嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小囡腳指公甲爆咗....一半起咗.....有一半未起...我應該點做...如果拔掉成塊腳甲就冇...如果不起..成日用膠布保著..我應點做好...
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個囡都試過, 因腳甲己爆開, 所以要去看醫生, 要即時洗傷口(及包紗布)-因怕細菌入咗指甲, 及後約有5-7天自行在家定時洗傷口及包紗布, 再過多天指甲會開始收干, 到時用指甲器-cut去 (會分多次), 到全部cut清, 新指甲會新再生出來...(時間一個月)

原文章由 alvinchanmama 於 08-8-26 22:50 發表
小囡腳指公甲爆咗....一半起咗.....有一半未起...我應該點做...如果拔掉成塊腳甲就冇...如果不起..成日用膠布保著..我應點做好...

大宅

原文章由 waswinlmo 於 08-8-27 11:20 發表
我個囡都試過, 因腳甲己爆開, 所以要去看醫生, 要即時洗傷口(及包紗布)-因怕細菌入咗指甲, 及後約有5-7天自行在家定時洗傷口及包紗布, 再過多天指甲會開始收干, 到時用指甲器-cut去 (會分多次), 到全部cut清, 新指甲 ...

thx....當時我沒有帶小朋友去看醫生...只喺用黃藥水和她清潔...再貼膠布......不過今天我阿媽探我地..順便又問下老人家點做...佢都話cut咗塊甲...我都幾怕...所以阿媽幫阿囡攪掂咗...我就見到腳指公收咗水咁...麻煩你比意見呀...thx
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

首頁

尾頁

跳至