家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一份危疾保,每年供$8千幾蚊,供20年,得20萬保額,已經供左5年,而家諗緊cut唔cut好,因為覺得無咩用,又搵笨,有cancer都會係公立醫院醫ga啦,自己儲起佢仲好。但而家cut,之前供左個啲就會拎唔返晒,只拎得好小錢,好唔抵。究竟應該把心一橫cut 左佢定係cont'd?

大宅

回覆:危疾保cut or not?

我個份好過你,每年$4xxx,有30萬,供20年,供左4年,岩岩cut左

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:SYWu215 的帖子

三十万港幣?幾多歲買?

開心過每一天吧!

大宅

回覆:karachow 的帖子

如果買有年期既就會好d

複式洋房

睇個人, 8000一年又唔算負擔唔到
5年前開既plan, 要睇返佢包咩病, 同個賠償額會唔會隨年上升 (儲蓄成份)

雖說20年總供款額16萬, 同賠償額差唔多, 但你又保唔保證到你今日開始每年多8千, 20年後一定有20萬流動資金?保險既作用係保障, 唔一定係以賺錢看

唔好咁膚淺, 公立醫院如果係早期既話你都係要排期等, 衰起上黎等到變晚期既個案出面大把, 而且唔好以為公立食藥唔洗錢, 價錢唔會平得幾多, 我教會有教友淨食藥都食左200幾萬

大宅

引用:睇個人, 8000一年又唔算負擔唔到5年前開既p

原帖由 redhot1991 於 15-12-16 發表
睇個人, 8000一年又唔算負擔唔到
5年前開既plan, 要睇返佢包咩病, 同個賠償額會唔會隨年上升 (儲蓄成份)
買保險所謂保障有前設,一如身體上無問題要供到期滿,咁如供一年嘅話就有事,(好彩claim到嘅話)可收得到錢就當係保障,但好似中風都唔一定賠到,要睇下詳細嘅report中唔中你份保險所列嘅中風條件,我老爺中風果時我哋都諗如佢有保險係咪好d,但問過保險sales話唔一定有得賠,塞血管要塞正份保險列明嘅血管。
又有d女性原位癌又未必有。所以,買保險要好清楚自己要乜。買咗以為有得賠最終無就可能病得仲重!
第二就係槓桿,越大買就簡直係無槓桿,樓主供16萬只有20萬額,真係賭大小咁炸。
而20年唔中危疾,份保險現金價值應無20萬,咁又何來20萬cash呢?從保險借錢出來利息好高,又係搵笨嘅,明明佢比就5厘,借出黎就多5厘好多,真係打開門口做生意。。。

別墅

引用:Quote:原帖由+redhot1991+於+15-12-16+發表

原帖由 Ruby05 於 15-12-16 發表
買保險所謂保障有前設,一如身體上無問題要供到期滿,咁如供一年嘅話就有事,(好彩claim到嘅話)可收得到 ...
好老實咁講 你講個個所謂前設根本就係正常不過 無事唔洗賠錢咁緊係要供完個年期 係係錯 中左就唔洗供即賠 咁但係我諗會想因為咁想中

而且你話中左唔一定賠 中風要塞正條款講的血管 但都係醫生講咖姐 咁保險公司都係搵過曬料問過曬意見先出條款姐 不過而家d 危疾都好先進 小中風 或者頸動脈手術之類 比早風早期的早期危疾都有包
女性原位癌都係咖 女性生殖器官原位癌而家分埋唔同位都可以賠 我指 卵巢 輸卵管 子宮 子宮頸 全部都有wo

其實樓上意思係佢儲20年都未必有20萬cash 可以拎到出黎醫 而唔係話供滿20年斷單可以拎番20萬

危疾係保障 佢儲蓄成份 買黎只係希望可以供斷 保終身 而唔係睇佢投資回報有幾多 再投資用其他方法啦 儲蓄危疾始終係供得斷保終身

槓桿肯定係細 如年紀大 所以先話後生同埋健康買

係保單借錢 無錯 個息率睇落好高 但係唔係用複息計 用simple interest 的
姐係你借1萬蚊 息口當佢5% 你每年係還500 而唔係將每一年未還的500加落下一年本金再計

別墅

引用:Quote:原帖由+Ruby05+於+15-12-16+發表買保

原帖由 其實唔難 於 15-12-16 發表
好老實咁講 你講個個所謂前設根本就係正常不過 無事唔洗賠錢咁緊係要供完個年期 係係錯 中左就唔洗供即賠 ...
第一段最尾個句

咁但係都唔會有人因為咁想中掛

男爵府

包唔包標把藥?

