年樓價高位買入,能夠過度到現在的業主,都是高、中產人士,他們知道該物業廳房正、實用率高、單位景色好、無阻黨(特別是1座A、B單位東南海景)。5)由于兩座物業共:七佰幾伙,所以可以在地產公司的盤相對就少,經紀手上無盤又如何比客人比較。這就是你沒睇過的原因,地產都好小推介囉!有的地產經紀見到海悅有亮盤自已要了先。有的家庭在海悅有两叁的單位,父母、女、子都住在海悅,我知有幾個地產經紀都住在海悅。有機會可以去睇睇!經紀靠唔住,聽不如睇,風水佬都講。有講錯請見諒?<所以我睇都未睇過, 又唔知點解, 地產都好小推介呢度>

[ 本文章最後由 WongTungAmy 於 08-9-21 17:35 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 Venus_wong30 於 08-9-4 14:42 發表
我有朋友住東港城同將軍澳中心 感覺如下
跟tc123 有點似

東港城, 599好實用, 666雖然兩房 但廳大房大 樓價自去年三月 長期在三千八蚊呎水位 因係側皇 只得三/五/六座有這種面積; 七百九十幾三房 (有套厠) 都係好實 ...

將中好似有 d 725 呎既單位, 都好似 ok wor, 都係3房, 不過一個toilet, 有一間房係分開0係另一邊既, 如果想同工人房分開 d, 可以考慮...!

男爵府

牛年勳章

原文章由 Venus_wong30 於 08-9-4 14:42 發表
我有朋友住東港城同將軍澳中心 感覺如下
跟tc123 有點似

東港城, 599好實用, 666雖然兩房 但廳大房大 樓價自去年三月 長期在三千八蚊呎水位 因係側皇 只得三/五/六座有這種面積; 七百九十幾三房 (有套厠) 都係好實 ...

666, 2.58M, 好吸引呀 ...

首頁

尾頁

跳至