嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家可能唔清楚自己bb屬於邊種程度濕疹而搽潤膚膏,
搽極都唔岩bb,唔係好work,
以下係本人做既資料搜集,
希望唔多唔少都幫到大家啦!

人地bb岩用唔代表妳個bb都岩架!!

濕疹的徵兆和症狀因人而異,情況由輕微(如皮膚乾燥/紅色點點),中度濕疹(如紅色一撻撻/出水/發熱及發癢)至最嚴重(如皮膚破裂/痛楚及流血)不等。

紅字=可能致癌

輕微濕疹:娥羅納英/凡士林/aqueous cream BP/QV cream/cetaphil cream/DermaVeen Moisturising Lotion/蘆薈cream/雙妹嘜雪花膏/紫雲膏/physical cream/oliatum cream/
中度濕疹:1%類固醇/Protopic/Elidel/Mustela Stelatopia cream/VENDOME Ultra Cream/physical cream AI...等等
嚴重濕疹: (類固醇或其他)

*我會不停更新!!*

[ 本文章最後由 豬仔包包 於 08-8-29 15:56 編輯 ]

男爵府

原文章由 豬仔包包 於 08-8-29 05:07 發表
大家可能唔清楚自己bb屬於邊種程度濕疹而搽潤膚膏,
搽極都唔岩bb,唔係好work,
以下係本人做既資料搜集,
希望唔多唔少都幫到大家啦!

人地bb岩用唔代表妳個bb都岩架!!

濕疹的徵兆和症狀因人而異,情況由輕微(如皮膚乾 ...

吾該我想問QV cream/oliatum cream/physical cream AI含有類固醇或者藥性的嗎?

複式洋房

原文章由 idy926 於 08-8-29 13:57 發表

吾該我想問QV cream/oliatum cream/physical cream AI含有類固醇或者藥性的嗎?

三隻都冇類固醇....
大部份都有少許藥性,
呢d藥性係專比d"敏感皮膚/乾燥皮膚/濕疹皮膚/痕癢皮膚"用,

以上係潤膚膏,唔係藥膏,
除非列明致癌,否則大部份bb都岩用!

[ 本文章最後由 豬仔包包 於 08-8-29 15:55 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果真係嚴重濕疹就搵皮膚醫生睇下

我仔今年6月開始, 皮膚一直唔好, 菠蘿蓋及小腿成日出一撻撻紅色野, 以為係濕疹, 用 AI cream 搽, 搽極都唔得

最後, 星期四下午去左中環搵 "李" 醫生, 佢話仔仔果 d 係癬, 食左佢開既藥及搽佢既藥膏, 前/後唔洗2天好返8成啦!!

複式洋房

原文章由 szeszes 於 08-8-30 13:15 發表
如果真係嚴重濕疹就搵皮膚醫生睇下

我仔今年6月開始, 皮膚一直唔好, 菠蘿蓋及小腿成日出一撻撻紅色野, 以為係濕疹, 用 AI cream 搽, 搽極都唔得

最後, 星期四下午去左中環搵 "李" 醫生, 佢話仔仔果 d 係癬, 食左佢 ...

係呀係呀!!有好多mama都分唔清自己bb係濕疹定癬架!!
所以搽極藥膏都唔好.

首頁

尾頁

跳至