興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

貓貓6個月,尋晚突然唔食糧,成十幾個鐘都冇食過一粒,半夜我開啲罐罐加落去,但都只係食左少少,之前佢係冇罐都全部食晒。
今朝只比罐罐佢,佢就食,再睇佢個口好似出緊臼齒咁,想問會唔會因出牙而唔願食亁糧?另外佢食緊益生菌,唔知有冇關係?

大宅

回覆:突然唔食糧

我隻貓試過2個半月大果陣突然唔食糧,不過雞柳就肯食(佢超鍾意雞柳),我果陣仲以佢嘴刁,試過雞柳唔肯食糧,跟住無耐開始打克次同埋大細眼,好多眼分秘,好攰無心機咁,之後睇醫生原來係貓感冒

水晶宮

引用:我隻貓試過2個半月大果陣突然唔食糧,不過

原帖由 bbsheri 於 15-12-21 發表
我隻貓試過2個半月大果陣突然唔食糧,不過雞柳就肯食(佢超鍾意雞柳),我果陣仲以佢嘴刁,試過雞柳唔肯食 ...
佢前幾日就打過克次,今日就冇但就去爛便便今日去左三次,只係罐罐佢就會食,聽日會同佢睇醫生,希望佢冇事

大宅

回覆:laamling 的帖子

我果隻係甘嘔,結果係貓感冒

大宅

你快d帶佢睇醫生,貓貓唔食野好大件事.
上星期二我屋企隻貓貓(8歲+2個月)突然唔食野,唔出聲,到星期四向公司請半日假帶佢醫生,中午1:30返到屋企,佢已經好差,之後去到獸醫診所佢已經走咗
貓咪同人唔同,短短一,兩曰病情可以變得好差.
我好掛住佢,希望佢頭七我可以見到佢,我真係好掛住佢

水晶宮

引用:你快d帶佢睇醫生,貓貓唔食野好大件事.上星

原帖由 fandeniro 於 15-12-21 發表
你快d帶佢睇醫生,貓貓唔食野好大件事.
上星期二我屋企隻貓貓(8歲+2個月)突然唔食野,唔出聲,到星期四向公司 ...
rip
佢食罐罐但就唔食亁糧,本來諗住book今日睇,但full晒,最快都係聽朝11點睇,Touchwood佢精神都還可以,都會玩,希望唔係大問題

水晶宮

引用:我果隻係甘嘔,結果係貓感冒

原帖由 BLG 於 15-12-21 發表
我果隻係甘嘔,結果係貓感冒
咁佢又冇嘔呀,只係痾同唔食亁糧同飲少左水。精神都可以,都有玩

大宅

你隻貓貓昨日睇完醫生點吖?

水晶宮

引用:你隻貓貓昨日睇完醫生點吖

原帖由 fandeniro 於 15-12-23 發表
你隻貓貓昨日睇完醫生點吖?
醫生話應該係腸敏感,都可以叫腸發炎一種,話係小問題,過兩三日應該會好,但如果唔好就一定要返去覆診,因有貓貓試過因呢個原因引發胰臟炎或腸出血,有呢個問題有兩個可能,一係食物敏感另一係因貓貓週圍lum可能食左啲細菌入肚,佢話我貓貓好大可能係對轉緊既新糧敏感唔啱食魚。
食左藥冇再嘔touchwood,但尋日都仲痾左兩次,食都有少少胃口,但就一滴水都唔願自己飲,佢之前食好多水架

禁止訪問

引用:你快d帶佢睇醫生,貓貓唔食野好大件事.上星

大宅

回覆:seesee1010 的帖子

去到診所已經走咗,醫生話如果要知道死因,要解剖先知,佢已經走咗,唔想因為我地嘅好奇而搞佢.
昨日見佢最後一面,希望佢下世投胎做人,揾到好人家,好好生活.
佢係一隻好聰明嘅貓,識自己開門,開櫃桶,我地放工/去街返屋企,佢會到門口接我地.
走得好突然,真係好掛住佢.
R.I.P

首頁

尾頁

跳至