跳至

首頁

尾頁

複式洋房

康怡中英文幼稚園

請問各位媽媽對康怡中英文幼稚園的評價如何?

thanks!

大宅

我囝响呢度返pre-nursery... 我同老公同阿囝都好鍾意呢間學校, 老師嘅英文水準十分唔錯, 而且even d姐姐都好有愛心, 不過我哋想同阿囝鋪路將來讀主流小學, 所以嚟緊9月會轉校, 但係我哋全家都好唔捨得, last day阿囝返學嗰日, 連我都想

複式洋房

回覆 #1 jellycheng 的文章

你諗住會轉去邊間呀?

複式洋房

hm...the teacher Ms Cheung explained to me that they will increase the time of cantonese session in K2/K3 in order to prepare kids for main stream primary schools.

Is it true??

大宅

唔好意思咁遲覆你, 呢輪忙到c... 阿囝會去smm, 絕對主流派

原文章由 bbhellokitty 於 08-8-24 11:07 發表
你諗住會轉去邊間呀?

男爵府

HELLO,我有意APPLY呢間學校,請問佢地每日有冇PTH時間? 定ENG & CANTONESE?
THANKS

原文章由 jellycheng 於 08-8-23 23:34 發表
我囝响呢度返pre-nursery... 我同老公同阿囝都好鍾意呢間學校, 老師嘅英文水準十分唔錯, 而且even d姐姐都好有愛心, 不過我哋想同阿囝鋪路將來讀主流小學, 所以嚟緊9月會轉校, 但係我哋全家都好唔捨得, last day阿囝 ...
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

我上星期打過去問, 佢地職員答我nursery 係全英語, k1 問始先有PTH學, 係咪呢? 個職員叫我報kornhill international, 佢話kornhill anglo-chinese 係冇nursery 既, 又係咪呢? 因為我睇gov't 個web 又有喎...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

大宅

係呀, kornhill nursery班係全英文, 到k1起就加有普通話時間, 即係普通話老師每星期有幾個sessions(exactly幾多我就不太知道)上堂時間教授。

原文章由 onchai 於 08-9-11 15:58 發表
我上星期打過去問, 佢地職員答我nursery 係全英語, k1 問始先有PTH學, 係咪呢? 個職員叫我報kornhill international, 佢話kornhill anglo-chinese 係冇nursery 既, 又係咪呢? 因為我睇gov't 個web 又有喎... ...

[ 本文章最後由 jellycheng 於 08-9-16 12:43 編輯 ]

大宅

佢哋從nursery到k3都係英文主要(japanese section除外); nursery時全英, k1起就有pth時間, btw, 我唔覺得佢哋有cantonese session, 不過可能呢個cantonese session係要到k2同k3時先會有arrangement。另外, 請留意佢哋係first-come-first-serve架, 即愈早報名, 愈可以有上晝班, otherwise, 就要等上晝班小朋友退學至有得wait。

原文章由 小仙女Mummy 於 08-9-11 12:44 發表
HELLO,我有意APPLY呢間學校,請問佢地每日有冇PTH時間? 定ENG & CANTONESE?
THANKS

[ 本文章最後由 jellycheng 於 08-9-16 12:41 編輯 ]

大宅

其實, kornhill嘅中英文部(anglo-chinese section)已經無function, 佢哋而家只有international同japanese sections; nursery班就仲只得international班, 而從k1起就會分international或japanese班, 顧名思義, 日語班係日本小朋友讀, 而其他小朋友(包括local同any其他國籍)就會返international班。

大宅

呀... 仲有多樣嘢想分享一下: 我最近同阿囝試咗個native english comprehensive班, 阿囝上堂時, 見到個金髮鬼佬, 我以為佢會縮喺我後面, 點知佢無"喱"埋, 仲夠膽主動同個鬼佬老師講嘢 (當然係有d口窒窒), 連個鬼佬老師都讚佢叻, 而我老公都話總算無白費到我哋一番心機... 所以我諗住佢settled晒間新學校後, 我就會比佢返埋個英文班。

大宅

Hi,

Do you have the website? Thanks.

原文章由 jellycheng 於 08-9-16 12:37 發表
其實, kornhill嘅中英文部(anglo-chinese section)已經無function, 佢哋而家只有international同japanese sections; nursery班就仲只得international班, 而從k1起就會分international或japanese班, 顧名思義, 日語班 ...

男爵府

THANKS A LOT
請問你仔仔喺KORNHILL返學嗎?老師有冇愛心?是否負責任?
多謝!!

原文章由 jellycheng 於 08-9-16 12:58 發表
呀... 仲有多樣嘢想分享一下: 我最近同阿囝試咗個native english comprehensive班, 阿囝上堂時, 見到個金髮鬼佬, 我以為佢會縮喺我後面, 點知佢無"喱"埋, 仲夠膽主動同個鬼佬老師講嘢 (當然係有d口窒窒), 連個鬼佬老 ...

大宅

RE-POST: 我囝响呢度返pre-nursery... 我同老公同阿囝都好鍾意呢間學校, 老師嘅英文水準十分唔錯, 而且even d姐姐都好有愛心, 不過我哋想同阿囝鋪路將來讀主流小學, 所以轉校, 但係我哋全家都好唔捨得, last day阿囝返學嗰日, 連我都想

原文章由 小仙女Mummy 於 08-9-18 12:32 發表
THANKS A LOT
請問你仔仔喺KORNHILL返學嗎?老師有冇愛心?是否負責任?
多謝!!

大宅

Please check PM.

原文章由 iadalovebb 於 08-9-18 11:47 發表
Hi,

Do you have the website? Thanks.

男爵府

多謝你既分享,jellycheng,
咁我信心啦.. 希望我地仔囡都可以快樂成長..

原文章由 jellycheng 於 08-9-19 17:57 發表
RE-POST: 我囝响呢度返pre-nursery... 我同老公同阿囝都好鍾意呢間學校, 老師嘅英文水準十分唔錯, 而且even d姐姐都好有愛心, 不過我哋想同阿囝鋪路將來讀主流小學, 所以轉校, 但係我哋全家都好唔捨得, last day阿囝 ...

大宅

唔洗擔心太多, 我相信我哋嘅小朋友有我哋咁疼愛佢哋嘅父母, 已經一定會快樂地成長架。天主會時常保佑。

原文章由 小仙女Mummy 於 08-9-20 20:34 發表
多謝你既分享,jellycheng,
咁我信心啦.. 希望我地仔囡都可以快樂成長..

首頁

尾頁

跳至