懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

今日去驗尿時,Check到我有蛋白尿,想請問會有咩可能性呢…
好擔心呀…

複式洋房

簡介
蛋白尿即是從小便中大量流失蛋白,導致血蛋白降低及出現全身性水腫。香港同時患有血壓高及糖尿病的病人,患有蛋白尿及微蛋白尿的比率高達百份之四十三點一。以香港約有三十五萬人同時患有血壓高及糖尿病作推算,患有蛋白尿及微蛋白尿的病人多達十五萬人。蛋白尿及微蛋白尿是患糖尿性腎病的先兆。
病徵
患者會從小便中大量流失蛋白,導致血蛋白降低;但蛋白尿並無任何外在症狀,病人須定期測試才知道有否患上此症。
成因
導致蛋白尿的原因有幾種:
1. 暫時性蛋白尿的由脫水、發燒、懷孕等等情況下發生。
2. 持續性的蛋白尿與腎臟受損有關。可能由急性腎小球腎炎、慢性腎小球腎炎或紅斑狼瘡症等腎病引起。
3. 間歇性蛋白尿則由於膀胱炎或腎盂腎炎所引起。高血壓或心衰竭等疾病亦會引起間歇性的蛋白尿。
預防方法
預防的方法是飲食均衡及運動充足。
治療方法
由於引致蛋白尿的原因各有不同,故必須針對原因施藥。所以,發現蛋白尿,必先徵詢醫生意見,抽取腎組織診斷,才可獲得適當治療。除了藥物治療外,患者也要留意腎臟的保養,包括嚴格控制血壓、血糖及血脂,平日要有少鹽、少油、少糖的飲食習慣。

大宅

畀面勳章

我上次驗尿, 都驗到有蛋白, e生話可能係d分泌, 叫我張隻柸放開d, 唔好'high'到d分泌, 又或者清潔左d分泌先 ...
我之後再驗多次就無野lu.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

Thanks all...
我想請問.....咁會唔會有其他併發症呢.....
因為我聽過有一樣野咁妊娠毒血症…有蛋白尿會唔會有機會中黎樣野呢…

民房

我上次驗尿, 都Check到有蛋白, 但E生話有可能系暫時性蛋白尿。叫我Check多次。結果下次再驗就無野LOR.所以你視乎自己系屬于邊種蛋白尿先,唔使甘擔心住。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

要睇返你protein有幾多個+
如果係trace or + : 可以不理!
你之前食得豐富d都有機會咁!
如果2+ or above, 政府e院可能唔會放你返屋企喇!
你跟住落嚟, 留意d血壓, 睇下有無高~ 因為妊娠毒血係蛋白尿加血壓高
如果血壓唔高都無問題

伯爵府

btw, 你得18wk?? 妊娠毒血無咁早架!
多數人會30+wk有, mainly 37wk後
亦聽過24wk~ 不過少d

男爵府

原文章由 kerkermui 於 08-8-25 09:31 發表
要睇返你protein有幾多個+
如果係trace or + : 可以不理!
你之前食得豐富d都有機會咁!
如果2+ or above, 政府e院可能唔會放你返屋企喇!
你跟住落嚟, 留意d血壓, 睇下有無高~ 因為妊娠毒血係蛋白尿加血壓高
如果血 ...

我有3個+呀…不過係私家check到既…
血壓佢又冇特別提,唔知幾多先為之血壓高呢…
不過touchwood冇check到糖尿,果日我又真係食得幾豐富既~
聽你地分析完我都定番d,Thanks all~

大宅

原文章由 小千 於 08-8-23 23:05 發表
今日去驗尿時,Check到我有蛋白尿,想請問會有咩可能性呢…
好擔心呀…

妳唔好驚, 會影響BB。
我有少少血壓, 之前有一次驗到少少蛋白尿, 問過醫生, 醫生說有時蛋白尿會受食物裏的鹽份影響, 食得咸+休息不夠是check到少少的原因之一, 妳最近會不會吃得太咸了? 醫生說要多驗幾次都有才可作準。

雖然當時我沒有BB, 但覺得醫生的答案會幫到你。

伯爵府

原文章由 小千 於 08-8-25 22:15 發表

我有3個+呀…不過係私家check到既…
血壓佢又冇特別提,唔知幾多先為之血壓高呢…
不過touchwood冇check到糖尿,果日我又真係食得幾豐富既~
聽你地分析完我都定番d,Thanks all~ ...

血壓正常係 低過120/80 (呢個唔係實數) 我未有阿B都唔止呢個數, 剩係知自己120/80叫marginal ~

不過, 如果响c+ check到高, 姑娘會好緊張, (e.g. 嘩~ 你d血壓好高喎!!!) 叫你check多次!

首頁

尾頁

跳至