自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:平時普通食飯我老公比,但過時過節食幾千蚊

原帖由 tingloveyin915 於 15-12-16 發表
平時普通食飯我老公比,但過時過節食幾千蚊一定係幾個仔女夾錢、冇可能要一個人比晒囉!

...

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

親子王國15週年勳章

父母對兒女嘅付出從來都唔會不差分毫.兒女對父母嘅回報亦不可能有'公價"
按自己能力.隨心.
對外人尚可"施比受更有福"
家庭.其實.從來都唔係"講道理嘅地方

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

每個家庭夾一份

水晶宮

回覆:出錢問題!

通常我出哂。

係女家果邊。

無咩所謂,最important 大家開心。

侯爵府

回覆:MATLOVEWIN 的帖子

最好每家夾錢 我家起男家中最窮 但夾錢銀碼係均等的 圴真D

水晶宮

引用:通常我出哂。係女家果邊。無咩所謂,最impo

原帖由 puppydingo 於 15-12-16 發表
通常我出哂。

係女家果邊。
比哂include 舅父果d.

男家唔出。

如果only 62 99出無所謂

別墅

平時食飯、大時大節,父母生日無夾過。現在大家年齡還後生,食到老是好長日子。。。
原因話其他成員無錢,係因為人地打工計。不是基層。但人地經常出外旅行,但不是豪華團,問題都需用錢的。
旅行又出,連所有洗費。其他成員自行帶洗費用了會問拎回,我覺得好嬲。
出錢係老公。我一向被鬧是小家!自己都有家庭,我當然不想現在還後生巳開始這樣,往後日子會點。。

珍珠宮

無論外家/夫家都唔會計得好清楚,大約係你一餐,我一餐咁囉!

翡翠宮

我覺得幾時都應該除人頭,咁最公平!當然,如果果餐邊個想請都冇所謂

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

通常輪流比或者除開大家夾。
有時由揾得多嗰個請

大宅

睇人格
我 c6 細佬(有時女友出席)同我父母一齊食
就除2計
我+c6出一份 細佬出一份(不論女友在不在場)
細佬說除2簡單易計
所以我平時亦會主動約細佬出街另外請佢食

但6299家 叔仔一家五口(有三個小朋友)
永遠只會我兩公婆 or 大伯兩公婆出錢
但叔仔電話ps 4全部新款
我結婚時叔仔亦無人情無做禮 坐5個位
叔仔仲話:我唔知送咩比你地好
老婆答:咩你有諗過送咩?
唔送禮我預左 但把口太賤
根本一家慣左食飯唔比錢 厚面皮
所以我好憎叔仔佢地一家

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

MATLOVEWIN 發表於 15-12-16 18:10
想知道如果家庭裡面搵得最多錢,係咪家庭聚會或者節日食飯,都唔應該夾份呢?要搵到錢嘅人出晒呢?當然家庭 ...

應該唔係,我們三姐弟,我細佬一家係搵錢最多,我們兩個家姐都會主動夾番錢,有時細佬唔收,我都唔好意思

水晶宮

我有時會咁講....: 有長者卡或學生證, 就唔駛俾.

大宅

引用:家家唔同、我老公係搵多少少、但長期咁請、

原帖由 luckybaby2011 於 15-12-16 發表
家家唔同、我老公係搵多少少、但長期咁請、長輩都算、人地拖男帶女、老實講、好傷、都不滿架、返請一兩次都 ...
我老公呀哥成家人又係唔會比錢,我哋比十次佢都冇比一次,兩公婆次次食完飯都坐係度等人埋單

珍珠宮

我識C6嗰日至今,大小餐都C6比錢~我自己呢邊一般都是一人請一次,比如聖誕我地比,新年就家姐比

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

老公算搵得多,份人又唔計較,家庭食飯好多時佢會一個俾晒,佢俾得好開心,所以我地冇夾錢既問題

珍珠宮

引用:想知道如果家庭裡面搵得最多錢,係咪家庭聚

原帖由 MATLOVEWIN 於 15-12-16 發表
想知道如果家庭裡面搵得最多錢,係咪家庭聚會或者節日食飯,都唔應該夾份呢?要搵到錢嘅人出晒呢?當然家庭 ...
我外家兩個仔女。。我地家庭聚會either AA 总數兩個仔女分 or 兩個仔女輪流一人請一餐。

我C6 那边都係咁。

子爵府

2024年龍年勳章

我幾弟妹有共識,因為細佬搵得多,而我做ftm 冇收入,所以唔洗我出,而大家只想齊齊整整可以一家人食飯,邊個出錢都無所謂

禁止發言

禁止訪問

引用:每個家庭作單位aa制,請埋父母。

首頁

尾頁

跳至