自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為聖誕好多飯局,我坐月中但好想去,食自助餐唔食生冷嘢就可以?係咪要介口?我補品照食咁得唔得?

男爵府

回覆:(認真急問)坐月係咪要介口?

嘩!生完咁好精力周圍食野!勁!
都係果句,信則有,不信則無啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

坐月出街容易入風, 生冷野當然唔食得, 但有冇餵人奶? 小心飲食好D
想去既咪一次半次應該問題不大

男爵府

引用:嘩!生完咁好精力周圍食野!勁!都係果句,

原帖由 waiyumama 於 15-12-15 發表
嘩!生完咁好精力周圍食野!勁!
都係果句,信則有,不信則無啦。

...
我已經生左差唔多兩星期喇,體力已回覆,好想去下食嘢嘛

大宅

帶返頂帽,包實自己,最好就唔出街啦

男爵府

畀面勳章

除了戒口外,你周圍去都會入風,不過跟樓上jm講,信則有不信則無!

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

要啊, 忍下口啊, 生冷野唔好食啊~

男爵府

我覺得過得到自己就ok 喇,坐月食咩,個個準則吾同。
不過有心理準備比人講or 話咯。

男爵府

引用:坐月出街容易入風,+生冷野當然唔食得,+但有

原帖由 blackberry 於 15-12-15 發表
坐月出街容易入風, 生冷野當然唔食得, 但有冇餵人奶? 小心飲食好D
想去既咪一次半次應該問題不大 ...
車出車入應該冇風吹到

我上胎都有餵母乳到23個月

我好想去食餐勁就真

伯爵府

信就戒口啦,唔信就食啦,btw, 我坐月時,好似平日咁,乜都食

Vinccy    發表於 15-12-15 13:03

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

坐月仲出街?係怕身體復完冇咁好。。。我自己體質問題,係冇咩戒口,加上揍幾個,有得休息最好盡量休息瞓o係度多d,係對條腰好。

男爵府

引用:我覺得過得到自己就ok+喇,坐月食咩,個個

原帖由 suisuisui 於 15-12-15 發表
我覺得過得到自己就ok 喇,坐月食咩,個個準則吾同。
不過有心理準備比人講or 話咯。
...
係,我自己冇乜所謂,反而我阿媽會話我⋯⋯

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有朋友坐月得唔好,之後成日病,唔睇咩大病,總之就成日唔舒服。

亦又朋友咩都做,但咩事都無。

if 我,會介下口先。樓主忍下啦,過年先勁食啦!

水晶宮

2018復活節勳章

真心講,係真係要帶帽,出街吾好吹親個頭,日後頭痛好慘的,我就係人版

男爵府

你問外國人直頭唔駛坐月添~~~

侯爵府

引用:Quote:原帖由 waiyumama 於 15-12-15 發表

原帖由 northernpole 於 15-12-15 發表
我已經生左差唔多兩星期喇,體力已回覆,好想去下食嘢嘛
自己衡量過,又有人湊細路就冇所謂

珍珠宮

坐月中仲有精神體力去街

子爵府

認真,岩岩生完:
會好虛弱,無咁多體力
要照顧初生bb,就算你有時間出街,bb都唔可以,最多兩個鐘度,又怕太嘈又怕太多人嚇親佢
所以...外在同內在因素下都好難成事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

northernpole 發表於 15-12-15 12:54
車出車入應該冇風吹到

我上胎都有餵母乳到23個月
唔係日日出去我諗都冇乜問題坐月真係好悶, 尤其大時大節
當放自己一日假囉唔食生冷野就得啦

男爵府

引用:有朋友坐月得唔好,之後成日病,唔睇咩大病,

原帖由 kitkit218 於 15-12-15 發表
有朋友坐月得唔好,之後成日病,唔睇咩大病,總之就成日唔舒服。

亦又朋友咩都做,但咩事都無。
我都怕會咁⋯⋯我坐月坐得好好除左聖誕幾次飯局真係好想去,我車出車入應該冇風吹,我都知道應該要乖乖坐月⋯⋯好難決定啊

首頁

尾頁

跳至