親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下有冇由香港去惠陽車

或者皇崗去棕櫚島車介紹?

因為棕櫚島的直通車成$300一位來回, 好貴, 我地一行6人, 有大又老又bb, 成$1800, 所以想搵其他方法

請幫忙, 萬分謝謝

複式洋房

回覆 #1 marcusBma 的文章

- 我也是在8月到棕櫚島回來, 我是坐車到皇崗, 再包車到球會,車程約 1 1/2 小時, 費用都要 350元 (單程 , 7 ~9人車 )。如果你只得6人,建議你可坐球會車 (方便安全, 只是時間要限定) 都是RMB 60 .00/位 (皇崗上車 )o

- 朋友一家坐的士由皇崗去棕櫚島都要RMB 290.00

- 另在棕櫚島,基本上一日三歺可以在球會會所攪掂, 因為其食物 味道相當不錯, 價錢合理o

- 如出市中心食, 選擇也很多, 價錢 是" 非常便宜 " , 但去外面食交通較為不便 ( 坐車來回要 RMB 100, 7~9 人車 ) .

- 渡假村的超市價錢較貴, 可到市中心的超市購買所需飲品和日用品, 價錢比渡假村的超市便宜很多o也比香港的超市便宜。

- 我住的 Villa 可望 golf 場景 , 早上時 fairway 上還沾有露水,晨光初露, 和兒子一起遠看外面景色, 發現有很多不同種類的雀鳥, 此情此景, 另我念念不忘o
( 建議可帶較輕便的望遠鏡去觀鳥, 會看到很多不同種類雀鳥 (可能因為種有很多果樹和有很多湖 ) , 好睇過香港濕地公園, 兒子非常喜歡。 )

別墅

多謝你回應呀

我都唸緊唔坐棕櫚島架hk -棕櫚島既車 , 成$150一程, 最主要係班車太早, 班次又少
我唸我老爺奶奶同大伯係灣仔去皇崗(佢地住西區), 而我地就係藍田去皇崗, 再一齊搭$70一程皇崗去棕櫚島
不過.............
-------->>>>坐車到皇崗, 再包車到球會,車程約 1 1/2 小時, 費用都要 350元 (單程 , 7 ~9人車 )

我地而家6大1童1b, 係咪好似你咁坐車到皇崗, 再包車到球會,抵d呢?? 咁點樣包車? 係邊度有? 可唔可以介紹?
但車程約 1 1/2 小時, 咩要咁耐架咩??

坐車出市區會係咩車?

我地會book家庭套票, 住有3房果d別墅, 不過唔知望咩景呀

真係太好喇, 有你去完分享下, 我都知多d
我一個人plan哂, 仲有2個70多歲老人家, 2個仔, 我媽, 同埋我老公+老公大哥都係信哂我去安排, 確係又擔心又壓力
如果會所好味, 我就放心得多喇

thanks A lot

原文章由 Cyrus88 於 08-9-2 03:27 PM 發表
- 我也是在8月到棕櫚島回來, 我是坐車到皇崗, 再包車到球會,車程約 1 1/2 小時, 費用都要 350元 (單程 , 7 ~9人車 )。如果你只得6人,建議你可坐球會車 (方便安全, 只是時間要限定) 都是RMB 60 .00/位 (皇崗上車 )o

...

複式洋房

回覆 #1 marcusBma 的文章

- 因車是朋友代訂,待我問她司機資料, 明天 PM 資料給你o

- 我想如果坐球會車只需 45 分鐘 ~ 1 小時就到, 暑假時皇崗人比較多 ,我們要求司機開車不要太快 (因車上小朋友多), 等大家上齊車一起出發 ( 因為我們一團 30 人 ) ,所以要1 1/2 小時o

- 往市中心,你也可以坐的士 , 約 15 分鐘車程 (我想不會太貴。),我們因為人多才需安排車出市中心o ( 是 7~9人的旅行車 , 如有需要,我也可PM 資料給你)

- 另如果有小朋友, 帶他到快樂農莊, 有個活動叫馬賽克 Mosaic , 是用不同形狀和顏色的"彩石" 做相架 ( 但要有大人伴隨一起做 ), 這個一定要玩, 做出來的相架又靚又有紀念價值 ( 注 : 當天做, 要等相架 " 風乾", 第二天才可取回 )。

[ 本文章最後由 Cyrus88 於 08-9-3 11:20 編輯 ]

大宅

我上次去,識人租jor 架 Honda 7人車,我婆婆只腳唔好,行上行落很麻煩,所以就貴少少租左部舒舒服服的7人車,由hk屋企門口到棕櫚島,仲可以唔洗落車過關,雖然貴d,但後來覺得好彩我book左呢部車,如果唔係,靜係過關都夠煩.

