自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友啲囝今年六歲,
第一次見面,
就喺我老公面前話我老公(肥、高大)肥、似隻大熊人、似技安,
朋友:唔好再講個肥字

第二次見面,話我係光頭ee(我一d都唔係光頭,衹係髮質薄)
我朋友呢一句先令我hurt,佢話:你唔可以講人哋d唔好啲嘢!
我心諗.....妳即係認同妳個仔所講‥都唔知點教仔!

第三次見面,我朋友叫佢個囝叫我,佢叫我做「婆婆」,
我即時話:乜你咁ga,我唔啋你啦!
朋友先係咁話吓佢個囝衰!

同日再見到我老公,佢媽咪叫佢叫人(我老公),
佢句然無禮貌到.....態度不俏、兩眼一白、擰吓擰吓個頭,
老公話:得啦,唔駛叫.....呢d衹係形式上啲嘢!

大宅

唉!我知有人會話童言無忌.....
但我朋友之前成日仲讚佢個仔把口叻:;pppp:
應該話...至叻得罪人多稱呼人少

[ 本文章最後由 Clicquot 於 08-8-31 17:52 編輯 ]

大宅

我覺得係你朋友有問題先啱...個囝6歲...唔計頭3年學講嘢...之後3年佢個囝都係用依種態度對人...佢阿媽都唔去教導同改善個囝...仲"讚佢個仔把口叻"...噢

別墅

有其母必有其子!!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

多謝各位的回應
我都覺得係朋友有問題.....但我冇喺佢面前講,
懶得幫人教仔

仲有呀,第二次見面當日(hurt完我)我叫朋友帶佢去toy R us,佢話想買件玩具80蚊,叫我同佢媽咪每人出40蚊...我話唔好預我,一係你自己揾件40蚊玩具囉!
之後行街又大吵大鬧,係harbour city衝嚟衝去
我叫朋友小心佢衝爆廚窗玻璃,,,,
朋友入時裝店,佢多次喺 d 衫中間穿插,
後來比店員叫佢唔好....
朋友:係咪呀,比人鬧啦!
我 " O " 曬咀.....我認為個店員冇唔 arm呀!

以後出街.....有佢冇我啦!

[ 本文章最後由 Clicquot 於 08-8-31 18:29 編輯 ]

禁止訪問

大宅

行為舉止似三歲喎~

原文章由 Clicquot 於 08-8-31 18:27 發表
多謝各位的回應
我都覺得係朋友有問題.....但我冇喺佢面前講,
懶得幫人教仔

仲有呀,第二次見面當日(hurt完我)我叫朋友帶佢去toy R us,佢話想買件玩具80蚊,叫我同佢媽咪每人出40蚊...我話唔好預我,一係你自 ...

男爵府

個細路完全無家教, 正所謂咩家庭長大就出咩細路, 如果個家長唔正視問題, 佢個仔遲早俾人.................

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

樓主唔使咁唔開心,你朋友咁教仔法,遲d肯定有排佢受!!!
到時真係自作自受!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

臭坑出臭草!
你朋友個仔第時大個都似足你朋友,得罪人多稱呼人少!
呢D咁既朋友少見面少聯絡為妙!

水晶宮

好媽媽勳章

會唔會係本身個小朋友有病而佢媽咪唔知呢?
過度活躍、自閉症...之類

呢d小朋友係真係好難教架.

我個仔有自閉症傾向下個月就5歲喇,佢好多時都仲係同圍衝,行街都手多多,周圍摸....同佢講過n咁多次,佢都係咁,永遠都只係活o係自己o既世界,唔識去理解人地感受.

出街都成日比人話無家教架....其實我有時聽到都會好嬲,我唔係唔教,而係佢個人本質就係咁固執,呢d真係冇得改到好晒.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

妖...我同樓主一樣身同感受...
因為我都有個咁o既朋友...
不過阿朋友果個係女...
例子食完dinner先post...

大宅

原文章由 catherineleungg 於 08-8-31 19:18 發表
個細路完全無家教, 正所謂咩家庭長大就出咩細路, 如果個家長唔正視問題, 佢個仔遲早俾人.................

我同c6都傾過呢個細路......遲早俾人................. 打c多過病c

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有一個朋友個仔係咁,
有網友講得啱,
有其母必有其子。
mouth:

大宅

原文章由 晞玥 於 08-8-31 20:03 發表
臭坑出臭草!
你朋友個仔第時大個都似足你朋友,得罪人多稱呼人少!
呢D咁既朋友少見面少聯絡為妙!

我真係有諗過呢樣(少見面少聯絡為妙)!
但又怕老公話我小家、小氣.....
呢個朋友冇見幾年啦,因為佢老公啲朋友有事揾c6幫忙,
所以呢排多咗見面.......

大宅

我有個fd個b都係咁啦,減少聯絡就ok啦~
費事影響心情~~~

大宅

同意,可能人地個小朋友本身真係有問題呢??
如果真係,你估佢自己真係好好受咩.
樓主呢個朋友你同佢熟極都有限啦,人地個仔6歲先第一次見面,唔通人地個仔有問題就要揭開晒個肚皮比你睇咩...
可能你朋友背後教得好辛苦你唔知姐.

我都有朋友個仔係咁,不過佢個仔係有問題o架.佢地講野係唔識轉彎,亦唔會諗人地感受,有果句講果句.
唔好開口埋口就話人地無家教啦!!!!

原文章由 patpat234 於 08-8-31 20:04 發表
會唔會係本身個小朋友有病而佢媽咪唔知呢?
過度活躍、自閉症...之類

呢d小朋友係真係好難教架.

我個仔有自閉症傾向下個月就5歲喇,佢好多時都仲係同圍衝,行街都手多多,周圍摸....同佢講過n咁多次,佢都係咁,永遠都只 ...

[ 本文章最後由 yee媽媽 於 08-9-1 00:01 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

e個所謂"朋友"唔見就算,唔駛同佢教仔law,佢佢自己遲早會受番哂架

大宅

醒目開學勳章

原文章由 yee媽媽 於 08-8-31 23:59 發表
同意,可能人地個小朋友本身真係有問題呢??
如果真係,你估佢自己真係好好受咩.
樓主呢個朋友你同佢熟極都有限啦,人地個仔6歲先第一次見面,唔通人地個仔有問題就要揭開晒個肚皮比你睇咩...
可能你朋友背後教得好辛苦你 ...

我都agree!教小朋友真係好辛苦,體諒下佢,真係忍無可忍就少的聯絡少見!

首頁

尾頁

跳至