大宅

引用:Quote:原帖由 Ruby05 於 15-12-16 發表買保

好老實咁講 你講個個所謂前設根本就係正常不過 無事唔洗賠錢咁緊係要供完個年期 係係錯 中左就唔洗供即賠 ...
所以買時要好小心睇d terms, 通常sales sale 保險時謂到天花龍鳳,講到乜都有得賠,但現實未必係咁。
重有,之前有新聞講,話有人有冠心病通咗波仔 claim 唔到,保險公司唔賠因中唔晒條件,跟手果個人去投訴,連醫生都唔明點解一個咁嘅case都唔當係,睇完份保險terms覺得簡直無理。。。
當然,每個人有唔同選擇,買時要清楚,睇樓主都應唔太清楚要d乜。

別墅

引用:Quote:原帖由+其實唔難+於+15-12-16+發表好

所以買時要好小心睇d terms, 通常sales sale 保險時謂到天花龍鳳,講到乜都有得賠,但現實未必係咁。
重有 ...
咁你又有你的道理 有d agent 為佣真係....

不過我覺得新聞都應該睇清楚 仲嘩眾取寵呀

以我所知呢 通波仔其實通常被歸類為早期嚴重疾病 或非嚴重疾病 舊式危疾通常唔包要嚴重到心臟病個刻先會賠 而家的通常有買早期會賠

同埋通波仔d支架好貴 姐係撐住條血管塞個波仔入去通的支架 幾皮一條 政府都唔包

大宅

引用:Quote:原帖由 Ruby05 於 15-12-16 發表所以

咁你又有你的道理 有d agent 為佣真係....

不過我覺得新聞都應該睇清楚 仲嘩眾取寵呀
係呀,我老公5/6份保險,一直高血壓咗好多年搵唔到原因,6年前搵到係因有腎上腺瘤,所以去割,佢買嘅保險只有住院現金claim到,危疾就唔中,真係要唔理到爆血管先有得賠。。。
好彩公司有醫療,我哋只比hhkd150 documentation fee, 就做咗成9萬嘅手術。
佢好早買保險,但好多都唔保

大宅

引用:Quote:原帖由 其實唔難 於 15-12-16 發表咁

係呀,我老公5/6份保險,一直高血壓咗好多年搵唔到原因,6年前搵到係因有腎上腺瘤,所以去割,佢買嘅保險只 ...
重有,當年剛出黎做嘢,佢用咗收入嘅3成買咗一堆保險,又話趁後生買保障平d,結果就危疾得十幾萬,真係一家去美國玩轉都唔夠用。
第二,買咗幾份果d人壽儲蓄,當時又話供7年就自動滚落去唔洗再供,結果係廿年後重供緊,而d錢就比sales同保險公司滚晒佢。。。。

我想講就係我老公買時想要嘅嘢同真係得到嘅嘢係兩回事。

別墅

引用:Quote:原帖由+Ruby05+於+15-12-16+發表係呀

重有,當年剛出黎做嘢,佢用咗收入嘅3成買咗一堆保險,又話趁後生買保障平d,結果就危疾得十幾萬,真係一家 ...
但係你老公幾好呀 有個保障意識 只可惜 係咪無review 無更新番 正常出新產品 舊客戶都有機會可以更新埋個保障範圍 但前提係agent 要搵你地

好多人都係咁sell 供幾多年就唔洗供 只可惜係基建於紅利 紅利非保證 派唔足就要再補錢 第二係就算頭幾年夠 佢可能後黎都唔夠 因為前幾年有拎紅利交保費 本金去滾存少左 一樣唔夠俾埋保費

加油啦 最緊要搵個信得過的agent

大宅

引用:Quote:原帖由 Ruby05 於 15-12-16 發表重有

但係你老公幾好呀 有個保障意識 只可惜 係咪無review 無更新番 正常出新產品 舊客戶都有機會可以更新埋個保 ...
話多個實例比大家參考,家母肺功能好差,一直响政府睇,每次攞兩個月藥比百幾但攞嘅藥出面買要過萬。每年攞藥都成幾萬成本。
呢兩年出入醫院,如私家保守估計係要過2百萬。當然,服務無咁好,但醫生經驗同儀器就真心講無得彈。
保險就係用係唔大唔細嘅病有用,去到真正大病同長期病就肯定返政府,除非係富豪。
真係唔係幾十萬就係保障。所以要諗清楚要乜同保乜。

大宅

多謝大家既意見,我諗都係cut左佢好啲!

大宅

我買既係fwd 危疾保

大宅

保額太細,cut啦。

琥珀宮

畀面勳章

危疾都咁少保障

男爵府

不如打去cs 問下details 先
可能你份危疾可能有life 成份,保費雙對貴過凈係危疾,又或者有紅利呢?

首頁

尾頁

跳至