大宅

我地上次book好似係1200 定1300 for 7 個人.. ok抵

男爵府

我打算去棕櫚島玩,請問有冇包車司機資料,大約幾多錢?另外唔知可唔可以係落馬洲上車?
謝謝!

男爵府

Hi Cyrus88,

Pls send me info on 包車到球會 - $350 / one way.

大宅

回覆 1# leungmama 的文章

Hi Cyrus88,

我也要包車info. 可以send 給我嗎 ?

Thanks !

大宅

年初我同另外三個family共12人都係自己call車由落馬洲火車站(過左深圳就叫福田口岸)去棕櫚島,我地包左2架7人車,都係以前BK有人介紹的。車隊個老細話佢地多數做香港人生意的,之前試過由深圳到東莞和羅湖巿中心到大梅沙,覺得都安全可靠。到棕櫚島單程好似都係每架車三百人民幣咁上下,車程1個鐘鬆D,有興趣可自己call 13902937550東哥,他說廣東話的。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我上個月去過棕櫚島, 覺得幾悶下, 因為佢同香港的麥理浩渡假村無咩分別, 不過間房梗係靚好多啦, 如果你唔打golf, 去到只可以玩下乒乓球, 桌球, 跳下彈床, 但呢d全部都要另外比錢的. 你會係困係個島度, 行步路去食飯都要call佢的車, 好c煩. 我諗秋涼去會好d, 夏天去真係熱到c.

男爵府

原帖由 3loks 於 09-8-27 15:20 發表
星期日(23/8)去棕櫚島,都係搵東哥,因為我地13人(有大有細),一架7人車,一架10人車,共可坐15位乘客,單程收RMB700(300+400).
係棕櫚島同淡水市出入時,識左一個當地司機,回程福田口岸RMB350,11人車(唔連司機),我地小朋友 ...

我想問吓d車會唔會好殘?棕櫚島好玩嗎?

男爵府

可否有人解答吓? 棕櫚島d床會唔會好細張?我book咗中秋節去,一行9大2細4人房,唔知夠唔夠住呢?謝謝!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你意思係booked左一間四人房for九個人?我之前住過一間雙人房, 我地兩大兩小, 要將兩張床泊埋先夠瞓, 都幾迫下, 如你九個人, 我諗有心理準備有人無地方瞓, 佢房就好大, 但床就一般, 你可以要求加床, 但我唔知幾錢. 如你未比錢, 你可考慮去第二度, 因為我個人覺得唔好玩, 困在一個島, 又無娛樂, 除非你鍾意玩跳彈床, 打臺波, 打乒乓球等, 但樣樣要計錢, 佢個 list度的遊戲有些是未開的, 如小型賽車場, 如要打war-game, 要夠六個人才可玩, 好麻煩, 你自己考慮下.

原帖由 蔚晴 於 09-9-11 11:10 發表
可否有人解答吓? 棕櫚島d床會唔會好細張?我book咗中秋節去,一行9大2細4人房,唔知夠唔夠住呢?謝謝!

男爵府

原帖由 mimikitty28 於 09-9-14 17:16 發表
你意思係booked左一間四人房for九個人?我之前住過一間雙人房, 我地兩大兩小, 要將兩張床泊埋先夠瞓, 都幾迫下, 如你九個人, 我諗有心理準備有人無地方瞓, 佢房就好大, 但床就一般, 你可以要求加床, 但我唔知幾錢. 如 ...

mimikitty28,
好多謝你的意見,因為有兩老兩細一齊去,諗住搵個地方近近地過中秋,而且我俾佢個整陶瓷&馬賽克吸引.

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

今日先睇到呢個topic.
我爸一行十人租車, 深圳去廣州, 要八百元. 相比你哋揾的司機好平.
生日月, 開心過

男爵府

原帖由 3loks 於 09-8-27 15:20 發表
星期日(23/8)去棕櫚島,都係搵東哥,因為我地13人(有大有細),一架7人車,一架10人車,共可坐15位乘客,單程收RMB700(300+400).
係棕櫚島同淡水市出入時,識左一個當地司機,回程福田口岸RMB350,11人車(唔連司機),我地小朋友 ...

Please check pm!

大宅

我試過由HK去 $1800單程 (7人)坐中港車. 由羅湖關口去(關口的旅行社即時訂車) 人民幣$700.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至